Stjärngatans Blåklocka

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus, väri 152 cm, tummanruunikko (Ee/Aa)
Syntynyt, ikä 17.08 2014, Ruotsi, 13-vuotias
Kasvattaja Ella Nyberg, Stjärngatans Stall
Omistaja Sanni (VRL-14085), Sotamaalaus
Koulutustaso Helppo A, 100 cm, helppo kenttäratsastus
Rekisterinumero VH19-018-0438
Meriitit Ei meriittejä
 
11/18 Sotamaalauksen Ajattara (i. Antisankari)
06/19 Sotamaalauksen Tunturisuudelma (i. Talvipäivänseisaus)
01/20 Sotamaalauksen Rafael (i. Beryllin Asriel)
03/20 Sotamaalauksen Aurinkovalssi (i. Kuutamovalssi)
03/20 Sotamaalauksen Kuolonsininen (i. Tuomiopäivä)

Oli sanomattakin selvää, että Darran ja Kullan tultua taloon, Sotamaalaus kaipasi rauhallista ja selväpäistä jalostustammaa. Tällä kertaa välttelin kaikkia pahaenteisiä nimiä - vaikka Haapamäen kasvattama Lissu olikin hurjan nätti - ja keskityin etsimään Ruusun kaltaisia tammoja. Ruotsalaisen Stjärngatanin kasvattama Blåklocka tuli muutaman tunnin selailun päästä vastaan, ja 7-vuotias tamma sijaitsi niinkin lähellä, kuin Rovaniemen reunamilla. Ilmoituksessa painotettiin sen hienoutta ratsuna, joten sinisilmäisenä soitin nykyiselle omistajalle Tiinalle, ja sovin koeratsastuksen neljän päivän päähän. Sain Blåklockan valmiiksi varustettuna käteen, ratsastin tammalla Hallajoen kentällä, ja pakkasin ruunikon ratsastuksen päätteeksi traileriin. Eipä Klonkku ehtinyt minulla kauaa olemaan, ennen kuin sain huomata, miksi sen ratsuominaisuuksia oli suitsutettu niin hirveästi.

Hieno ruotsalainen Blåklocka on juuri niin hieno ratsu, kuin sen myynti-ilmoituksessa kehuttiinkin. Se kulkee eteenpäin keveästi ja on herkkä avuille. Hoidettaessa ja erityisesti muiden hevosten kanssa tarina onkin sitten toinen. Klonkku ei ole aloittelijoiden ratsu tai edes hoidokki, ja tamman kanssa tulee itsekin toistaneeksi mantraa siitä, kuinka hieno se on ratsastaa. Ei sitä muuten jaksaisi päivääkään.

Klonkku ei juurikaan perusta paikoillaan seisomisesta, joten hoitaminen ei ole siitä helpoimmasta päästä. Jos aurinko, planeetat ja tähdet ovat kaikki kohdillaan, saattaa tamma jaksaa seistä aloillaan noin viitisen minuuttia, mutta muussa tapauksessa se aloittaa pörinänsä ja steppailunsa heti, kun sen on saanut sidottua kiinni. Kuten arvata saattaa, eläinlääkäriä varten Klonkku tarvitsee rauhoittavia. Arkipäiväiseen hoitamiseen ei rauhoittavia kuitenkaan ole antaa, joten hoitaja saa vain purra hampaat yhteen ja yrittää suoriutua operaatiosta. Harjatessa Klonkkua ei saa koskea päähän, korviin, mahan alle, jalkoihin, tai mielellään minnekään muuallekaan - Klonkun mielestä siis. Takajalat ovat tamman ehdoton inhokki, sillä se ei siedä mitään liikettä takanaan; Muista kisoihin siis punainen rusetti häntään, ja välttele takaatapäin kiertämistä parhaasi mukaan. Kengittäjän kanssa Klonkku ei ole ylintä ystävää, ja tämä saakin olla varuillaan, jotta visiitistä ei jää käsivarteen Klonkun hammaskarttaa muistoksi. Peseminen on toinen kokemus, josta tamma ei pidä laisinkaan. Kastuminen on inhottavaa, ja Luoja armahtakoon, jos korvat kastuvat! Klonkku kannattaa pestä ripein ottein letkulla, ja yhteisen kunnioituksen säilyttämiseksi tamman korvia varotaan pestessä.

Sukuselvitys

i. Tiernan Sinitiainen
sh, 150 cm, ruunikko
EVM
ii. Kannelmäen Tintti
sh, 149 cm, ruunikko
EVM
iii. Kannelmäen Timjami
EVM
iie. Kannelmäen Huijaus
EVM
ie. Tiernan Ruusupulu
sh, 154 cm, rautiaankimo
EVM
iei. Kalavan Hemingway
EVM
iee. Ruusujen sota
EVM
e. Stjärngatans Tröstlös
sh, 152 cm, musta
EVM
ei. Suruvirsi
sh, 153 cm, rautias
EVM
eii. Hirttovirsi
EVM
eie. Suruhuntu
EVM
ee. Lottas Tiara
sh, 149 cm, musta
EVM
eei. Lottas Kung
EVM
eee. Jalokivi
EVM

Sijoitukset

11.04.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 5/40
13.04.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 3/40
15.04.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 5/40
16.04.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 3/40
17.04.20 - KRJ, Helppo A - Kuuran - 1/40
19.04.20 - KRJ, Helppo A - Kuuran - 4/40
20.04.20 - KRJ, Helppo A - Kuuran - 3/40
29.04.20 - KRJ, Helppo A - Cloudfield - 2/50
29.04.20 - KRJ, Helppo A - Cloudfield - 6/50
12.05.20 - KRJ, Helppo A - Cloudfield - 2/50
14.05.20 - KRJ, Helppo A - Cloudfield - 6/50
08.04.20 - KERJ, Helppo - Cloudfield - 7/50

Päiväkirja

06/20 PÄIVÄKIRJAMERKINTÄ (Heta)
Mä en ollut hetkeen istunut hevosen selässä, kun oli muutto ja kaikki ja nythän mulla on 1-vuotias varsa kasvamassa pihatossa. Kun Sannin jalka murtu ja se pyysi mua liikutusavuksi hevosilleen, olin salaa vähän innoissani. En tietenkään ollut iloinen siitä, että tallinpitäjän jalka on paketissa, mutta totta hitossa mä kaipasin hevosen selkään. Tokasin kyllä sille, että mähän en sitten hyppää, varsinkaan mitään maastoesteitä. Sovittiinkin sitten, että alkaisin nyt alkuun ainakin liikuttaan Klonkkua sileellä. Hyppäämisen sai hoitaa joku, jolla kantti kestää.

Mä olin muutaman kerran nähny Klonkun ja Sannin valmennuksessa tässä kevään aikana, ja olin kyllä innoissani päästessäni itekin testaamaan sitä. Sannin oli pitänyt tulla neuvoon mua tamman kanssa, mutta ilmeisesti jalka oli niin kipee, että ei päässyt. Tallilla mua odottikin Sam. Kiva, mä mietin. Ei siinä, Sam vaikutti oikeesti tosi kivalta, mut jotenkin olin vielä normaalia kömpelömpi sen seurassa. Varmaan, kun piti puhuu englantia, vaikka se olikin oppinut hurjan nopeesti suomeekin, sen kans puhuttiin vähän molempia sekaisin. Sam näytti mulle, mistä löydän kaikki Klonkun kamppeet ja lupasi sitten auttaa Klonkun kuntoon laitossa. Tamma ei vissiin ollut mikään maailman helpoin tyyppi käsitellä, joten oli kiva, että ekalla kerralla oli joku vähän auttamassa.

Ei se helppoo ollut, mutta saatiin kuin saatiinkin Klonkku satuloitua. Kaksin se meni onneks tosi nopeesti ni tamma ei ehtinyt ihan hirveesti menettää hermojaan. “Nyt sä kyllä valitettavasti jäät yksin sen kans, mä en osaa opettaa”, Sam naurahti autettuaan mut tamman selkään. “Joo, ei se mitään, eiköhän me pärjätä. Kiitti paljon!” huikkasin ja Sam lähti takaisin talliin jatkamaan hommia.

Käveltiin Klonkun kanssa pitkät alkukäynnit pitkin ohjin, vähän tunnustellen toinen toisiamme. Kerättyäni ohjat tuntumalle huomasin heti sen olevan äärimmäisen herkkä. Lähdin pikkuhiljaa työstämään tammaa tuntumalle, ensin käynnissä ja hetken päästä ravissa. Hitto miten hieno ravi sillä onkaan! Tehtiin paljon ympyröitä, kiemuroita ja vähän väistöjäkin. Klonkku kuunteli niin tarkasti mun apuja ja reagoi niihin heti. Välillä se reagoi vähän liikaakin ja sain työstää aika paljon omia apujani herkemmiksi. Kuitenkin kaikki tuntui sujuvan niin helposti tän kanssa. Laukassa sain aika paljon työstää omaa istuntaani, sillä Klonkku otti pienenkin jännittämisen pidätteenä. Oli kyllä tosi kiva päästä ratsastamaan näin herkkää hevosta, siinä toivossa että saisin omastakin varsasta yhtä herkän.