Hiivurin Mertenkauhu

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus, väri 156 cm, punarautias (ee/aa)
Syntynyt, ikä 26.06 2020, Suomi, 4-vuotias
Kasvattaja enna (VRL-14704), Hiivurin Suomenhevoset
Omistaja Sanni (VRL-14085), Sotamaalaus
Koulutustaso Helppo A, 110 cm, CIC1
Rekisterinumero VH20-018-0562
Meriitit KEV-II, SV-II
 
00/00 Jälkeläinen (e. Emä)
00/00 Jälkeläinen (e. Emä)
00/00 Jälkeläinen (e. Emä)

Mulla oli talli hevosia täynnä, ja pihatto sen kun pursusi varsoja, mutta kun me Ennan kanssa mietittiin sen talliin sopivaa sotislaista, niin se tuli maininneeksi, että pihassa olisi muuten ihan uunituore pirpana, joka pitäisi saada helvettiin aiheuttamasta kaaosta kotona. Vaikka tällasen hevosmäärän kanssa kannattaisi valita tarkoin ne parhaimmat yksilöt, niin mulla on käsittämätön rakkaus vaikeisiin hevosiin; Mä olin siis aivan myyty, ja niin Koukku tuli meille.

Oli merten kauhu tuo kapteeni aikoinaan... Koukku on varsasta asti ollut rohkea ja itsenäinen hevonen, joka ei helposta hätkähdä! Sillä on suomalaista sisua niin että riittää, ja se ei ihan ketä vaan kuuntele. Muiden hevosten joukossa se on pomo ja hyppii muiden silmille kuin sähköjänis; Toisinaan se aiheuttaakin riitaa käymällä vanhempien orien hermoille, tai haastamalla nuorempia, virkeitä oreja. Koukku on kukkoilemassa milloin millekin tammalle, pahaa-aavistamattomille puluille ja vaikkapa puutarhakeinulle. Sen kanssa saa siis pitää silmät ja korvat auki, tämä hevonen ei ole mikään sunnuntainen tätiajelu!

Hoidettaessa Koukku nakkelee niskojaan, kuopii maata ja viestii muutenkin levottomuutta. Sillä on aina kiire, eikä asiaa auta, ettei se arvosta lääppimistä, varustusta eikä kastumista. Harjatessa ei siis kannata jäädä haaveilemaan, koska Koukku herättelee kyllä hampain, jos oria jää kovasti hinkkaamaan harjalla. Se inhoaa erityisesti takajalkoihin koskemista, ja yrittää väistää kuin jokin olisi koskettanut sen jalkaa veden alla. Ori ei potki, mutta toisinaan se saattaa karata kosketusta niin vauhdikkaasti, että jalkoja voi olla hyvä seurata, tai ne ovat naamassa aika nopeasti; Jos siis kyykkää esimerkiksi suojia jalkoihin. Varustettaessa ja pestessä on hyvä toimia ripeästi ja määrätietoisesti, tai muuten ori alkaa aivan taatusti pelleilemään. Päätä pestessä sen etupää kevenee huomattavasti ja Koukku yrittää keulia; Helpoin ratkaisu on vaan kiinnittää se molemmin puolin, ja pestä nopeasti. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää Koukun kanssa jokaisen hurjapään riittämiin. Taluttaessa se tarvitsee orikuolaimen tai narun suuhun, koska tammoja bongatessaan se on amorin vallassa, ja korvat unohtuvat ties minne ojaan. Ei Koukku pahansisuinen hevonen ole, sillä ei vaan aivotoiminta ole aina huipussaan.

Selkään ei pääse kuin lujapäiset ratsastajat. Tai pääsee, mutta sieltä tullaan yleensä aika nopeasti alas, eikä aina vapaaehtoisesti. Koukku tykkää testailla uusia ja toisinaan vanhojakin ratsastajiaan, eikä se ole ollenkaan niin työmotivoitunut, kuin sen toivoisi olevan. Hyvä puoli sen menossa on se, että Koukku on väläytellyt jo hevoslapsena kauniita, ilmavia ja eteenpäinpyrkiviä askellajeja, jotka on sittemmin kesytetty ratsastuskäyttöönkin. Oikeasti ori on hölmöilystään huolimatta tosi kiva ratsu, sille täytyy vain näyttää kaapin paikka heti alkuun ja ratsastaa se työmoodiin ennen varsinaisia töitä. Kun sen sitten saa oikeaan mielentilaan, osaa Koukku olla hieno ja potentiaalinen ratsu. Kouluratsastuksessa se hyötyy näyttävistä askellajeistaan ja kun sen saa oikeasti antamaan kaikkensa, se taipuu varsin näyttäviin suorituksiin. Mielenkiintoa Koukulla ei koulukiemuroihin valitettavasti kuitenkaan ole, joten vaativat luokat jäävät vain haaveeeksi. Esteratsastuksen puolella se tykkää mennä kovaa, joten ratsastaja saa toimia jarrupolkimena ja arvioida hyppykohtia, koska Koukku ei sellaisia pysähdy miettimään. Esteilläkin se osaa kyllä, se täytyy vain saada keskittymään tekemisiinsä mahdollisimman suurella aivokapasiteetilla; Täyttä kapasiteettia on turha edes havitella, koska Koukku ei sellaiseen taida oikeasti pystyä.

Sukuselvitys

i. Navajan Täyskuukirous
sh, 160 cm, tummanpunarautias
KTK-III
ii. Saapasjalkakäärme
sh, 159 cm, punarautias
KTK-I
iii. Saapasjalkakissa
EVM
iie. Sukkanauhakäärme
EVM
ie. Täyskuukuvitelma
sh, 158 cm, rautias
KTK-III
iei. Kuujuttu
EVM
iee. Tahrarakas
EVM
e. Navajan Mertenraivo
sh, 155 cm, rautias
KTK-III, SV-II
ei. Liekitys
sh, 156 cm, tummanpunaruunikko
KTK-II
eii. Liekkipipo
EVM
eie. Himmennys
EVM
ee. Meripihkaroihu
sh, 156 cm, rautias
KTK-II
eei. Roihahdus
EVM
eee. Meripihkapää
EVM

Sijoitukset

Päiväkirja