Sotamaalauksen Ihmemies

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus, väri 155 cm, rautias (ee/aa)
Syntynyt, ikä 02.03 2021, Suomi, 1-vuotias
Kasvattaja Sanni (VRL-14085), Sotamaalaus
Omistaja Sanni (VRL-14085), Sotamaalaus
Koulutustaso Helppo A, 100 cm, helppo
Rekisterinumero VH00-000-0000
Meriitit Ei meriittejä
 
00/00 Jälkeläinen (e. Emä)
00/00 Jälkeläinen (e. Emä)
00/00 Jälkeläinen (e. Emä)

Ihmemies oli niin suunniteltu varsa, kuin olla voi. Niin suunniteltu, että kun tallista ei löytynyt sitä ultimaattista tammaa Kentsulle, mä menin ja liisasin Syyn Kartanosta Kapakkaruusun.

Rakkaalla lapsella monta nimeä; Viralliselta kutsumanimeltään Ihmemies on MacGyver, mutta kotona se taipuu kaikkeen Mäkistä Mäksöniin (eli MacGyverin Actioniin).

Sukuselvitys

i. Viirijoen Clark Kent
sh, 162 cm, trn
Ei meriittejä
ii. Viirijoen Supersankari
sh, 162 cm, trt
EVM
iii. Viirijoen Sankariteko
EVM
iie. Sutsisatsi
EVM
ie. Viirijoen Marmeladisuudelma
sh, 164 cm, mrn
EVM
iei. Viirijoen Markka
EVM
iee. Viirijoen Muiskaus
EVM
e. Kapakkaruusu
sh, 161 cm, vrn
KTK-II, Ch, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I
ei. Mutterikiristäjä
sh, 163 cm, vrn
EVM
eii. Jenkkiavain
EVM
eie. Levisten Repijä
EVM
ee. Routaruusu
sh, 156 cm, rn
EVM
eei. Ruusumies
EVM
eee. Routa-Rouva
EVM

Ruusun isä Mutterikiristäjä on hienoa, tarkkaan harkittua, vaaleanruunikkoa suomenhevossukua edustava yleispainotteinen ori. Jo pelkkä ulkomuoto ja väritys saavat kaikki kasvattajatädit kuolamaan ja haaveilemaan varsaa tästä orista, mutta siihen päälle vielä uskomaton luonne ja kisamestys; myös raviäijien suut loksahtavat auki. Mutterikiristäjä on luonteeltaan keskittynyt ja pääsääntöisesti kiltti, sillä on viisaan hevosen katse, sekä hienot ilmeet. Ratsuna se on voitontahtoinen, mutta tarvittaessa osaa myös rauhoittua. Ori on kilpaillut esteitä, koulua, kenttää ja valjakkoa hyvällä menestyksellä - melkoinen suorittaja.

Mutterikiristäjän isä on Jenkkiavain, vaalenruunikko rakennekukkanen 163-senttisessä paketissa. Kenttää kilpaillut ori on luonteeltaan kärpästäkään satuttamaton, rauhallinen ja ratsastettavuudeltaan nöyrä. Kantakirjattu Jenkkiavain on ollut melkoisessa suosiossa kasvatuspiireissä, mutta sen omistaja ei anna komeaa herraansa ihan kelle tahansa käyttöön, vaan tammoilta odotetaan tiettyä tasokkuutta. Kilpailuista vielä sen verran, että kenttäpainotteinen Jenkkiavain on kisannut melkoiset määrät CIC1 tasolla saaden hienoja tuloksia ja voittoja.

Mutterikiristäjän emä on Levisten Repijä, vaaleanruunikko suloinen ilmestys. Ihana ulkokuori voi kuitenkin helposti hämätä ja tamma saa helposti kaikkien pasmat sekaisin. Levisten Repijä on melkoinen pirulainen, hoitaessa ihan sietämätön pyöriskelijä ja kaviolla uhkailija ratsastuksesta puhumattakaan. Hankaluudestaan huolimatta Levisten Repijä on kilpatilanteessa varsin mallikkaasti käyttäytyvää sorttia - ihme kyllä! Useat tulokset sekä este-, koulu-, kuin valjakkokilpailuissa tuovat tammalle jalostusarvoa ja sille onkin käytetty rauhallisia oreja, joiden avulla jälkeläisen luonnetta on pyritty tasaamaan.

Ruusun emä Routaruusu on melkoinen vastarannan kiiski melkeimpä joka tilanteessa. Se tykkää leikkiä hoitajaa pakoon -leikkiä tarhassa, pureskella harjoja ja hoitajaa, sekä nakella ratsastajia selästään. Kuitenkin, vaikka tamma alkuunsa kuulostaa todella pahalta, on se oikeaan mielentilaan joskus ja jouluna päästessään upea ilmestys niin koulu- kuin estekilpailuissakin. Routaruusulla on useita sijoituksia kansallisentason estekilpailuissa, sekä muutamia hyviä tuloksia ratsastuskoulujen koulukilpailuissa. Joku voisi sanoa, että tamma on ulkonäöltään "ihan sellainen perus", ja niinhän se vähän onkin. Merkitön ruunikko ei ole mikään erikoinen näky, eikä juurikaan kiinnitä huomiota julkisilla paikoilla.

Routaruusun isä Ruusumies on ihan toista luokkaa kuin jälkeläisensä Routaruusu. Ori on rauhallinen ja ihmiselle kuuliainen, tosin hieman tulistuvaa sorttia muita hevosia kohtaan, jonka takia se on yleensä lauman johdossa. Kenttää aktiivisesti nuoruusvuosinaan kilpailleella Ruusumiehellä on monia CIC1-tason tuloksia tunnetuistakin mestaruuskilpailuista. Ruusumies soveltuu joka lajiin - kenttälajien lisäksi se on kilpaillut valjakkoajossa ja hevosagilityssakin, tosin hieman tavoitteettomammin. Ruusumies jouduttiin päästämään viimeiselle matkalleen 17-vuotiaana harmillisesti yllättäneen ähkyn vuoksi. Ori ehti jättää jälkeensä tusinan varsoja.

Routaruusun emä Rauta-Rouva on rauhallisia eläkepäiviään Pohjois-Pohjanmaalla viettelevä tammarouva. Rauhallinen joka tilanteessa, pomminvarma opetusmestari, herttainen ja kiltti kuvastavat kaikki hyvin Rauta-Rouvaa ja sen luonnetta. Tamma on vienyt monet nuoret ratsastajat alkeistasolta jopa kansallisentason kilpailuihin, eikä ole koskaan tuottanut kellekään pettymystä. Kisa- ja opetusuran päättyessä Rauta-Rouva pyöräytti kolme varsaa, joista viimeisen jälkeen eläkepäivät rauhallisten maastolenkkien ja valjakkohöntsäilyjen siivittämänä alkoivat. Vielä tänäkin päivänä kunnioitettavassa 26 vuoden iässä tamma porskuttaa menemään terveenä kuin pukki.

Emänpuoleinen sukuselvitys © Viixi

Sijoitukset

Päiväkirja