Härdellin jyrki 69

KTK-I (11/18)

Perustiedot

Virallinen nimi Härdellin Jyrki 69 Kasvattajaa Emmi N. VRL-03385, Härdelli
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, ori Omistaja Sanni VRL-14085, Sotamaalaus
Säkäkorkeus, väri 104 cm, musta (Ee/aa) Koulutustaso Helppo B, 60 cm, aloittelija, noviisi
Syntynyt, ikä 26.06 2017, Suomi, 2-vuotias Rekisterinumero VH18-017-0353

Ihan ensiksi - vetoan äkilliseen mielenhäiriöön ja vakuutan vihaavani yhä shetlanninponeja. Mokomia pomppupalloja, sirot puoliveriset on se juttu! Mutta sekään ei kumoa faktaa, että Jyrki oli... Tilausvarsa. Kyllä, tilausvarsa! Poimin luurin käteen ja soitin Emmille, että nyt pitää saada shetlanninponi. Vanhempia ei tarvinnut kauaa pohtia, sillä Masia olin ihaillut jo kauan ja sen nimi sopi kuin nenä päähän tulevan varsan isälle. Iitun kapinallista nimeä taas olin kuolannut jo pitkään, ja olinkin hypätä housuistani, kun minulle selvisi, että Iitu onkin vielä jalostuskäytössä - olin ollut aivan varma, että vanhempi ponitamma oli jo kuopattu! Niin rakkaus-Masiinasta ja punkkinartusta syntyi yönmusta, aivan hurmaava vampyyriprinssi Härdellin Jyrki 69.

Sukuselvitys

i. Party Machine 69
she, 96 cm, voikko
ii. Let It Rock
she, 98 cm, voikko
iii. Random Corney
iie. La Vinna
ie. I Made It
she, 100 cm, voikko
iei. Fancy Blackout
iee. Dancing Drianna
e. Punkbitch OMG
she, 103 cm, ruunikko
ei. Trading Places
she, 103 cm, tummanpunaruunikko
eii. Tarantula
eie. Love U All
ee. U Got It Bad
she, 97 cm, rautias
eei. Rich Man
eee. Catch Me

i. Party Machine 69 KTK-III, KRJ-II, YLA1, SHLA-I

ii. Let It Rock on upea brittiläinen jalostusori, joka tunnetaan muun muassa sen loistavista ominaisuuksia, joita se on periyttänyt ansiokkaasti eteenpäin. Luonteeltaan herttainen Rock on menestynyt kilpapuolella pääasiassa näyttelykehissä sekä valjakkoajon parissa, joista jälkimmäisissä piireissä se onkin hyvin tunnetta useiden voittojen ja sijoitustensa ansiosta. Ori on yhä kilpakäytössä, mutta lomailee toistaiseksi siitosuran merkeissä. Vuonna 2008 Let It Rock kantakirjattiin I-palkinnolla kantakirjatilaisuutensa parhailla pisteillä! Tämä ori on siis aivan syystä vastustamaton neideille!

iii. Random Corney on voikko tilausvarsa Iso-Britanniasta, joka loppujen lopuksi löysi kotinsa Tanskasta. Näyttelykehistä tuttu ori on upearakenteinen tapaus, jota ei turhaan hukuteta palkintoihin. Aikoinaan se on kantakirjattu III-palkinnolle. Corneyn kanssa on myös kokeiltu kouluratsastusta ja valjakkoajoa, ja vaikka niiden kilpaileminen lopetettiin innostuksen lopahtamisen takia, ei tiadoista ole puutetta. Luonteeltaan Corney on hyvin rauhallinen ja on periyttänyt tätä ominaisuutta eteenpäin varsoilleen. Tällä hetkellä 25-vuotias ponivanhus viettää eläkepäiviään laiduntaen.

iie. La Vinna oli tanskalaisperäinen 81-senttinen voikko minitamma, mutta on valitettavasti jo menehtynyt. Vinna eli tanskalaisessa ratsastuskoulussa, mutta pelkästään tunneilla kulumisen ohella se kilpaili näyttelyissä sekä koulu- ja esteratsastuksessa. Pitkälle tamma ei kuitenkaan huonolla koulutuksellaan päässyt. Varsoilleen Vinna oli loistava emä, ja tamma onkin suosittu nimi tanskalaisten shetlanninponien suvussa.

ie. I Made It on hyvin koulupainoitteinen brittiläinen shetlanninponitamma, jolta löytyy potentiaalia Helppo B-tasolle asti, mutta loistavan rakenteensa puolesta se on oiva hevonen myös näyttelykehiin. Ikänsä puolesta 9-vuotias Made on erittäin nuori ja ollut jo kolmella varsalomalla, joten taidoistaan huolimatta se on toistaiseksi suhteellisen tuntematon kilpailupiireissä. Tamma asuu samalla siittolalla kuin suosittu Let It Rock-ori, ja kaikki Maden kolme varsaa ovatkin kyseisestä orista. Luonteeltaan Madea on kuvattu loistavaksi ja kiltisti tammaksi, joskaan ei kovin sosiaaliseksi.

iei. Fancy Blackout oli pääasiassa kouluratsastusta kilpaileva musta shetlanninponiori, joka mitattiin virallisesti 95,2 senttimetriä korkeaksi. Blackiksi kutsuttu ori menehtyi vanhuuden vaivoihin 25-vuotiaana, mutta ehti saavuttaa elämänsä aikana paljon. Jo varsana ori kilpaili match showeissa varsanäyttelyissä ja roikkui toisinaan mukana tammanäyttelyissä, vaikka ori ei epäsopusuhtaisen rakenteensa takia pärjännytkään. Kasvaessaan orin rakenne parani ja se valloitti myöhemmin näyttelykehät, joissa sille oli naurettu. Kisakentällä Black peittosi muut helppo C-luokan taitajat mennen tullen, mutta eloisan luonteensa takia ori ei koskaan malttanut kehittyä B-tasolle asti.

iee. Dancing Drianna syntyi hollantilaiselle perhetilalle ja jo varsana esitti kykyjä niin este- kuin koulupuolellekin. Voikko tammavarsa rakasti potkiä palloa ja se väläytteli laitumella emäänsä seuratessaan kepeitä, tanssahtelevia askeleita, joiden mukaan se sai nimensäkin. Noin viiden-kuuden ikävuoden paikkeilla Driannan kanssa ryhdyttiin kilpailemaan, mutta sopivan ratsastajan puuttumisen vuoksi 100-senttinen tamma jäi matalalle tasolle. Kasvattajien onneksi Drianna periytti taitonsa kuudelle varsalleen.

e. Punkbitch OMG KRJ-II, YLA2

ei. Trading Places on hieno 103-senttinen tummanpunaruunikko shetlanninponiori, joka on kilpaillut niin Suomessa kuin Ruotsissakin kouluratsastuksen saralla ja menestynyt hyvin. Pasi syntyi Walesissa ja tuotiin nuorena Suomeen tuomaan uutta verta ja hyvää rakennetta shetlanninponikasvatukseen. Orista kuoriutui kaikkien yllätykseksi myös loistava käyttöponi, kilpaillen helppoa B:tä ja 50-senttisiä rataesteitä. Pasi on kantakirjattu II-palkinnolla Suomessa ja se kiersi aikoinaan myös lukuisia näyttelyitä. Tänä päivänä Pasi on yhä jalostuskäytössä ja periyttää upeaa ulkonäköä sekä hyviä ratsun ominaisuuksia.

eii. Tarantula oli kaunisjouhinen, tasan metrin korkea musta shetlanninponi, joka kiersi kansainvälisiä näyttelyitä maailmanlaajuisesti ja kantakirjattiin Iso-Britanniassa peräsi I-palkinnolle. Jälkeläisiä ori sai yli viisikymmentä kappaletta asuessaan jalostusorina Walesissa suurella shetlanninponisiittolalla, jossa panostettuun laadukkaaseen kasvattamiseen ja näyttelyihin, mutta suuren ponimäärän vuoksi poneja ei koskaan opetettu ratsuiksi. Tarantula menehtyi kuitenkin 20-vuotiaana kaasuähkyyn.

eie. Love U All oli ihastuttava ruunikko tamma maailman kilteimmällä luonteella. Allu asui walesilaisella siittolalla ja toimi koko elämänsä siitostammana loistavan luonteensa ja hyvien emäominaisuuksiensa vuoksi, hoivaten jälkeläisiään ihailtavalla tavalla. 101-senttisen tamman kanssa kierrettiin myös näyttelyissä Iso-Britanniassa ja palkittiin vaihtelevasti kakkos- ja kolmospalkinnoilla, huonoina puolinaan lyhyt ravi ja lievä takakorkeus. Allu ehti elämänsä aikana varsomaan viisi tervettä varsaa, ennen kuin se menehtyi 25-vuotiaana vanhuuden vaivoihin.

ee. U Got It Bad oli hieno, osaava ratsu uskomattomalla työmotivaatiolla ja kilpaili loistavan uran kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa, mutta myös poniagilityssä ja -laukoissa. 97-senttisellä Piinalla oli hyvät ja vahvat jouhet, sekä terveet jalat. Rautias tamma syntyi Suomessa ja eli maassa lähes koko elämänsä, ennen kuin se lähti omistajiensa mukaan Ruotsiin viettämään eläkepäiviään laitumella. Piina varsoi kaksi tammavarsaa ennen kuolemaansa 23-vuotiaana.

eei. Rich Man syntyi Iso-Britanniassa, jossa se menestyi jo ensimmäisinä elinvuosinaan. Maitovarsana Rich Man palkittiin näyttelyidensä parhaana varsana, ja sen jälkeen se ei lähtenyt yksistäkään näyttelyistä ilman I-palkintoaan. Rich Man opetettiin myös valjakkoajoon ja sillä olisi ollut huimasti potentiaalia, mutta ori loukkasi jalkansa vakasti eikä soveltunut enää käyttöponiksi. Jalkansa takia Rich Manin liikkeidenkin hohto karisi, eikä se pärjännyt enää näyttelykehissä. Ori siirtyi siis aikaiselle siitosuralle, kunnes se 15-vuotiaana lopetettiin jalkavaivojen yltyessä.

eee. Catch Me tulee jonakin päivänä vielä pääsemään Guinness World Recordsiin, sillä 35-vuotias harrastetamma porskuttaa yhä menemään täysin terveenä. Kaisa myytiin ratsukoulutuksensa jälkeen pikkutytön ratsuksi ja opetti tytön ratsastamaan, ja vaikka pikkutytöstä kasvoikin kahden lapsen äiti, Kaisaa ei koskaan myyty eteenpäin. Vanhemmalla iällään Kaisa kilpaili valjakkoajossakin, ennen kuin sen eläkepäivät koittivat. Varsoja tamma on saanut elämänsä aikana kaksi, yhden orin ja yhden tamman.

Sukuselvitys © kasvattaja, uudelleenkirjoittanut omistaja

o. Lost Without Love STC (e. Inferno STC)

Sijoitukset

00.00.00 ERJ, 60 cm Järjestäjä 0/00
00.00.00 KRJ, Helppo B Järjestäjä 0/00
00.00.00 KERJ, Aloittelija Järjestäjä 0/00
00.00.00 VVJ, Noviisi Järjestäjä 0/00

Päiväkirja