Armont Rose TalismanSHAMAN X NÉO DU TILLARD

Virallinen nimi Armont Rose Talisman, kutsumanimi Thalia Syntynyt 07.04 2018 Alankomaissa Kilpailee porrastetuissa kilpailuissa
Rotu Hollanninpuoliverinen (KWPN), sukupuoli tamma Vaikeustasolla 0/0, KRJ 00.00 p
Virallinen säkäkorkeus 163,5 cm mitattu 6-vuotiaana Kasvattaja neon VRL-05544, Armont Stud Kuuliasuus ja luonne 00.00 p
Geenitestattu väritys Omistaja Nikki VRL-14085, Gothic Warmbloods Tahti ja irtonaisuus 00.00 p
Rekisteröity tunnuksella VH00-000-0000 Koulutustaso Grand Prix, koulupainotteinen Kisaratsastaja Anarchy VRL-14465

Sukuselvitys

i. SHAMAN
kwpn, 161 cm, m
VSN Ch, KTK-II, KWPN-II, KRJ-I
ii. CAIRHIENI
kwpn, 160 cm, rn
EVM
iii. WAYFARER
EVM
iie. PARSHENDI
EVM
ie. WITCHCRAFT
kwpn, 160 cm, rt
EVM
iei. SANTIAGO
EVM
iee. QUIMBANDA
EVM
e. ROSE DE MAI
sf, 166 cm, rn
KV-II
ei. NÉO DU TILLARD
sf, 168 cm, rn
EVM
eii. ADDUCTEUR
EVM
eie. RIVIERA
EVM
ee. QUIDAME DE MAI
sf, 165 cm, rn
EVM
eei. QUPIDON DE MAI
EVM
eee. CACHARELLE
EVM

ii. Cairhieni edustaa erittäin mielenkiintoista hollanninpuoliveristen sukulinjaa, josta löytyy sekä harvinaista hollantilaista verta että tutumpia kouluhevosia. Ruunikko 160-senttinen ori on hollantilaissyntyinen kantakirjaori, joka on kilpaillut kohtalaisella menestyksellä vaativia koululuokkia. Muutamia vaikean tason luokkia ori on myös startannut, mutta ei ole näissä saavuttanut niin hyvää menestystä. Cairhieni oli luonteeltaan rauhallinen kotioloissa, mutta saattoi kilpailutilanteissa olla hyvinkin temperamenttinen etenkin toisia oreja kohtaan. Vanhemmalla iällä ori toimi lähinnä harrasteratsuna ja sitä käytettiin jonkin verran siitokseen. Mitään suuren suurta suosiota se ei kuitenkaan koskaan saavuttanut, liekö syynä sitten muiden orien tarjottavuus GP-tasolta. Ori asui kasvattajallaan loppuvuotensa seurahevosena kuolemaan asti.

iii. Wayfarer oli hollantilaissyntyinen nimestään huolimatta ja ruunikko ori oli hyvää jalostusori materiaalia päässen myös kantakirjaan ensimmäisellä palkinnolla. Wayfarer palkittiin myös näyttelyurastaan muotovalioarvonimellä 8-vuotiaana. 161-senttinen ori kilpaili monipuolisesti koulua ja valjakkoa, jonka lisäksi se kävi hakemassa kokemusta muutamista kansainvälisistä kilpailuista Saksasta. Luonteesta ei ole kovin paljoa tietoa jäänyt orin suhteen, mutta ilmeisesti se on ollut hyvä käsitellä ja ratsastaa, ainakin mikäli kisatilastoihin on uskominen.

iie. Parshendi on musta tamma, joka omaa tasaisen luonteen ja on helppo ratsastettava, mutta kiimassa hyvinkin tammamainen. 159-senttinen Parshendi on etupäässä kilpaillut kouluratsuna, mutta sillä on myös muutamia sijoituksia valjakkoajosta. Parshendin vanhemmat ovat ruotsalaisia hevosia, joskin hollantilaisiksi rekisteröity nekin sukunsa puolesta, joten tältäkin osin verilinja on säilynyt puhtaana. Kovin paljon täysiveriprosenttia ei myöskään suvussa ole, jonka vuoksi Parshendi on kauniin pyöreärunkoinen ja hyvin pidetty näyttelyareenoilla sopusuhtaisen rakenteensa vuoksi. Parshendin jälkeläisistä erityisesti yksi ori on menestynyt erittäin hyvin kouluratsuna GP-tasolla ja sen tammajälkeläiset ovat olleet säyseitä käsitellä sekä hyviä luonteeltaan ja emänä. Jälkeläisiä Parshendilta jäi kaikkiaan kahdeksan, joista puolet tammoja ja oreja.

ie. Witchcraft oli todella kaunis puoliveritamma, joka oli luonteeltaan lauhkea kuin lammas ja utelias toisia hevosia kohtaan. Raudikko tamma oli hollantilaista alkuperää muun suvun tavoin ja 160-senttinen tamma kilpaili kansainvälisesti GP-tasolla. Aktiivisen kilpailu-uransa lisäksi Witchcraft oli siitoskäytössä, mutta sitä ei juuri käytetty siitoksessa, koska tamma oli hermostunut emä ja koko ajan vahtimassa varsojaan, jonka vuoksi niistä tuli hieman arkoja osasta. Myös astutustilanteissa ja tutkimuksissa tamma oli suhteellisen rauhaton, joka myös alensi omistajan halukkuutta astutuksiin. Helposti tamma kuitenkin tiinehtyi ja myös sen tammajälkeläiset ovat tiinehtyneet hyvin. Witchcraftilta jäi neljä varsaa, joista kaksi tammoja. Osa varsoista on kilpaillut kouluratsuina.

iei. Santiago on enemmän tai vähemmän kiertänyt kodista kotiin ja piipahtanut nuorempana myös ratsastuskoulun omistajalla omana kisaratsuna, vaikkei ori tuntikäytössä ymmärrettävästi ollutkaan. Raudikko 161-senttinen oripoika ei ole sukunsa puolesta ollut suosittua jalostusarvoa, mutta kisatulokset puhuvat kyllä puolestaan ja tammoja on riittänyt. Luonteeltaan ori tiedetään lisäksi erittäin ystävällisenä ja toisten hevosten kanssa toimeentulevana, joka lisää arvoa entisestään. Santiago kilpaili kouluratsuna GP-tasolla saakka, pääasiassa kotimaansa Hollannin kilpailuja kiertäen, mutta myös vieraillen naapurimaissa kansainvälisissä kilpailuissa. Jälkeläisiä Santiagolta on jäänyt parikymmentä, joista suuri osa on perinyt orin rautiaan värin. Suuri osa varsoista on kilpaillut ainakin jollain tasolla koulua. Enää Santiago ei ole siitoskäytössä, mutta hyväkuntoinen ori toimii vielä harrasteratsuna eläkekodissaan Hollannissa.

iee. Quimbanda oli tutun puoliverisiittolan kasvatteja ja sen vanhemmat ovat monen kwpn hevosen sukutaulusta tuttuja. Tummanrautias tamma oli alunperin tarkoitus suunnata kouluareenoille, vaikka sen kasvattaja olisi mielellään nähnyt tamman nuorempana siitoskäytössä ja vasta sen jälkeen siirrettynä kisakentille. Silloin kuitenkin pitää takoa kun rauta on kuumaa ja niinpä Banda kilpaili koulua ensimmäiset kaudet, mutta huonohkojen kisatulosten vuoksi se laitettiin jälleen myyntiin. Rautias tamma sulatti kuitenkin pian uuden omistajansa sydämen hyvällä luonteellaan ja toimi erinomaisena emätammana kuudelle varsalleen, joiden välissä se kilpaili pienemmissä kisoissa. Hyvä emätamma kasvatti varsoistaan itsenäisiä yksilöitä, joista neljä on pärjännyt hyvin kisakentillä koulupuolella ja kaksi kenttäratsuina rohkean luonteen turvin. Etenkin kenttäkäytössä olevat jälkeläiset ovat emäänsä kevytrakenteisempia. 162-senttinen tamma lopetettiin jalkavaivojen ja vatsahaavan pahenemisen vuoksi vajaan kahdenkymmenen vuoden iässä ja se haudattiin omistajansa puutarhaan edellisen harrasteratsun viereen.

ei. Néo du Tillard oli suurehko ranskalaisori, joka periytti kaikille yhdelletoista varsalleen ruunikon värinsä sekä sukkajalat. Isomerkkisistä vanhemmista periytyvä Neo toimi kouluratsuna ja kiersi lisäksi muutamissa näyttelyissä vuosittain. Ori kantakirjattiin kilpailu-uran päätteeksi II-palkinnolle ja se siirtyi siitokseen, ollen käytössä ainoastaan oman kantakirjansa jalostukseen, joka oli monen tuon ajan kasvattajan toive ympäri Eurooppaa. Neo ei ole nimenä kovin tuttu puoliverisuvuissa, mutta sen emä on sitäkin tutumpi Hollannista tulleena kantatammana. Ruunikko 168-senttinen ori muutti vanhoilla päivillään takaisin kasvattajalleen, jossa se toimi lähinnä oloneuvoksena ja astui viimeisen tammansa 2016 loppukesästä. Orin jälkeläisistä suuri osa on pärjännyt kouluratsuina paremmin kuin isänsä.

eii. Adducteur oli 165-senttinen ruunikko ori, jonka vanhemmat ovat rodun kantaa edustavia ja tuttuja monesta suvusta. Adducteur syntyi Ranskassa ja muutti peruskoulutuksen saatuaan ensin Saksaan, jossa se kilpaili hetken aikaa, mutta ei kasvattajan mielestä päässyt oikeuksiinsa vaan muutti edelleen Britanniaan osaavammalle kilpailijalle. Siellä orin koulu-ura lähtikin todenteolla käyntiin ja se pääsi kilpailemaan lopulta GP-tasolle. Haasteellisen luonteensa vuoksi ori ei ennen kisatuloksia ollut suosittu siitoksessa ja sen jälkeen suosio kirjaimellisesti räjähti käsiin, kun ori aloitti kilpailutuloksia saamaan. Kaikki halukkaat puoliveritammat eivät kuitenkaan paikalle päässeet, vaan tämänkin oriin kohdalla kasvattaja oli tarkka siitä, että sitä käytettiin ainoastaan täysiveritammoilla ja selle francais edustajilla. Loukkaannuttuaan tarhassa orin oli jätettävä hyvin alkanut kouluratsun ura, mutta onneksi se oli saanut jo jalansijaa brittikasvatuksessa ja toi rotua hyvin esille. Valitettavan moni kuitenkin peri orin herkän ja hermostuneen luonteen, jonka vuoksi orijälkeläisiä ruunattiin varhain. Samaisesta syystä monikaan varsoista ei kilpaillut helppoja luokkia pidemmälle.

eie. Riviera oli ranskalaissyntyinen tamma, joka kuuluu rodun kantavanhempiin ja sen suku sisältää ainoastaan 30 prosenttia täysiveriverta, joten sukua voidaan kuvailla poikkeuksellisen puhtaaksi. Angloarabia tai ranskalaista ravuria ei tamman suvusta löydy lainkaan, jonka vuoksi se on suosittu ratsujalostuksen kannalta. Hyvän rakenteen omaava ruunikko tamma oli lisäksi käsiteltävyydeltään hyvä ja sen varsoista noin puolet kilpaili tai kilpailee GP-tasolla asti. 170-senttinen tamma on myös kokonsa puolesta ollut haluttu esimerkiksi kenttä- ja esteoreille, joiden kanssa sitä on kuitenkin käytetty rajallisesti painotuksen pysyessä koulussa. Kymmenkunta varsaa saatuaan Riviera jäi eläkkeelle ja se jouduttiin lopulta lopettamaan 24-vuotiaana ähkyn vuoksi.

ee. Quidame de Mai oli ruunikko tamma, joka syntyi Ranskassa, mutta muutti Suomeen siitos- ja kilpailukäyttöön nuorena. 165-senttinen tamma oli ensimmäisiä Suomessa vaikuttaneita selle francais tammoja ja sen suosio olisi ollut suuri myös suomalaiseen puoliverijalostukseen, ellei omistaja olisi sitä kieltänyt halutessaan pitää linjan puhtaana. Tämä olikin hyvä päätös ja kiitos tamman Suomen selle francais kanta on vahvassa nousussa. Tamma itse kilpaili leipätyönään koulua vaativissa luokissa kansallisella tasolla. Periaatteessa se osasi GP-tason tehtäviä, mutta liike ja kokoamisaste eivät sille tasolle asti yltäneet kuitenkaan ahkerasta harjoittelusta huolimatta. Varsoja myytiin myös Suomesta muualle Eurooppaan, koska suomalaiset sukujuuret eivät oikein olleet tuttuja kasvattajille ja rodun innostus vähäistä siinä vaiheessa. Quidame periytti kouluradalle sopivia yksilöitä, joita kertyi tammavarsoista kymmenen ja orivarsoja siihen kaksi lisäksi, jotka molemmat myytiin ulkomaille. Quidame lopetettiin pahentuneen kaviokuumeen vuoksi iäkkäämpänä.

eei. Qupidon de Mai oli tummanruunikko tähtipää, joka oli pääasiallisesti siitoskäytössä, eikä kilpaillut koskaan. Koulupuolella ori oli kuitenkin suhteellisen osaava ja toimi yksityisratsuna koko ikänsä samassa perheessä. 165-senttinen Qu oli luonteeltaan hieman säpäkkä, minkä vuoksi sitä ei käytetty todennäköisesti kilparatsuna. Siltä jäi muutama jälkeläinen harrasteratsun uralle kotiin, joiden lisäksi sen kaksi tammavarsaa kilpailevat koulua vaativalla tasolla. 19-vuotiaana ori sairasti vakavan kaviokuumeen, jonka seurauksena se jouduttiin lopettamaan. Tämä tuli perheelle yllätyksenä, sillä Qu oli ollut koko ikänsä täysin terve.

eee. Cacharelle oli 166-senttinen punarautias tamma, josta ei ole jäänyt kovin paljoa tietoa meidän aikaamme. Tamma tiedettiin luonteeltaan haastavaksi, jonka vuoksi sillä ei juurikaan ole kilpailutuloksia tai jälkeläisiä. Isojen kilparatojen liihottelijasta tuskin kuitenkaan on kysymys, koska kilpailutuloksia olisi arkistosta tällöin löytynyt eikä luonnekaan ihan sen puolesta puhu.. Rakenteeltaan tammassa ei ollut kuvien perusteella moittimista, mutta ilmeisesti luonne ei liiemmin houkutellut teettämään varsoja. Cacharelle toimi yksityisperheen ratsuna ja siltä jäi muutama jälkeläinen, joista ei juuri ole tietoja. Toinen sen tammavarsoista, Quidame de Mai, on kuitenkin tiettävästi kilpaillut Suomessakin koulua. Tamma jouduttiin lopettamaan sen muuttuttua entistä kiukkuisemmaksi ja apaattiseksi. 16-vuotiaana omistajat tekivät raskaan päätöksen päästää se kivuistaan, koska mitään ei selkeästi ollut tehtävissä tamman kuihtuessa silmissä. Ruumiinavaus paljasti pitkälle levinneen suolistosyövän. Kummastakaan varsasta ei onneksi kasvaimia löydetty.

Jälkeläiset

RT-SKP Varsa varsanen 00.00 0000 o. Ori orinen om. VRL-00000

Päiväkirja