GLITTRANDE KRYPTONIT SWE

2 Star Prospect


Kuvat © Vie kursori kuvan päälle • Glittrande Kryptonit SWE on virtuaalihevonen

Virallinen nimi Glittrande Kryptonit SWE Kasvattaja Sebastian Grenholm, Grenholm Ponnystall EVM
Rotu, sukupuoli Gotlanninrussponi, ruuna Maahantuoja Mila VRL-11936, Vaahterapolku
Säkäkorkeus, väri 129 cm, ruunikko (Ee/Aa) Omistaja Nikki VRL-14085, Scuderia Sierra
Syntynyt, ikä 01.04 2014, Ruotsi, 8-vuotias Koulutustaso Helppo B, re. 60 cm, aloittelija, noviisi
Rekisterinumero VH14-028-0130 Painotuslaji Yleispainotus

Krypta, eli tämä lapsellinen poninpässykkä myytiin Suomeen suoraan kasvattajaltaan naapurimaasta Ruotsista, eikä ilmeisesti syyttä. Ruunauksen jälkeenkin Krypta käyttäytyy kuin mikäkin villi ori, eikä kovakalloisen ponin pääkoppaan taida mahtua kunnollisia käytöstapoja... Onneksi poni omistaa edes liikettä ratsastaessa ja on toiminut kärryponinakin, ongelmitta. Ihan vahingossa poni lähti mukaani pieneen kurinpalautukseen, eikä takaisin ole menossa! Ainakaan ihan heti...

Pikkupolle Krypta tykkää ryntäillä ja vetää jokaikiseen suuntaan, jotta saisi hoitajan mahdollisimman kiukkuiseksi. Muutenkin hoidettaessa Krypta pyörii kuin hyrrä eikä millään jaksaisi keskittyä pysymään paikallaan. Jos kyse ei ole levottomuudesta, niin sitten vilahtelevista hampaista ja potkivista takasista. Semmoiselle hommalle kannattaa heti tehdä loppu, koska Krypta kyllä asettuu kunhan sitä tarpeeksi kovasti on käskenyt... Se ei nimittäin lopeta ellei sille näytetä, kuka sitä määrää! Varustus, harjaus ja muut toimenpiteet yleensä sujuvat ongelmitta, vaikka toisin voisi luulla.

Krypta on totutettu kotimaassaan ratsastajaan ja se osaa kaikki askellajit, joten tästä lähtien sitä aletaan viemään eteenpäin normaalin ja monipuolisen liikutuksen avulla. Krypta on istunnalle herkkä, vaikka suusta kova. Siksi kannattaa tukeutua hyvin painoapujen varaan, ja jättää ohja vaan tuntumalle. Poni kyllä pyöristyy ja on hyvin yhteistyöhaluinen, kunhan sen vallaton meno on rauhoittunut. Kouluratsuna poni on herkkä ja tulevaisuudessa voisi olla osaavakin tasaisella.

Lajin vaihtuessa meininki on sitten taas kun toiselta planeetalta. Krypta vaihtaa heti pelleilymoodin päälle, kun pitäisi tehdä enemmän töitä kuin kipitellä tasaista uraa pitkin. Kieltojen ja pukkisarjojen jälkeen Krypta yleensä ylittää pienemmät esteet vaivatta, muttei siitä kyllä isommille esteille ole. Ainakaan vielä.

Krypta on reipas kaveri maastossa, eikä sen jekuista aina meinaa saada selvää, joten menosta saa varmemman kunhan joku on mukana varmistamassa, ettei ratsastaja kynnä kohta ojanpohjaa Kryptan kyllästyessä työntekoon... Ponilla voi myös ajaa, joka onkin ratsutuksen ohessa varmasti mieluisempaa liikuntaa itse Kryptalle. Luonnekuvaus © Julia

SUKUSELVITYS

i. Smaragd SWE EVM
gr, 128 cm, mustanruunikko
ii. Safir EVM
gr, 125 cm, vaaleanrautias
ie. Rubine EVM
gr, 127 cm, tummanpunaruunikko
e. Lilla Diamant EVM
gr, 126 cm, punaruunikko
ei. Heljos SWE EVM
gr, 127 cm, punaruunikko
ee. Inga EVM
gr, 124 cm, rautias

i. Smaragd SWE kerkesi kiertää monta eri kotia nykyiseen päätyessään. Oria käytettiin ensiksi vain jalostukseen, sen ollessa liian haastava ratsuksi, joten orilla onkin jo lukuisia jälkeläisiä, vaikkei se mitään ollut silloin vielä saavuttanutkaan. Sam löysi kuitenkin pian tasokkaamman kodin Erikssonin pariskunnan luota, jossa se asustaa vieläkin, perheen tyttären ratsuna ja äidin silmäteränä. He ovat yhdessä kouluttaneet ponista kelporatsun koulupuolelle, valmentajan valvovan silmän alla. Vaikka haastavaksi ratsuksi mustaruunikkoa sanottiinkin, oli sen koulutus helppoa, vaikka ori muuten onkin ponimaisen itsepäinen. Ori paljastui turhan kenkkuilun jäädessä taka-alalle taitavaksi kouluratsuksi ja kiertää parhaillaan viimeisiä kisavuosiaan helpon A:n radoilla aluetasolla. Mustanruunikosta kaavaillaan vielä muutamaa varsaa perheen iloksi jatkamaan sukua, ennenkuin se siirtyy ansaitulle eläkkeelle perheen toisen vanhan ponin seuraksi.

ii. Safir asusti ruotsalaisella yksityistallilla pienen pojan kisaponina koko pienen ikänsä. Ennen ruunausta hyväluontoinen, rautias ori astui samaisella tallilla asustaneen tamman, ja varsa jäikin Safirin ainoaksi seuraajaksi. Safir oli nöyrä ja hyvä hyppäämään, ja voitti monet pienet ristikko- kuin metrinkin esteluokat, ennen kuin se jouduttiin lopettamaan tarhassa sattuneen onnettomuuden vuoksi 9-vuotiaana.

iii. Dyr Topas toimi pitkään valjakkoponina toisen mustan russponin seurana, ruunauksensa jälkeen. Tope oli äkäinen tuntemattomia hevosia kuin ihmisiäkin kohtaan ja luotti vain, ja ainoastaan valjakkokaveriinsa sekä omistajaansa. Tamman menehdyttyä Topen rinnalta ruunakin lopetettiin sen käydessä entistä ilkeämmäksi, eikä sen vanhuuden tuomien jalkovaivojen takia sitä voitu enää käyttää valjakossa.

iie. Sabina oli maailman kiltein tammamamma, joka pidettiin kiireisenä varsojen suhteen, sillä ainakin viitenä kesänä tamma ilahdutti kesän leiriläisiä varsoessaan ratsastuskoulussa. Ruunikko oli hyvä äidinroolissaan ja maailmalle lähtikin monta hyväluontoista pikkuista varsaa. Kisaamaan tammasta ei ollut sen laiskuuden takia, mutta se kantoi mielellään aloittelijoita selässään ja piti suosituimman tuntiponin paikkaa ainakin 12 vuoden ajan, jonka jälkeen tamma pääsi viettämään oikeutettua eläkettään muiden ponien sekaan vanhan siittolan mammapuolelle!

ie. Rubine oli yksi aikansa kauneimmista russeista ja punaruunikko keräsikin näyttelyistä monenmoisia tamma- ja varsapalkintoja. Moni kakku päältä kaunis, sillä ratsuna Rudy oli kuitenkin hyvin tuittupäinen ja sai tarvittaessa alas kokeneenkin ratsastajan. Koulukilpailuista muutaman huonon suorituksen jälkeen tammaa käytettiin vain ahkerassa jalostuskäytössä, mutta kuudes ja viimeinen synnytys koitui 16-vuotiaan Rubinen kohtaloksi.

iee. Kara Mell oli kouluratojen kuningatar. Ratsastuskoulusta pitkäaikaisen hoitajan matkaan lähteneestä nuoresta tammasta kuoriutui oikea ruusukehai yksityisenä ja punaruunikko osasi koulukiemuroita aina helppoon A:han asti. Kipakkana tunnettu ratsastuskouluponi varsoi kolme yhtä menestyksekästä varsaa yksityisomistukseen päästyään. Kara joutui kuitenkin lopettamaan kilpauransa enteilevän lannehalvauksen myötä, jonka takia tamma päästettiin vihreämmille laidunmaille ennenaikaisesti kipujen vuoksi 15-vuotiaana.

e. Lilla Diamant eli pitkän elämänsä rakastettuna ensimmäisenä ponina pienen maalaistalon pihalla, seuranaan vain koirat ja lapset. Aikoinaan nuorena neitinä punaruunikko Lili oli kuulema kiertänyt montakin kotia itsepäisyytensä takia, mutta Grenholmien perheeseen ostettu Lili oli aivan kuin eri puusta veistetty. Perheen vanhempi tyttö kiersi tammalla koulukisoja aina helppoon A:han asti, kun taas nuorempi tyttö piti enemmän esteratsastuksesta, joka ajoi Lilin ja Carolinen aina 90cm korkeille radoille asti. Lili oli luotettava lastenratsu, mutta opetti myös, ettei mitään saa ilmaiseksi.
Tytöt kasvoivat kuitenkin silmissä ja kohta poni oli jo liian pieni menopeli, joten 16 vuoden iässä sille päätettiin hankkia jälkikasvua. Varsan vieroituksen jälkeen Lili eli vielä monta monituista vuotta perheen isomman puoliverisen seuraneitinä ja tähtipää nukahti lopulta karsinaansa 21 vuoden ikäisenä.

ei. Heljos SWE syntyi Anderssonin perheen ponipariskunnan toiseksi varsaksi ja jäi elämään vaatimatonta elämää maatilalle ravihevosten sekaan. Punaruunikko ori osasi vetää kärryjä, toimia lasten harrasteratsuna ja osallistui lasten kanssa poniagilityynkin. ori ei tehnyt pahaa kärpäsellekään eikä omistanut pahoja tapoja, vaikka pistikin kertaalleen laitumilla yhden tamman kantavaksi.. Sen jälkeen poni ruunattiin ja perheen keskimmäinen tyttö alkoi kouluttaa sitä esteratsuksi, johon se oppi nopeasti ja pääsi kiertämään monia estekisoja, hyvin saavutuksin 70cm tasolla. Ruuna eli lasten kasvettua poneista ulos ravihevosten seurahevosena 19 vuoden ikään asti.

eii. Louis eli Anderssonin perheen ponikatraassa toisena russponina ja Thelman sulhasena, joka ruunattiin kahden varsan jälkeen, jotta se tulisi tammojen kanssa toimeen. Toinen varsoista jäi perheen omaksi projektiponiksi. Louis oli hyvin lempeä ja menestyksekäs raviponi, mutta perheen lapsien kiinnostuksen lopahtaessa mustanruunikko vietti pitkän ikänsä seuraponin elämää isompien ravihevosien ja Thelman seurana maatilalla.

eie. Thelma hankittiin raviponiksi Anderssonin perheeseen, mutta ruunivoikko oli hyvin laiska ajattaessa, joten perheen lapset ratsastelivat sillä silloin tällöin. Tamma varsoi kahdesti punaruunikon varsan, joista toinen päätettiin jättää perheelle itselle. Thelma ei voittanut koskaan rahaa tai saavuttanut mitään, toisinkuin perheen toinen poni Louis, mutta oli silti kultaakin kalliimpi perheenjäsen.

ee. Inga oli Norjan puolella syntynyt raudikko, eikä tamma ollut oikein parhaimman luontoinen ratsastuskouluun, johon se ensimmäisenä oli hankittu. Tamman vanhemmista ei ollut harmainta aavistustakaan, eikä oikein elinoloistakaan, joka tosin ilmeni Ingan käytöksestä päätellen olleen huono. Poni oli arka ja yleensä ei edes päässyt tunneille, joten se myytiin piakkoin vain yhden ihmisen hevoseksi pienelle maalaistallille. Uudessa kodissaan Inga pääsi kilpailemaan kouluradoilla ja sai kaksi varsaa, eikä arkuudesta ollut enää tietoakaan.

Sukuselvitys © Julia

JÄLKELÄISET

o. Polar Prince Garpur s. 14.12 2014 e. Dekkja frá Végeirrin om. Tunturipöllön hevostila
o. Svante s. 04.02 2015 e. Svea Snöflinga om. Idavallen

KISAKALENTERI

02.06.14 ERJ, 50 cm Aittohaara 1/50
27.08.14 ERJ, 60 cm Aittohaara 2/50
16.01.15 ERJ, 60 cm Aittohaara 1/50
18.01.15 ERJ, 40 cm Aittohaara 5/26
21.01.15 ERJ, 40 cm Aittohaara 2/26
01.02.15 ERJ, 50 cm Casino 3/30
05.02.15 ERJ, 40 cm Aittohaara 2/30
16.03.15 ERJ, 40 cm Petäjävaara 4/17
17.03.15 ERJ, 40 cm Petäjävaara 2/17
18.03.15 ERJ, 40 cm Petäjävaara 2/17
19.03.15 ERJ, 60 cm Niityn 4/35
27.03.15 ERJ, 50 cm Ponipallero 1/05
31.05.15 ERJ Cup, 50 cm Ventos 7/81
22.07.15 ERJ, 50 cm Carbon 1/18
15.10.14 KRJ, Helppo C Aittohaara 6/50
19.10.14 KRJ, Helppo B Aittohaara 4/50
19.10.14 KRJ, Helppo C Aittohaara 6/50
21.10.14 KRJ, Helppo C Aittohaara 5/50
08.01.15 KRJ, Helppo C Petäjävaara 5/30
15.01.15 KRJ, Helppo C Petäjävaara 1/30
19.01.15 KRJ, Helppo C Aittohaara 6/100
25.01.15 KRJ, Helppo C Petäjävaara 1/29
27.02.15 KRJ, Helppo B Niityn 5/30
06.03.15 KRJ, Helppo C Aittohaara 5/30
07.03.15 KRJ, Helppo B Niityn 3/30
25.03.15 KRJ, Helppo C Wyat 5/40
24.05.15 KRJ, Helppo B Kidlington 1/01
31.05.15 KRJ, Helppo C Mewian 2/50
31.05.15 KRJ, Helppo C Mewian 4/50
07.06.15 KRJ, Helppo B Myllyrinne 1/29
12.07.15 KRJ, Helppo B Tuiskula 5/30
21.09.18 KRJ, Helppo B Arola 2/39
08.10.18 KRJ, Helppo B Karkuretken 1/40
22.10.18 KRJ, Helppo B Ristikallio 4/50
24.10.18 KRJ, Helppo B Ristikallio 3/50
24.10.18 KRJ, Helppo B Brusque 4/50
28.10.18 KRJ, Helppo B Brusque 4/50
31.10.18 KRJ, Helppo B Brusque 1/50
02.11.18 KRJ, Helppo B Brusque 6/50
04.11.18 KRJ, Helppo B Brusque 2/50
04.11.18 KRJ, Helppo B Ristikallio 5/50
05.11.18 KRJ, Helppo B Brusque 7/50
00.00.00 KERJ, Aloittelija Järjestäjä 0/00
00.00.00 KERJ, Aloittelija Järjestäjä 0/00

PÄIVÄKIRJA