Sotamaalauksen Iivana Julma

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus, väri 151 cm, rautias (ee/aa)
Syntynyt, ikä 08.06 2020, Suomi, 4-vuotias
Kasvattaja Sanni (VRL-14085), Sotamaalaus
Omistaja Sanni (VRL-14085), Sotamaalaus
Koulutustaso Helppo A, 90 cm, harrasteluokka
Rekisterinumero VH20-018-0563
Meriitit Ei meriittejä
 
00/00 Jälkeläinen (e. Emä)
00/00 Jälkeläinen (e. Emä)
00/00 Jälkeläinen (e. Emä)

Iirosta, tai kotona tutummin Ryssästä, tuli aivan eri maata kuin vanhemmistaan. Sen isä on vapaasieluinen estehirmu, kun taas emä on pikkutarkka ja suoraan sanottuna aika hidasälyinenkin; Mutta ei Iiro. Se on herkkä, kärsivällinen ja hiljainen ori, laittaa kaviota toisen eteen ja tekee mielellään töitä vähemmänkin osaavan ratsastajan kanssa. Kenties salaisuus piilee Iiron tiikerinsilmissä, jotka tulivat yllätyksenä, kun Kulta sen maailmaan pusersi, mutta ori on aina ollut vanha sielu. Ei se varsinaisesti välittänyt juoksennella muiden varsojen kanssa kilpaa, mutta harvoin rallitellessaan väläytteli varsin potentiaalisia askellajeja. Aikuistuessaankin vielä Iiro vetäytyi mielummin omaan rauhaansa, kuin sosialisoi muiden hevosten kanssa, eikä se tammoillekaan välitä kauheasti esittää; Iiro vain venyttää vartaloaan, tervehtii matalalla hörähdyksellä ja luottaa sitten siihen, että kyllä tammat sen huomasivat.

Sukuselvitys

i. Kehräsaaren Konstantin
sph, 147 cm, punarautias
KTK-II, Ch, SLA-II
ii. Hämärän Rajatila
sph, 148 cm, vaaleanpunarautias
EVM
iii. Hupiukko
EVM
iie. Aamun Hetki
EVM
ie. Kevättanssi
sph, 143 cm, rautias
EVM
iei. Kurjuuden Kuningas
EVM
iee. Kesäjuttu
EVM
e. Juorukello
sh, 150 cm, punarautias
Ei meriittejä
ei. Saiturin Kelloseppä
sph, 146 cm, punarautias
EVM
eii. Repaleinen
EVM
eie. Sormustin
EVM
ee. Juoruakka
sh, 149 cm, vaaleanrautias
EVM
eei. Veropetos
EVM
eee. Mantelin Prinsessa
EVM

ii. Hämärän Rajatila on hyvin varsamainen keppostelija, jonka kanssa ei varmasti käy aika pitkäksi! Ori on edelleen kilpakäytössä ja kiertää estekisoissa 110cm:n luokissa. “Jake” on hyvä kilparatsu, sillä se ei stressaa mitään, eikä vierasta uusia paikkoja, vaan käyttäytyy täysin samalla tavalla kuin kotonakin. Ratsuna hyvin vauhdikas ja herkästi kuumuava ori vaatii taitavan ratsastajan, joka ei kisko ohjista. Liian kovakätisestä ratsastuksesta Jake ottaa helposti itseensä, ja puree kiinni kuolaimeen ja lisää jatkuvasti vauhtia. Osaavan ratsastajan kanssa ori on todella herkkä ja kuuliainen, vaikka esteet saavatkin sen innostumaan todella paljon.

iii. Emältään äkäisen luonteen perineellä Hupiukolla oli kaksi puolta: ratsastaessa erittäin kuuliainen, yhteistyöhaluinen ori oli muuten kuin lohikäärme, jonka hampaita sai aina varoa. Orilla oli lähes aina korvat luimussa ja se tykkäsi äksyillä ihmisten lisäksi muille hevosille. Varsinkin kisapaikoilla sai olla varuillaan, sillä “Ukko” usein yritti hyökätä vieraiden hevosten kimppuun. Ukkoa käsitellessä saikin aina pitää raippaa mukana varmuuden vuoksi, hanskoja kädessä ja orilla kuolain suussa. Ratsuna se olikin täysi unelma ja sen ansiosta oria jaksoikin muuten katsella. Sillä kilpailtiin esteillä 120cm luokissa asti, usein sijoittuen tai voittaen. Ukon kisaura päättyi 16-vuotiaana vakavaan jännevammaan ja koska sillä ei enää pystynyt ratsastamaan, omistajat päättivät lopettaa sen, koska orin luonne ei ollut muuten kohdillaan. Ennen kuolemaansa se astui muutaman tamman siinä toivossa, etteivät jälkeläiset perisi sen äkäistä luonnetta - ja niinhän siinä kaikkien onneksi kävikin.

iie. Kenttäratsastuksessa loistanut Aamun Hetki joutui siirtymään seurahevosen rooliin ja siitoskäyttöön jo 12-vuotiaana pahan nivelrikon takia. Sillä tehdään edelleen käyntimaastoja ja satunnaisesti ravataan ja laukataan vähän, jos tammasta tuntuu siltä. Erittäin hyväluonteinen “Helga” toimii hyvin nykyisissä hommissaan, sillä se on kaikki käy-tyyppiä, eikä vaikuta olevan moksiskaan aikaistetusta eläkkeestä. Aikaisemmin sillä kisattiin kenttäratsastuksessa helpoissa luokissa hyvin menestyen. Lähes joka kerta tamma sijoittui. Se ei kieltänyt koskaan, sillä oli sopivasti vauhtia ja todella upeat liikkeet. Nivelrikon toteamisen jälkeen sen omistaja, tavoitteellinen kilparatsastaja, myi tamman uuteen kotiin, missä se asuu edelleen.

ie. Rautias suomenpienhevostamma Kevättanssi teki lyhyen, mutta vaikuttavan kilpauran esteratsastuksessa omistajansa kanssa. 90cm:n luokkia kisannut tamma joutui lopettamaan kilpailemisen ja valmentautumisen 11-vuotiaana takapolvien mentyä huonoon kuntoon. Kaunis, hyväluonteinen Kevättanssi haluttiin kuitenkin vielä jättää siitoskäyttöön periyttämään hienoja liikkeitä ja erinomaista hyppytekniikkaa. Edelleen samalla omistajallaan oleva tamma on viettänyt jo useamman vuoden rentoa elämää toimien varsojensa välissä lasten ratsuna ja nykyään sillä ajetaan säännöllisesti kärryillä ja talvisin reellä.

iei. Kurjuuden Kuningas, eli Kingi, oli pippurinen esteratsu, jota harva halusi hoitaa ja vielä harvempi ratsastaa. Omistajansa lellikki käyttäytyi muita ihmisiä kohtaan ilkeästi ja sen lempiharrastuksiinsa kuului ratsastajien tiputtaminen keinolla millä hyvänsä. Lähinnä omistajansa ratsastettavaksi jäänyt Kingi toimi lempi-ihmisensä kanssa kuin unelma ja ratsukko kahmi ruusukkeita melkein jokaisista kilpailuista, missä kävivät. Punarautias ori eli pitkän, terveen elämän samalla omistajalla 3-vuotiaasta kuolemaansa asti.

iee. Merkitön, vaaleanruunikko tamma Kesäyö ei kerännyt huomiota ja katseita ulkonäöllään, sillä se oli aivan tavallisen näköinen, ehkä hieman jopa huonorakenteinen suomenpienhevostamma. Sillä oli kuitenkin upeat liikkeet ja se pärjäsi hienosti kouluradoilla helppo A-luokissa. Satunnaisessa kisakäytössä ollut perhehevonen teki elämänsä aikana monenlaista. Viikonloppuisin se toimi usein perheen isän kärryttelyhevosena, joskus se oli tapahtumissa talutusratsuna ja perheen lasten kasvettua isommiksi alkoi valmentautuminen ja kilpaileminen kouluratsastuksessa. Kesäyöllä teetettiin kaksi varsaa, joista toinen kuoli pian synnytyksen jälkeen. Tammalla ei ehditty yrittää enää uutta varsaa, kun se kuoli vakavaan ähkyyn 18-vuotiaana.

Isänpuoleinen sukuselvitys © enna

Sijoitukset

Päiväkirja