T’s Golden Echo

“When it hurts just to talk, and it’s too dark to see
When my heart’s just a hole full of want, full of need”

Tuonelasta ihan pienenä, iloisena varsana Stratocasteriin muuttanut Deanna lopetettiin 16.06 2017 vanhalla iällä. Hyvä oli kanssas taivaltaa, nyt toivotaan sulle lepoa rauhaisaa. ♥

Virallinen nimi T’s Golden Echo, “Deanna” Maahantuoja Nikki VRL-14085, Stratocaster
Rotu, sukupuoli Hollanninpuoliverinen, tamma Omistaja Nikki VRL-14085, Stratocaster
Säkäkorkeus, väri 166 cm, ruunikko Koulutustaso Vaativa A, re. 140 cm, me. 140 cm
Syntynyt, ikä 16.10 2015, Irlanti, 20-vuotias Painotuslaji Esteratsastus
Kasvattaja Katherine VRL-14309, Tuonela Rekisterinumero VH16-012-0122

Ei meriittejä.

Hoitaessa tamma osoittaa varsinkin leikkisyytensä. Jos lähelle on jätetty jonkinlainen kahvallinen esine, kuten esimerkiksi harjapakki, ei se pitkään ole paikoillaan. Deannan bravuuri on nimittäin heilutella hampaissaan esinettä kahvasta, jolloin tietenkin se saa aiheutettua sotkua. Myöskin tämmöinen hiljaisempi toimintamuoto on, että tamma nostelee tavaroita jostain ja yrittää syödä kaiken, mikä vaikuttaa syömäkelpoiselta. Tosin Deannalta on helppo ottaa tavarat pois suusta, mutta kyllä moni pelästyy sen otettua suuhun esimerkiksi pölyharjan. Tämän vuoksi tavarat pitäisi pitää tamman ulottamattomissa, ettei se pääsisi leikkimään tavaroilla. Harjaus sujuu hyvin, eikä tamma yritä näykkiä ketään, mutta intohimoisesti yrittää metsästää makupaloja hoitajan taskuista. Mahanaluetta suositellaan harjata vain pehmeällä sualla, sillä tamma ei erityisemmin pidä vatsaan koskemisesta. Kumminkaan vatsan sukiminen ei tuota ongelmia, mutta yleisestikin vatsa tulisi harjata pehmeällä harjalla, joten tätä tulisi myös Deannan kanssa noudattaa. Kavioiden putsaus ei tuota myöskään ongelmia, jos osaa olla tammalle napakka. Tamma saattaa testata hoitajaa kavioiden putsauksen aikana, mutta ei se mitään pahaa ikinä tarkoita. Kenkiä erityisemmin vilkas hevonen ei pudottele, mutta kengitys kannattaa tarkistaa tämänkin ratsun kohdalla välillä heiluttelemalla vähän kenkää kavionputsauksen jälkeen. Kengitys ei tuota ongelmia kokeneen kengittäjän kanssa. Harjan selvitys on helppoa ja sen leikkauskin sujuu hyvin. Häntä kannattaa varsinkin Deannan kanssa muistaa selvittää sivulla, sillä tamma saattaa vähän leikkiä takajaloillaan. Ei se potki ollenkaan, mutta aina tämänkin hevosen kanssa, kannattaa häntä selvittää seisomalla vähän sivussa. Raspauksessa ei tarvitse yleensä rauhoitusta, mutta voi olla välillä vähän hätäisen oloinen ja liikuskella ympäriinsä. Varustaminen sujuu Deannan kanssa sujuvasti. Nuori tamma ei erityisemmin pidä jos hoitaja hirveästi asettelee satulaa, joten tamman kanssa kannattaa laittaa kerralla hyvin. Satulavyö on melko helppo kiristää, eikä tamma erityisemmin pullistele vatsaansa. Suojat ja pintelit on myös helppo laittaa, mutta jos niitä laittaa liian kauan Deannan mielestä, se alkaa vähän ärsyyntyä ja saattaa tahallaan liikutella jalkojaan. Suitset on myöskin helppo laittaa ja kuolaimet tamma ottaa helposti suuhunsa, sillä se tykkää leikkiä niillä. Turvahihnaan kannattaa jättää yksi reikä enemmän kuin normaalisti, sillä Deanna saattaa muutoin hieroa turpaansa muihin hevosiin tai aitoihin ihan aktiivisesti. Eläinlääkäreitä Deanna ei erityisemmin pelkää, jos se saa touhuta jotain samaan aikaan, kun eläinlääkäri sitä hoitaa. Myöskin talutus sujuu hyvin, mutta maastoon kannattaa laittaa liina tammalle.

Kouluratsastuksessa Deanna keskittyy vähän haastavampiin tehtäviin paremmin. Perus kentän kierto ei ole tarpeeksi mukavaa tamman mielestä, mutta jos siihen lisää edes pysähdyksiä tai voltteja, innostuu hevonen enemmän ja jaksaa keskittyä enemmän. Deannalla on vähän pompottelevat askellajit, mutta vähän kokeneempien on helppo istua tamman selässä. Vaativan A:n tehtävätkin sujuvat aika hyvin ja tamma on parhaimmillaan juurikin haastavimmissa tehtävissä. Esteratsu käyttäytyy siivosti koulussa, mutta jos ratsastaja ei pidä ajatuksiaan ratsastuksessa, ei tammakaan jaksa keskittyä ja sen jälkeen hevosen ohjailu on vähän haastavampaa. Esteillä Deannasta herää se vähän riehakkaampi puoli. Elollinen tamma tekee ratsastajan pyytämät asiat kunnolla varsinkin esteillä, jos vain ratsastaja luottaa ratsuun. Tämän kyseisen ratsun kanssa tärkeintä on luottamus ja ratsastajalla tulee olla pilkettä silmäkulmassa tällä hevosella ratsastaessa. Tamma pitää eniten isoimmista esteistä ja mahdollisimman koristeellisista. Pahin este Deannalle on kokonaan valkoinen ristikko, jossa on edessä värikäs puomi. Ratsastajan pitää ottaa tämmöisillä esteillä homma kokonaan itselleen ja oikeasti kannustaa hevosta hyppäämään. Deannaan voi kumminkin aina luottaa ja sen luottamuksen pettäessä, ei tamma uudestaan hirveän helposti luottamusta kasaa samaan asiaan tai olentoon. Tamma on luotettava myös ensikertalaisille esteille, mutta parhaiten tämä hevonen toimii isoilla esteillä kokeneiden kanssa. Epävarmuutta ei saa ratsastajalta löytyä erityisemmin, sillä tammaan heijastuu helposti ratsastajan tunteet ja epävarmuus, mutta myös varmuus ja luottamus. Deanna on oikeasti kuin peili, siitä aina huomaa jos ratsastaja tekee jotain väärin. Maastossa tamma tykkää vaihtelevuudesta. Se ei viihdy kokoajan samanlaisessa maastossa, vaan pitää korkeuseroista ja vaihtelevista maisemista. Luotettava maastoratsu, joka ei pelkää mitään. Deanna ei yritä hirveän usein syödä mitään maastossa, mutta saattaa välillä napata matkaevästä jostain puskasta. Maastoesteillä Deanna viihtyy hyvin, eikä se erityisemmin pelkää maastoesteitäkään.

© Takku

SUKUSELVITYS

T’s Golden Echo on 1-polvinen.

i. Embrace the Nothing
hollanninpuoliverinen, 171 cm, rautiaankirjava
Ei meriittejä
ii. Comfortably Numb
hollanninpuoliverinen, 170 cm, ruunikonkirjava
EVM
iii. Dark Side of the Moon
EVM
iie. Unforgiven
EVM
ie. Love Embrace
hollanninpuoliverinen, 165 cm, punaruunikonkirjava
EVM
iei. Crockett
EVM
iee. Mistress of the Night
EVM
e. Gold Eye
hollanninpuoliverinen, 163 cm, ruunikko
Ei meriittejä
ei. Goldfinger
hollanninpuoliverinen, 169 cm, rautias
EVM
eii. Gold Rush
EVM
eie. No Reason
EVM
ee. Look In Her Eyes
hollanninpuoliverinen, 163 cm, ruunikko
EVM
eei. Vincent IV
EVM
eee. Sister of Pain
EVM

ii. Comfortably Numb oli komea, mustankirjava ori, joka näytti enkelten muotoilemalta. 170 senttiä korkea, Konnaksi kutsuttu ori voitti lukuisia näyttelyitä, sekä pärjäsi loistavasti esteradoilla. Se oli yksi Nebraskan tunnetuimmista hevosista kautta aikojen, ja sillä onkin yli neljäkymmentä jälkeläistä. Konna syntyi Nebraskassa seuratasolla kilpailevalle pariskunnalle, joka keskittyivät lännenratsastukseen, mutta Konnan myötä pariskunta tuli kuuluisaksi esteratsastuspiireissä. Konna kilpaili ahkerasti kansainvälisissä kilpailuissa, voitti useita mestaruuksia, kunnes se jouduttiin lopettamaan vakavien nivelsärkyjen vuoksi 27-vuotiaana. Unelmahevoseksi kuvailtu ori nukkui rauhallisesti pois kasvattajiensa seurassa kotikarsinassaan, jossa se oli asunut koko ikänsä.

ie. Love Embrace oli kipakka ja temperamenttinen hevonen, jonka kanssa oli hankala työskennellä. “Vera” tiesi oikein hyvin itse, kuinka kuuluisasta suvusta se tuli, ja kuinka kaunisrakenteinen se olikaan, ja käytti sitä hyväkseen. Veralla oli yleensä paremmat olot, kuin tallin muilla hevosilla, olihan se sukunsa vuoksi tallin tähti. Tammaa ratsastettiin silkkihansikkaat kädessä, ja jos se päätti, ettei se tänään suostuisi satulan alle, sitä ei yritetty pakottaa. 165-senttisellä punarautiaaankirjavalla oli hurjasti piilevää potentialia, mutta koska se sai aina tahtonsa läpi varsasta asti, se ei koskaan oppinut kunnolla käsiteltäväksi. Vera nukkui pois 21-vuotiaana Ranskassa, jonne se muutti 15-vuotiaana siitostammaksi, ja jätti jälkeensä seitsemän jälkeläisen perinnön.

ei. Goldfinger - ei, ei se Bond-vastus - oli upea kullanhohtoinen, 169-senttinen ori, jonka ystävällinen luonne ja upeat kouluratsastusliikkeet olisivat saaneet kenet tahansa ihastumaan. Goldfinger syntyi Itävallassa, mutta muutti nelivuotiaana Isoon-Britanniaan, jossa siitä koulutettiin Grand Prix-tason kouluhevonen. Sen kanssa oli helppo työskennellä, sillä ori teki mielellään töitä ja kuunteli ratsastajaansa, vaikka se nuorempana oli aika vikuripää. Ori voitti lukuisia palkintoja ja sai kaksinumeroisen summan jälkeläisiä, joista suuri osa jatkoi maailmalle ja menestyi. Goldfinger sairastui 18-vuotiaana, ja vaikka se sitten paranikin, uusi sairastuminen vain alle vuotta myöhemmin vei voiton orista, ja se nukkui pois hyisenä marraskuisena yönä.

ee. Look in Her Eyes tunnettiin tuttavallisesti Likkana ympäri Eurooppaa, sillä se oli yksi tunnetuimmista kilpahevosista kultaisina vuosinaan. 163-senttinen ruunikko Likka oli menestyksekäs estehevonen, joka kilpaili itsensä kolmena vuotena peräkkäin maailmanmestaruuteen. Saksassa syntynyt Likka vaihtoi useasti omistajaa, kun edellinen kävi rahanahneeksi ja yritti tienata tunnetulla kilpahevosella. Tamman loistokas ura päättyi kuitenkin lyhyeen, kun tamma 9-vuotiaana mursi etujalkansa, eikä se sen jälkeen voinut enää kilpailla. Onnekseen se kuitenkin myytiin nuorelle harrastajalle, joka ei muiden tavoin välittänyt vain rahasta, vaan todella piti huolta Likasta, joka eli hyvän elämän 19-vuotiaaksi asti Portugalissa harrastajan luona.

JÄLKELÄISET

Swan Song STC 05.02 2018 i. Casino Royale STC om. VRL-14069
Lethal Injection STC 18.02 2015 i. RA Rose of Jerome om. VRL-14336
Going to Paradise City STC 21.03 2016 i. Sweet Child O’ Mine om. VRL-10216
Dirty Blonde STC 11.11 2016 i. Born to Die Free STC om. VRL-14085

SIJOITUKSET

03.12 2016 ERJ, 160 cm Brentwood Warmbloods 4/40
05.12 2016 ERJ, 160 cm Brentwood Warmbloods 2/40
08.12 2016 ERJ, 160 cm Brentwood Warmbloods 1/40
13.01 2017 ERJ, 160 cm Romilly 2/24
22.01 2017 ERJ, 160 cm Romilly 4/24
29.01 2017 ERJ, 160 cm Romilly 4/30
01.02 2017 ERJ, 160 cm Kultahuisku 2/30
04.02 2017 ERJ, 160 cm Romilly 5/30
05.02 2017 ERJ, 160 cm Romilly 2/30
05.02 2017 ERJ, 160 cm Kultahuisku 3/30
07.02 2017 ERJ, 160 cm Romilly 1/30
12.02 2017 ERJ, 160 cm Romilly 2/50
16.02 2017 ERJ, 160 cm Romilly 3/50
18.02 2017 ERJ, 160 cm Romilly 4/60
24.02 2017 ERJ, 160 cm Harmony Sporthorses 4/50
25.02 2017 ERJ, 160 cm Harmony Sporthorses 1/50
27.02 2017 ERJ, 160 cm Romilly 4/62
28.02 2017 ERJ, 160 cm Harmony Sporthorses 4/50
03.03 2017 ERJ, 160 cm Colosseum 3/27
04.03 2017 ERJ, 160 cm Colosseum 2/27
08.03 2017 ERJ, 160 cm Colosseum 4/27

T’s Golden Echo on virtuaalihevonen