“Kuluneet kulmahampaat loput kynsistä syö ja tuo perkeleen pohjoistuuli huulet siniseksi lyö” ❅

Olet saapunut kuvitteelliselle Hukkalammelle, piskuiselle tilalle, joka koostuu kotitalosta, viisikarsinaisesta puutallista ja muutamasta nelijalkaisesta. Suhteellisen lähellä Venäjän rajaa sijaitseva Hukkalampi kuuluu avopari Jyrki Varikselle ja Katti Helinille, joista jälkimmäinen on asettunut aloilleen “keskelle ei mitään” puolittain vasten tahtoaan. Ikioma talli pihassa lievittää kuitenkin seikkailunhaluisen, toisinaan aavistuksen levottoman ja erittäin hämähäkkikammoisen kaupunkilaisnaisen tuskaa. Niin, ja oma kihlattu tietysti. Miten se mies jäikin taas unohduksiin.

Hukkalammen tarina alkaa kihlautuneesta pariskunnasta, jotka tapasivat aikoinaan työskennellessään samalla tallilla. Sormus nimettömässään ja säihke silmissään Katti rupesi unelmoimaan yhteisestä omakotitalosta ja ehkä jopa hevosesta omassa kotipihassa. Siinä missä Katin veri veti suureen kaupunkiin, Jyrki kaipasi maaseudun rauhaan ja veden äärelle. Niinpä pari teki kompromissin; Loma-asunto maailmalla Kalifornian Los Angelesissa, ja oma tupa Itä-Suomen metsistä. Pari pakkasi koko elämänsä pahvilaatikkoihin ja muuttivat Kauniaisista Hukkalammelle kaksikerroksiseen, keltaiseen puutaloon, joka olisi voinut olla suoraan 1930-luvun suomalaisesta elokuvasta. Arvatenkin talo vaihtoi väriään tummaan ensimmäisten kuukausien aikana. Pihalle rakennettiin viisikarsinainen, puinen hevostalli, hevosaitaus, ratsastuskenttä ja autotalli.

Tupaan muutti avoparin lisäksi kolme koiraa; Saksanpaimenkoirat Dahlia-naaras ja Mars-uros, sekä jackrussellinterrieriuros Ferrari, ja kaksi kissaa; Oranssi risteytyskisutyttö Mimmi ja mustaruskea risteytyskisupoika Jami. Talliin muutti ensin musta suomalainen puoliveriori Andy, Andyn kaveriksi toinen puoliveriori Nipa, ja sitten vielä australianhevoset Mickey ja Sheena. Huhtikuun puolessavälissä 2018 viidenteen karsinaan muutti traumatisoitunut terapiaponi Anton, josta nopeasti tuli osa perhettä. Tallista löytyy myös pieni varastohuone, jossa sijaitsevat varusteet, hoitotarvikkeet ja muut tarvikkeet, kuten talikot ja kottikärryt. Erillistä pesukarsinaa ei ole, vaan hevoset pestään tallikäytävällä.

Koko sirkuksen takana ovat siis Jyrki ja Katti. Jyrki on kolmekymppinen suomalainen hevosmies, joka on paremman puoliskonsa vannoutunut rikoskumppani. Hevostelun ohella mies tekee uraa muusikkona ja on sielultaan yksinäinen susi -tyyppiä, joka istuu aamun pikkutunneille asti laturilla, korkealla katolla tai piskuisessa kahvilassa pohdiskelemassa maailman kauneutta. Hevosharrastuksessa Jyrki on ollut mukana sitten teini-iän, jolloin Katti onnistui huijaamaan miehen mukaansa talliarkeen, ja siitä lähtien hevoset ovat olleet osa Jyrkin elämää, joskaan mies ei aina näytä siltä, kuin kuuluisi tallille; Kuka muka tulisi tallille pitkässä, mustassa nahkatakissa, aurinkolaseissa ja bootseissa? Pitkätukkainen Jyrki ottaa kuitenkin rokkarintyönsä vakavasti ja verhoutuu mustaan lähes poikkeuksetta. Miehen rinnalla on Katti, vähintään yhtä ainutlaatuinen, kolmessakymmenissä oleva nuori nainen. Naisen tunnistaa jo kaukaa kellertävänsävyisestä, platinablondista death hawk -hiustyylistä, josta nainen luopuu ainoastaan mennessään ratsastamaan. Suomenruotsalainen hevosnainen on harrastanut hevosia aivan pikkutytöstä asti, ja huijasi nykyisen avomiehensä teini-ikäisenä mukaan harrastukseen. Yhtä lailla mustaan pukeutuva Katti otetaan harvoin tosissaan, sillä naisen omanlaatuinen tyyli leimataan helposti lapselliseksi ja epäkypsäksi, mutta todellisuudessa Katti on hyvin vastuullinen ja rehellinen ihminen, joka ottaa erityisesti eläinten hyvinvoinnin hyvin vakavasti.

Vakiokävijöitä tallilla ovat muun muassa läheisimmät naapurit, kuten naapuritontin neljänkymmenen loppupuolella oleva Niklas, joka on nuorempana työskennellyt paljonkin hevosten parissa, vaikka sitä ei aina jääkiekosta ja grillimakkarasta nauttivasta, hyvin tyypillisestä suomalaismiehestä aina uskoisi. Niklas on kuitenkin mukava ja suomalaiseksi yllättävän sosiaalinen ihminen, joka pärjää hyvin nuorten ratsujen kanssa. Rakennusmiehenä arkisin työskentelevää miestä näkee tallilla pääasiassa lomilla ja satunnaisina viikonloppuina. Muita vakiokävijöitä ovat Iitu ja Perho. Iitu on Nipaa hoitava 14-vuotias suomenitalialainen tyttö pirteällä asenteella varustettuna. Hieman jokapaikanhöylämäinen Iitu on luotettava ja ahkera työntekijä, joka auttaa mielellään. Tyttö nauttii hevosten kanssa olemisesta, mutta erityisesti hankalat hevoset ovat Iitun mieleen. Kullanväriset luonnonkiharat vain liehuvat, kun tyttö huitelee tallitöiden perässä. Andya taas hoitaa 21-vuotias Perho, joka on pyörinyt hevosten parissa lähes koko ikänsä. Luonteeltaan kokenut hevosnainen on ystävällinen ja avulias, joskaan Perholla ei kärsivällisyyttä maailman tappiin asti riitä. Määrätietoista naista tapaa tallilla yleensä vaaleat hiukset auki tai letillä.

Mitään kiveenhakattuja rutiineja meillä ei ole, onhan kyseessä kuitenkin koti, eikä yritys. Hevoset ruokitaan ja viedään ulos noin kahdeksan ja yhdeksän välillä aamulla, joskus aiemminkin, jos hevoset kovin metelöivät nälissään. Päiväheinät viedään kahden ja neljän välillä tarhoihin, ja talliin hevoset haetaan viimeistään kahdeksan aikoihin, minkä jälkeen ne saavat iltaruokansa. Andy ja Nipa tarhaavat Hukkalammen ainoassa tarhassa, Mickey, Sheena ja Anton taas tallilla x. Kaikki hevoset laiduntavat kesäisin Rósgarðurissa. Talli x tarjoaa myös maneesiaan talvisin meidän käyttöömme, mutta muuten ratsastaa joutuu maastoissa taikka pienellä ratsastuskentällä tallin takana. Kesäisin hevosia voi käydä uittamassa Hukkalammessa, joka sijaitsee aivan kivenheiton päässä.

Rock ‘n’ Roll as F
Suomalainen puoliveriori, 4-polvinen
Koulupainotus, 00 KRJ-sijoitusta
Waldein Sunset Strip
Suomalainen puoliveriori, 3-polvinen
Estepainotus, 00 ERJ-sijoitusta
Crampton Moody Mickey
Australianhevosori, 2-polvinen
Westernpainotus, 00 WRJ-sijoitusta
Crampton Sheena Is A Punk Rocker
Australianhevostamma, 2-polvinen
Westernpainotus, 00 WRJ-sijoitusta
Angelfire
Gotlanninrussponi, EVM-sukuinen
Yleispainotus, 00 sijoitusta
Tyhjä karsina.