Stjärngatans Blåklocka

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus, väri 152 cm, tummanruunikko (Ee/Aa)
Syntynyt, ikä 17.08 2014, Ruotsi, 15-vuotias
Kasvattaja Ella Nyberg, Stjärngatans Stall
Omistaja Sanni (VRL-14085), Sotamaalaus
Koulutustaso Helppo A, 100 cm, helppo kenttäratsastus
Rekisterinumero VH19-018-0438
Meriitit Ei meriittejä
 
08/18 Sotamaalauksen Ruususurmaaja (i. Kuninkaansurmaaja)
11/18 Sotamaalauksen Ajattara (i. Antisankari)
06/19 Sotamaalauksen Tunturisuudelma (i. Talvipäivänseisaus)
01/20 Sotamaalauksen Rafael (i. Beryllin Asriel)
03/20 Sotamaalauksen Aurinkovalssi (i. Kuutamovalssi)
03/20 Sotamaalauksen Kuolonsininen (i. Tuomiopäivä)

Oli sanomattakin selvää, että Darran ja Kullan tultua taloon, Sotamaalaus kaipasi rauhallista ja selväpäistä jalostustammaa. Tällä kertaa välttelin kaikkia pahaenteisiä nimiä - vaikka Haapamäen kasvattama Lissu olikin hurjan nätti - ja keskityin etsimään Ruusun kaltaisia tammoja. Ruotsalaisen Stjärngatanin kasvattama Blåklocka tuli muutaman tunnin selailun päästä vastaan, ja 7-vuotias tamma sijaitsi niinkin lähellä, kuin Rovaniemen reunamilla. Ilmoituksessa painotettiin sen hienoutta ratsuna, joten sinisilmäisenä soitin nykyiselle omistajalle Tiinalle, ja sovin koeratsastuksen neljän päivän päähän. Sain Blåklockan valmiiksi varustettuna käteen, ratsastin tammalla Hallajoen kentällä, ja pakkasin ruunikon ratsastuksen päätteeksi traileriin. Eipä Klonkku ehtinyt minulla kauaa olemaan, ennen kuin sain huomata, miksi sen ratsuominaisuuksia oli suitsutettu niin hirveästi.

Hieno ruotsalainen Blåklocka on juuri niin hieno ratsu, kuin sen myynti-ilmoituksessa kehuttiinkin. Se kulkee eteenpäin keveästi ja on herkkä avuille. Hoidettaessa ja erityisesti muiden hevosten kanssa tarina onkin sitten toinen. Klonkku ei ole aloittelijoiden ratsu tai edes hoidokki, ja tamman kanssa tulee itsekin toistaneeksi mantraa siitä, kuinka hieno se on ratsastaa. Ei sitä muuten jaksaisi päivääkään.

Klonkku ei juurikaan perusta paikoillaan seisomisesta, joten hoitaminen ei ole siitä helpoimmasta päästä. Jos aurinko, planeetat ja tähdet ovat kaikki kohdillaan, saattaa tamma jaksaa seistä aloillaan noin viitisen minuuttia, mutta muussa tapauksessa se aloittaa pörinänsä ja steppailunsa heti, kun sen on saanut sidottua kiinni. Kuten arvata saattaa, eläinlääkäriä varten Klonkku tarvitsee rauhoittavia. Arkipäiväiseen hoitamiseen ei rauhoittavia kuitenkaan ole antaa, joten hoitaja saa vain purra hampaat yhteen ja yrittää suoriutua operaatiosta. Harjatessa Klonkkua ei saa koskea päähän, korviin, mahan alle, jalkoihin, tai mielellään minnekään muuallekaan - Klonkun mielestä siis. Takajalat ovat tamman ehdoton inhokki, sillä se ei siedä mitään liikettä takanaan; Muista kisoihin siis punainen rusetti häntään, ja välttele takaatapäin kiertämistä parhaasi mukaan. Kengittäjän kanssa Klonkku ei ole ylintä ystävää, ja tämä saakin olla varuillaan, jotta visiitistä ei jää käsivarteen Klonkun hammaskarttaa muistoksi. Peseminen on toinen kokemus, josta tamma ei pidä laisinkaan. Kastuminen on inhottavaa, ja Luoja armahtakoon, jos korvat kastuvat! Klonkku kannattaa pestä ripein ottein letkulla, ja yhteisen kunnioituksen säilyttämiseksi tamman korvia varotaan pestessä.

Selässä muuttuu ääni klockassa; Klonkusta kuoriutuu hyvällä tavalla herkkä ja tasapainoinen hevonen, jolla on erityisesti näyttävä ravi. Sen askellus näyttää vaivattomalta ja kevyeltä, eikä äkäpussista ole enää jälkeäkään. Ei siitä mitään sunnuntairatsua saa tekemälläkään, vaan Klonkku vaatii helläkätisen ja istuntapainoitteisen ratsastajan, joka tietää mitä tekee. Ei varmasti tule yllätyksenä, että Klonkku on parhaillaan kouluratsastuksessa. Tammalla olisi potentiaalia vaativalle tasolle asti, jos sen kanssa ehtisi ja jaksaisi treenata enemmän. Klonkku on avuille herkkä ja kuuntelee ratsastajaansa herkeämättä. Se reagoi nopeasti ja on helppo ratsastaa siinä mielessä, että sitä on helppo ohjata ja korjata esimerkiksi muodon ja askelpituuden saralla, mistä on hyötyä myös esteillä. Klonkku ei ole suurin hevonen, mutta hieman raskaampaa mallia, ja mahtuu esteiden väliin pääasiassa säädettävien askeltensa takia. Klonkun hyppytyyli on hieman kömpelö, mutta se hyppää silti puhtaasti ja epäröimättä. Tamma käyttää selkäänsä hyvin, hyppää voimakkaasti ja laskeutuu tukevasti. Kotona se saattaa innostua hieman pukittelemaan hypyn jälkeen, mutta kilpailuissa Klonkku tietää käyttäytyä. Maastoesteillä se on hieman epävarmempi ja tukeutuu ratsastajaansa enemmän, mutta kun ratsastaja on itsevarma, Klonkkukin suorittaa rohkeasti.

Sukuselvitys

i. Tiernan Sinitiainen
sh, 150 cm, ruunikko
EVM
ii. Kannelmäen Tintti
sh, 149 cm, ruunikko
EVM
iii. Kannelmäen Timjami
EVM
iie. Kannelmäen Huijaus
EVM
ie. Tiernan Ruusupulu
sh, 154 cm, rautiaankimo
EVM
iei. Kalavan Hemingway
EVM
iee. Ruusujen sota
EVM
e. Stjärngatans Tröstlös
sh, 152 cm, musta
EVM
ei. Suruvirsi
sh, 153 cm, rautias
EVM
eii. Hirttovirsi
EVM
eie. Suruhuntu
EVM
ee. Lottas Tiara
sh, 149 cm, musta
EVM
eei. Lottas Kung
EVM
eee. Jalokivi
EVM

Klonkun isä Tiernan Sinitiainen syntyi Suomessa, mutta muutti kaksivuotiaana Ruotsiin, missä se on kilpaillut helpossa kouluratsastuksessa ja metrin esteillä ympäri maata, sekä muutaman kerran Suomessakin. Tiernan tallin kasvattama Sunea on kuvailtu lehmänhermoiseksi ja rauhalliseksi oriksi, jonka kanssa on helppo tehdä töitä, ja siltä se myös näyttää radalla. Sunella on rennot askeleet, se kuuntelee ratsastajaansa hyvin ja luottaa tämän arvostelukykyyn. 150-senttinen ruunikko ei varsinaisesti ole mikään rakennekukkanen, mutta se on kantakirjattu III-palkinnolla kotimaassaan, ja on jättänyt ihan nättejä varsoja. Nykyään Sune on jäänyt eläkkeelle, ja viettää päivänsä ruotsalaisella orilaitumella kaitsemassa nuorempiaan.

Sunen isä Kannelmäen Tintti oli veikeä, juuri ja juuri pienhevosrajan ylittävä ruunikko. Tintillä oli syntymästään asti pilke silmäkulmassaan, ja kasvattaja Saara on kertonut, että Tintin myymistä harkittiin tuhat ja yksi kertaa, kun se keksi metkujaan; Tintti oppi jopa avaamaan sähkölankaportin, ja lähti tarhakavereidensa kanssa muutamaankin kertaan seikkailuun, löytyen pian rehuhuoneesta. Eloisasta luonteestaan huolimatta se oli näppärä ratsu erityisesti esteillä. Ori hyppäsi pienuudestaan huolimatta sataakymmentä senttiä ratana, ja oli parhaillaan maastoesteratsastuksessa pelottomuutensa vuoksi; Maailmassa ei ole erikoisestettä, jota Tintti ei olisi uskaltanut ylittää. Saaralle ei kuulemma tullut yllätyksenä, kun Tintti jouduttiin lopettamaan ähkyn takia sen syötyä jotain sopimatonta.

Sunen emä Tiernan Ruusupulu hurmasi ensisilmäyksellä. Pulu oli kaunis, 154-senttinen rautiaankimo ja näyttävä kouluhevonen. Se oli vankkarakenteinen, mutta oikean ratsastajan kanssa Pulu suorastaan leijui eteenpäin. Sillä oli korkea-askelinen ravi ja pehmeä, keinuva laukka. Tamma kilpaili jopa SM-tasolla muutamaan kertaan; Voittoa ei irronnut, mutta Pulu ansaitsi kunniamainintoja askellajeistaan; Sieltä Klonkkukin epäilemättä on kauniit askeleensa saanut. Pulu teki ensimmäisen varsansa, Haukkalevän, kisakausiensa välissä, mutta siirtyi viralliselle siitosuralle vasta vuosia myöhemmin, minkä jälkeen Pulu teki vielä kaksi varsaa; Tiernan Sinitiaisen ja Tiernan Kuupöllön. Tamma jouduttiin kuitenkin lopettamaan kimosyövän takia.

Klonkun emä Stjärngatans Tröstlös oli ruotsalaisen Stjärngatans Stallin kasvattama 152-senttinen musta suomenhevostamma. Rosa oli emänsä tapaan siro ja kevytrakenteinen hevonen, eikä meinannut millään kasvattaa kunnon lihaksia, eikä edes rasva tahtonut kiinnittyä siihen. Tammalla oli hyvä suku ja kauniit piirteet, eikä sen rakenteessa itsessään ollut moitittavaa, minkä vuoksi sen kanssa tavoiteltiin kaikesta huolimatta kilpailuja ja varsoja - mikä myöhemmin paljastui virheeksi. Rosa kilpaili muutamissa kouluratsastuskilpailuissa ja yritti sijoittua näyttelyissä, mutta sitä ei katseltu hyvällä. Rosalla oli lihassairaus, joka paljastui vasta keisarinleikkauksessa; Klonkun syntyessä Rosa oli jo menehtynyt, ja Klonkunkin kuolema oli ollut hiuskarvan päässä.

Rosan isä Suruvirsi syntyi ja eli Suomessa, jossa se kilpaili helpoissa kouluratsastusluokissa tavoitteellisesti, ja menestyi aina SM-tasolla asti. 153-senttinen rautias syntyi Kainuussa, ja oli jo varsana luupäinen. Ruu koulutettiin hyvin kärsivällisesti käsiteltäväksi ja sitten ratsuksi, eikä hommat aina menneet sen kanssa kuin Strömsössä. Ruusta kasvoi kuitenkin näyttävä kouluhevonen, joka menestyi kilparatojen lisäksi näyttelyissä, ja se kantakirjattiin hyvin täpärästi alle ykköspalkinnon. Menestyksensä nimissä orille syntyi jälkeläisiä paitsi Suomessa, myös Ruotsissa, ja se oli suosittu jalostushevonen erityisesti koulupainotteisten suomenhevosten piireissä. Ruu jouduttiin lopettamaan harvinaisen pahan parodontiitin takia eläkepäivillään.

Rosan emä Lottas Tiara oli kohtalainen ratsuhevonen ja siitostamma. Se tutkittiin terveeksi moneen kertaan, mutta tamma oli aina hieman kevytrakenteinen ja lihakseton, minkä vuoksi Tiara ei päässyt kilpakentille asti, vaan toimi opetusmestarina ja harrasteratsuna, sekä jalostuksessa. Luonteeltaan Tiara oli kiltti ja kuulainen tamma, joskin hieman turhan hiljainen ja syrjäänvetäytyvä. Tiara ei koskaan välittänyt seurasta, vaan pitäytyi tarhassakin yksinään. Tamma teki kaksi tammavarsaa, Tröstlösin ja Kiaran, ennen kuin se siirtyi täysipäiväiseksi harrasteratsuksi, ja lopulta lopetettiin vanhuudenvaivoihin.

Sijoitukset

11.04.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 5/40
13.04.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 3/40
15.04.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 5/40
16.04.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 3/40
16.09.20 - ERJ, 100 cm - Nessinjärven - 6/40
18.09.20 - ERJ, 100 cm - Nessinjärven - 3/40
21.09.20 - ERJ, 100 cm - Lupin - 5/50
21.09.20 - ERJ, 100 cm - Lupin - 5/50
22.09.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 1/40
22.09.20 - ERJ, 100 cm - Lupin - 2/50
23.09.20 - ERJ, 100 cm - Lupin - 1/50
25.09.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 2/40
28.09.20 - ERJ, 100 cm - Lupin - 7/50
29.09.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 1/40
29.09.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 2/40
30.09.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 4/40
05.10.20 - ERJ, 100 cm - Lupin - 4/50
07.10.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 2/40
08.10.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 6/40
09.10.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 3/40
09.10.20 - ERJ, 100 cm - Lupin - 5/50
14.10.20 - ERJ, 100 cm - Chersey - 2/50
16.10.20 - ERJ, 100 cm - Chersey - 6/50
17.10.20 - ERJ, 100 cm - Chersey - 7/50
17.10.20 - ERJ, 100 cm - Chersey - 7/50
21.10.20 - ERJ, 100 cm - Kuuran - 2/40
22.10.20 - ERJ, 100 cm - Chersey - 6/45
24.10.20 - ERJ, 100 cm - Chersey - 3/45
27.10.20 - ERJ, 100 cm - Chersey - 2/45
27.10.20 - ERJ, 100 cm - Chersey - 6/45
04.11.20 - ERJ, 100 cm - Chersey - 1/48
05.11.20 - ERJ, 100 cm - Chersey - 2/48
01.12.20 - ERJ, 100 cm - Hiivurin - 2/60
01.12.20 - ERJ, 100 cm - Hiivurin - 6/60
06.12.20 - ERJ, 100 cm - Hiivurin - 2/60
08.12.20 - ERJ, 100 cm - Hiivurin - 4/60
13.12.20 - ERJ, 100 cm - Hiivurin - 1/60
19.12.20 - ERJ, 100 cm - Hiivurin - 6/60
20.12.20 - ERJ, 100 cm - Hiivurin - 6/60
22.12.20 - ERJ, 100 cm - Hiivurin - 5/60
17.04.20 - KRJ, Helppo A - Kuuran - 1/40
19.04.20 - KRJ, Helppo A - Kuuran - 4/40
20.04.20 - KRJ, Helppo A - Kuuran - 3/40
29.04.20 - KRJ, Helppo A - Cloudfield - 2/50
29.04.20 - KRJ, Helppo A - Cloudfield - 6/50
12.05.20 - KRJ, Helppo A - Cloudfield - 2/50
14.05.20 - KRJ, Helppo A - Cloudfield - 6/50
11.09.20 - KRJ, Helppo A - Kaihovaara - 4/50
20.09.20 - KRJ, Helppo A - Kaihovaara - 2/50
22.09.20 - KRJ, Helppo A - Kaihovaara - 6/50
24.09.20 - KRJ, Helppo A - Kaihovaara - 5/50
27.09.20 - KRJ, Helppo A - Kaihovaara - 2/50
06.10.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 5/60
10.10.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 5/60
11.10.20 - KRJ, Helppo A - Lupin - 6/50
12.10.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 1/60
12.10.20 - KRJ, Helppo A - Lupin - 5/50
14.10.20 - KRJ, Helppo A - Lupin - 5/50
17.10.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 7/60
19.10.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 1/60
21.10.20 - KRJ, Helppo A - Lupin - 1/50
24.10.20 - KRJ, Helppo A - Lupin - 5/50
25.10.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 3/60
26.10.20 - KRJ, Helppo A - Lupin - 3/50
30.10.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 7/60
02.11.20 - KRJ, Helppo A - Chersey - 5/50
04.11.20 - KRJ, Helppo A - Chersey - 4/50
10.11.20 - KRJ, Helppo A - Chersey - 7/50
02.12.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 4/60
03.12.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 7/60
04.12.20 - KRJ, Helppo A - Koistila - 3/50
05.12.20 - KRJ, Helppo A - Koistila - 1/50
07.12.20 - KRJ, Helppo A - Koistila - 6/50
07.12.20 - KRJ, Helppo A - Koistila - 7/50
09.12.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 4/60
10.12.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 6/60
14.12.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 1/60
18.12.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 7/60
20.12.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 6/60
22.12.20 - KRJ, Helppo A - Hiivurin - 2/60
08.04.20 - KERJ, Helppo - Cloudfield - 7/50
02.09.20 - KERJ, Helppo - Lupin - 2/50
07.09.20 - KERJ, Helppo - Lupin - 7/50
11.09.20 - KERJ, Helppo - Lupin - 5/50
12.09.20 - KERJ, Helppo - Lupin - 3/50
19.09.20 - KERJ, Helppo - Lupin - 5/50
01.12.20 - KERJ, Helppo - Hiivurin - 1/43
02.12.20 - KERJ, Helppo - Nessinjärven - 3/32
02.12.20 - KERJ, Helppo - Hiivurin - 6/43
09.12.20 - KERJ, Helppo - Nessinjärven - 2/32
12.12.20 - KERJ, Helppo - Holmberg - 3/36
15.12.20 - KERJ, Helppo - Holmberg - 6/36
19.12.20 - KERJ, Helppo - Hiivurin - 6/43
23.12.20 - KERJ, Helppo - Hiivurin - 3/43
26.12.20 - KERJ, Helppo - Cloudfield - 6/47
27.12.20 - KERJ, Helppo - Hiivurin - 6/43
02.01.21 - KERJ, Helppo - Viljalehto - 2/26
02.01.21 - KERJ, Helppo - Yorca - 4/37
03.01.21 - KERJ, Helppo - Kaihovaara - 2/14
03.01.21 - KERJ, Helppo - Holmberg - 2/40
04.01.21 - KERJ, Helppo - Kaihovaara - 3/14
06.01.21 - KERJ, Helppo - Kaihovaara - 3/14
07.01.21 - KERJ, Helppo - Holmberg - 5/40
08.01.21 - KERJ, Helppo - Viljalehto - 3/26
08.01.21 - KERJ, Helppo - Holmberg - 5/40
09.01.21 - KERJ, Helppo - Holmberg - 1/40
09.01.21 - KERJ, Helppo - Viljalehto - 2/26
10.01.21 - KERJ, Helppo - Viljalehto - 1/26
10.01.21 - KERJ, Helppo - Kaihovaara - 2/14
12.01.21 - KERJ, Helppo - Viljalehto - 3/26
14.01.21 - KERJ, Helppo - Kaihovaara - 2/14
15.01.21 - KERJ, Helppo - Holmberg - 4/41
19.01.21 - KERJ, Helppo - Viljalehto - 1/26
19.01.21 - KERJ, Helppo - Yorca - 6/37
21.01.21 - KERJ, Helppo - Kaihovaara - 1/14
21.01.21 - KERJ, Helppo - Holmberg - 1/41
26.01.21 - KERJ, Helppo - Yorca - 1/37
27.01.21 - KERJ, Helppo - Holmberg - 6/41
30.01.21 - KERJ, Helppo - Holmberg - 1/41
30.01.21 - KERJ, Helppo - Yorca - 5/37

Päiväkirja

02/21 PÄIVÄKIRJAMERKINTÄ (Sanni)
Ulkona oli kylmä kuin ryssän helvetissä, joten olin päättänyt pesiytyä sisälle viltin, teekupin ja Samin kannettavan tietokoneen kanssa. Päädyin jotenkin sosiaalisesta mediasta hevosfoorumille ja sieltä tutkimaan hevosteni sukuja. Olin perehtynyt osaan Sotiksen hevosten suvuista enemmän, ja toisiin vähemmän. Klonkku oli yksi niistä, joiden suvuista en ollut kovin perillä. Tiesin, että se oli sekä suomalais- ja ruotsalaissukuinen ja osasin nimetä muutaman sen sukulaisista sekä kasvattajan, mutta sen enempää en ollut tamman sukua opiskellut, joten ei tullut yllätyksenä, kun päädyin tutkimaan, mitä netti osasi kertoa sen suvusta.

Klonkulla oli hirveän surullinen sukuhistoria. Isästä ei löytynyt varsinaisesti mitään muuta, kuin YouTube-videoita, joissa se edusti tosi komeana, mutta Klonkun emästä löytyi kyllä artikkeleita - jouduin käyttämään selaimen omaa kääntäjää ruotsista suomeksi, eikä laatu ollut päätähuimaava, mutta sai siitä selvää. Klonkun emä oli ollut laiha ja suoraan sanottuna aika ruma hevonen - löysin siitä muutaman kuvan -, ja se oli kuolinpäivänään diagnosoitu kärsivän lihassairaudesta. Mua kauhistutti eniten se, kuinka Tröstlös oli diagnosoitu; Sen lihaksia oltiin päästy katsomaan, kun sen varsa syntyi keisarinleikkauksella kuolleen emänsä kohdusta. Mun rooibostee ei enää maistunut, kun mä mietin, miltä Tröstlösin kasvattajasta oli tuntunut - mä en löytänyt mistään mainintaa, että se olisi koskaan myyty kasvattajalta eteenpäin, ja sen varsat olivat olleet sen kasvattajan varsoja myös.

Mä aloin tutkimaan vähän tarkemmin Tröstlösin sukua, ja päädyin toteamaan, ettei sen emä Tiara ollut voinut paljoa paremmin. Siltä ei oltu koskaan löydetty mitään sairauksia, mutta ei sekään ollut voinut hyvin. Tässä välissä mä totesin, että mä en halunnut tietää enää enempää. Klonkku oli jo vanhempi, täysin terve ja oli tehnyt kuusi kaunista varsaa, joilla oli kaikki kunnossa. Mä en ehkä olisi käyttänyt sitä, jos mä olisin tiennyt tämän sen suvusta - mulle oltiin suitsutettu hienoja ensimmäisen ja toisen polven oreja. Mun silmään osui maininta ainoasta varsasta, kun mä olin sulkemassa artikkeleita Tröstlösistä. Klonkku oli ollut se keisarinleikattu varsa.

06/20 PÄIVÄKIRJAMERKINTÄ (Heta)
Mä en ollut hetkeen istunut hevosen selässä, kun oli muutto ja kaikki ja nythän mulla on 1-vuotias varsa kasvamassa pihatossa. Kun Sannin jalka murtu ja se pyysi mua liikutusavuksi hevosilleen, olin salaa vähän innoissani. En tietenkään ollut iloinen siitä, että tallinpitäjän jalka on paketissa, mutta totta hitossa mä kaipasin hevosen selkään. Tokasin kyllä sille, että mähän en sitten hyppää, varsinkaan mitään maastoesteitä. Sovittiinkin sitten, että alkaisin nyt alkuun ainakin liikuttaan Klonkkua sileellä. Hyppäämisen sai hoitaa joku, jolla kantti kestää.

Mä olin muutaman kerran nähny Klonkun ja Sannin valmennuksessa tässä kevään aikana, ja olin kyllä innoissani päästessäni itekin testaamaan sitä. Sannin oli pitänyt tulla neuvoon mua tamman kanssa, mutta ilmeisesti jalka oli niin kipee, että ei päässyt. Tallilla mua odottikin Sam. Kiva, mä mietin. Ei siinä, Sam vaikutti oikeesti tosi kivalta, mut jotenkin olin vielä normaalia kömpelömpi sen seurassa. Varmaan, kun piti puhuu englantia, vaikka se olikin oppinut hurjan nopeesti suomeekin, sen kans puhuttiin vähän molempia sekaisin. Sam näytti mulle, mistä löydän kaikki Klonkun kamppeet ja lupasi sitten auttaa Klonkun kuntoon laitossa. Tamma ei vissiin ollut mikään maailman helpoin tyyppi käsitellä, joten oli kiva, että ekalla kerralla oli joku vähän auttamassa.

Ei se helppoo ollut, mutta saatiin kuin saatiinkin Klonkku satuloitua. Kaksin se meni onneks tosi nopeesti ni tamma ei ehtinyt ihan hirveesti menettää hermojaan. “Nyt sä kyllä valitettavasti jäät yksin sen kans, mä en osaa opettaa”, Sam naurahti autettuaan mut tamman selkään. “Joo, ei se mitään, eiköhän me pärjätä. Kiitti paljon!” huikkasin ja Sam lähti takaisin talliin jatkamaan hommia.

Käveltiin Klonkun kanssa pitkät alkukäynnit pitkin ohjin, vähän tunnustellen toinen toisiamme. Kerättyäni ohjat tuntumalle huomasin heti sen olevan äärimmäisen herkkä. Lähdin pikkuhiljaa työstämään tammaa tuntumalle, ensin käynnissä ja hetken päästä ravissa. Hitto miten hieno ravi sillä onkaan! Tehtiin paljon ympyröitä, kiemuroita ja vähän väistöjäkin. Klonkku kuunteli niin tarkasti mun apuja ja reagoi niihin heti. Välillä se reagoi vähän liikaakin ja sain työstää aika paljon omia apujani herkemmiksi. Kuitenkin kaikki tuntui sujuvan niin helposti tän kanssa. Laukassa sain aika paljon työstää omaa istuntaani, sillä Klonkku otti pienenkin jännittämisen pidätteenä. Oli kyllä tosi kiva päästä ratsastamaan näin herkkää hevosta, siinä toivossa että saisin omastakin varsasta yhtä herkän.