Kaihon kahvikuppineuroosi

Perustiedot

Virallinen nimi Kaihon Kahvikuppineuroosi Kasvattaja Hazel VRL-14333, Kaihovaara
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma Omistaja Sanni VRL-14085, Sotamaalaus
Säkäkorkeus, väri 155 cm, tummanrautias (ee/Aa) Koulutustaso Helppo A, 100 cm, helppo, noviisi
Syntynyt, ikä 01.04 2018, Suomi, 2-vuotias Rekisterinumero VH18-018-1621

Sukuselvitys

i. Hunajaherttua
sh, 159 cm, tummanrautias
KTK-II, KRJ-II, KERJ-I
ii. Fiinin Valedro
sh, 161 cm, vaaleanrautias
EVM
iii. Tylyahon Vernon
EVM
iie. Romilda
EVM
ie. Violetta
sh, 157 cm, rautias
EVM
iei. Igor
EVM
iee. Kuhnurin Luna
EVM
e. Usvakato
sh, 153 cm, ruunikonkimo
KTK-II, KRJ-I, SLA-II
ei. Aamunkajo
sh, 158 cm, ruunikko
EVM
eii. Aurinkokato
EVM
eie. Sielukello
EVM
ee. Mieltymysteko
sh, 149 cm, rautiaankimo
EVM
eei. Mielekäs
EVM
eee. Lehvän Silja
EVM

ii. Fiinin Valedro oli aikanaan menestynyt kouluratsu, joka kilpaili kansallisella tasolla vaativa a luokissa asti. Valedron potentiaali kouluratsastukseen huomattiin jo varhaisessa vaiheessa, sen liikkeet olivat erittäin näyttävät ja ori oli aina hyvin yhteistyökykyinen. Niin ori pääsi piakoin jo kilparadoille ja hiljattain siitä kehittyi vaativien luokkien ratsu ja sitä myöten kyseisiin luokkiin todellinen ruusukehai. Valedro ei ollut luonteeltaan lainkaan orimainen, enemmän sitä ruunaksi luuli rauhallisuutensa ja kiltteydensä vuoksi. Orin kasvatti ja omisti Ilari Niemi, joka myös itse kilpaili kasvatillaan. Kouluratsastuksen ohella Valedro kilpaili jonkin verran myös valjakkoajossa noviisi-tasolla. Valedro omasi myös hyvät ulkomuodot, vaaleanrautias ori oli säkäkorkeudeltaan 161 senttinen ja oli sillä sopusuhtainen rakennekin. Koskaan Valedroa ei kuitenkaan näyttelyissä käytetty, vaikka sillä sarallakin olisi voinut menestyä. Kilpailujen ohella poikaa käytettiin jonkin verran jalostukseen ja siksi Valedrolla onkin seitsemän jälkeläistä. Kaikille jälkeläisilleen se periytti näyttävää liikettä ja leppoisaa asennetta. Valedro jouduttiin lopettamaan 18 vuoden ikäisenä pienen tapaturman seurauksena.

iii. Tylyahon Vernon, tutummin pelkkä Veksi, oli melkoisen kipakkaluonteinen suomenhevosori, joka ei ihan helpolla luovuttanut kun jotain päähänsä sai. Veksi oli luonteensa vuoksi vain yhden ihmisen hevonen, sillä se se luotti vain ja ainoastaan omaan kasvattajaansa, Krista Ekholmiin. Yleispainotteinen ori kilpaili muutaman vuoden ajan koulun ja esteratsastuksen parissa, jossa sillä riitti kapasiteettia helppo a ja 100cm luokkiin asti. Kumpaakaan lajia Veksi ei ottanut omakseen ja siksi sen menestys oli molemmissa melkoisen tasaista, voittanut se ei kuitenkaan kertaakaan. Näyttelyissäkin ori muutaman kerran pyörähti, mutta hieman pysty lapa ja pitkä runko ei kuitenkaan tuomareita hurmannut. Väritykseltään Veksi oli vaaleanpunarautias kera tähtipään ja 162 senttimetrin säkäkorkeuden. Söpö Veksi oli kuitenkin tuuhean harjansa vuoksi, sitä ei ole kieltäminen. Vanhempana hevosena poikaa käytettiin muutamaan otteeseen jalostukseen saaden kolme jälkeläistä. Onneksi Veksi ei juurikaan luonnettaan jälkeläisilleen periyttänyt. Veksi kuoli sydämenpysähdykseen 22-vuotiaana kotilaitumellaan.

iie. Romilda kiersi nuorempana muutamia koulukilpailuja helpoissa luokissa, ja menestystä tuli kiitettävästi. Tamman näyttävät liikkeet hurmasivat monet tuomarit ja oikeanlaisella ratsastajalla Romildan kanssa sai helposti korkea prosentit luokasta kuin luokasta. Luonteeltaan Romilda oli hieman itsepäinen ja tammamainen, mutta pienellä taivuttelulla ja keskustelemalla se oli saatavissa helposti hoitajan pikkusormen ympärille. 7-vuotiaana tamma myytiin läheiseen suomenhevossiittolaan, jossa se päätyi jalostustamman virkaan. Romilda sai viisi upeaa jälkeläistä, joista neljä oli tammoja ja yksi ori. Erittäin hyvin jalostuskäyttöön soveltunut Romilda oli mitä parhain emä, se piti hyvää huolta pienokaisistaan ja kaipasi niitä vielä vieroituksen jälkeenkin. Jälkeläisilleen Romilda periytti paljon ulkonäköään, kaikki varsat olivat syntyessään rautiaita ilman merkkejä niin kuin Romildakin. 158-senttinen tamma jouduttiin lopettamaan viidennen varsansa jälkeen pieniin komplikaatioihin sen ollessa vasta 15-vuotias. Romildan kasvatti ja myös nuorempana omisti Elina Lumikari.

ie. Violetta on Esteri Nenosen kasvattama suomenhevostamma, joka on väritykseltään rautias kera piirtopään. Tämä upearakenteinen, näyttelyissäkin hyvin menestynyt tamma on säkäkorkeudeltaan 157-senttinen. Violetta teki kilpaurallaan tasaisen hyvää suoritusta, se menestyi sijoitusten merkeissä kohtuullisen paljon verrattuna itse kilpailujen määrään. Sillä kilpailtiin kouluratsastuksessa helppo a luokkaa sekä rataesteitä reilua metriä. Parhaimmillaan Violetta oli kuitenkin esteillä, sillä se omasi hyvän hyppytyylin ja oli erittäin rehellinen muutenkin hyppääjä. Myös luonteeltaan Violetta on ihastuttava, sillä kilpailuissa se yritti parhaansa ja on käsiteltäessä mutkaton ja ystävällinen. Sen kummallisempaa elämänkertaa tällä hevosella ei ole, nuorena sillä kilpailtiin, sen jälkeen se siirtyi jalostukseen ja nyttemmin viettelee ansaittuja eläkepäiviään. Jälkeläisiä Violetalta löytyy neljä kappaletta, jokainen kohtuulisen hyvin menestyneitä kilparadoilla emänsä tavoin. Jälkeläisille Violetta on periyttänyt vauhdikkuuttaan ja potentiaalia esteratsastukseen.

iei. Igor oli melkoisen kahjo suomenhevosori, joka ei tuntunut pysyvän etenkään nuorempana kärryillä mistään. Se oli luonteeltaan hirmuisen sählä ja eleli ikään kuin omassa pienessä maailmassaan, mutta vanhetessaan se sentään hieman rauhoittui. Väritykseltään Igor oli tummanrautias pienten sukkien era ja säkäkorkeutta se omasi 159 senttiä. Hyvärakenteinen ori oli kenttäratsastukseen painottunut, sillä kilpailtiin paljon helpoissa ja CIC1-luokissa Kapasiteettia kouluratsastuksessa riitti vaativa b tasolle sekä rataesteitä se ylitti 110cm. Sijoituksia Igor keräsi kenttäratsastuksen parista useita kymmeniä, joiden seassa on myös monia yllättäviäkin voittoja. Igor oli koko elämänsä lähinnä vain kilpakäytössä, jalostukseen sitä käytettiin vain kaksi kertaa, ja molemmat orin jälkeläiset ovat mukavia tammoja. Ori menehtyi ähkyyn 17-vuotiaana.

iee. Kuhnurin Luna oli Jussi Ollilan kasvattama suomenhevostamma, joka niitti menestystä lajissa kuin lajissa. Tamma ratsukoulutettiin nuorena erittäin huolellisesti ja jo nuorena se pääsi starttaamaan kouluradoilla vaativa b luokissa. Lunan upeat ja keveät liikkeet kruunasivat sen yhteistyökykyisen luonteen radalla ja siten se sijoittui lähes jokaisessa kilpailuissa johon vain osaa otti. Myöhemmällä iällä tamman potentiaali myös esteille huomattin ja silloin Lunaa nähtiin kilpailuissa ylittämässä metrin luokkia, ja niitäkin erittäin menestyksekkäästi. Niin kuin koulu- ja estekilpailut eivät olisi vielä riittäneet, starttaili Luna myös kenttäratsastuskilpailuissa helpoissa luokissa, sieltäkin sijoituksia kahmien. Tämä erittäin menestynyt neitokainen oli väritykseltään tummanpunarautias kera tähtipään ja säkäkorkeudeltaan se oli noin 154 senttinen. Muutamaan otteeseen Luna joutui elämänsä aikana kotia vaihtamaan, mutta viimeisen omistajansa kanssa sitä käytettiin myös jalostukseen saaden kaksi varsaa, orin ja tamman. Kuhnurin Luna lopetettiin vanhuuden oireisiin 23-vuotiaana.

ei. Aamunkajo on pidetty jalostusori monestakin syystä. Sen ruunikko väri miellyttää monia, minkä lisäksi sillä on hyvä rakenne ja miellyttävä luonne. Ennen täysipäiväistä siitosorin uraansa “Kahjo” kilpaili kouluratsastuksen lisäksi westerniä hyvällä menestyksellä. Se saavutti kaksi mestaruutta kilpauransa aikana. Jalostuksessa se on nykyään rajoitetusti, jotta sen suku ei pääse yleistymään liiaksi suomenhevosten keskuudessa. Kahjo on ollut muutaman kuukauden ajan myös ratsastuskoulukäytössä, mikä kertoo sen rennosta luonteesta. Säkäkorkeutta orilla on 158 senttimetriä.

eii. Aurinkokato kilpailee omistajansa Erja Puistovaaran ratsuna koulukentillä saavuttaen edelleen tasaisen hyviä tuloksia. Oria käytetään toisinaan myös siitokseen, mutta keskittyminen suunnataan kilpakentille. Arskaksi kutsuttu ruunivoikko ori on hieman haastava käsitellä, ja vaatiikin osaavan ja johdonmukaisen hevosihmisen toimimaan kanssaan. Ori asuu pienellä yksityistallilla Etelä-Suomessa. Ratsastettaessa Arska on energinen, mutta riittävän nöyrä menestyäkseen kilpailuissa. Säkäkorkeutta orilla on 160 senttiä.

eie. Sielukello menestyi kohtalaisesti sekä koulu- että estekentillä, vaikka sen suku onkin pääasiallisesti ravipainotteista. Tamma toimi aluksi harrasteratsuna, mutta myytiin sittemmin ratsastuskouluun. Käsiteltäessä Sylvi oli hieman hapan ja saattoi luimistella kimpaantuessaan jostain, mutta se ei ollut kuitenkaan vaarallinen. Ratsastettaessa Sylviltä löytyi energiaa, minkä ansiosta sitä pääsi ratsastamaan kunnolla. Sylvi kävikin pääasiallisesti kokeneempien tunneilla ja näiden kanssa kilpailuissa. Säkäkorkeutta tältä ruunikolta tammalta löytyi 155 senttiä. Se jouduttiin lopettamaan näön heikettyä niin, että tamma alkoi törmäillä seiniin ja aitoihin.

ee. Mieltymysteko on 149-senttinen, Erik ja Amanda Peltomäen kasvattama rautiaankimo tamma. Se kilpailee Erikin kanssa parhaimmillaan metrin luokissa. Aiemmin tamma kilpaili myös kenttäratsastuksessa, mutta laji jätettiin taakse tamman ikääntyessä. Usvakato on Mellin toistaiseksi ainoa jälkeläinen, sillä hyvän menestyksen ansiosta Erik haluaa vielä kilpailla tammalla. Melli on esitelty myös näyttelyissä, missä erityisesti sen jalka-asentoja on kehuttu. Luonteeltaan Melli on varsin sähäkkä ratsastaa, mutta suhteellisen mukava käsitellä maasta käsin.

eei. Mielekäs oli punarautias, 152 senttiä korkea ori. Lenniksi kutsuttu ori kilpaili jonkin verran kouluratsastuksessa, mutta näyttäytyi myös estekentillä. Se siirrettiin varsin nuorena täysipäiväisesti jalostukseen kysytyn sukunsa ansiosta. Luonteeltaan Lenni oli hieman häseltäjä, mutta pysyi hyvin käsissä. Ratsastettaessa se vaati osaavan kuskin, jotta sen taidot saatiin esille. Lenni jouduttiin lopettamaan tarhassa tapahtuneen onnettomuuden seurauksena vain 15-vuotiaana.

eee. Tummanrautiaankimo 150-senttinen Lehvän Silja oli Amanda Peltomäen ensimmäinen oma hevonen. Tamma syntyi ratsastuskouluhevoselle ja siitä itsestäänkin oli määrä tulla opetusratsu. Vieraillessaan ystävänsä luona Amanda osallistui tallin ratsastustunnille ja ihastui hyväluonteiseen Siljaan. Neuvottelujen jälkeen Silja myytiin Amandalle ja tämä alkoi kouluttaa tammasta määrätietoisesti kisaratsua. Amanda ja Silja kokeilivat useita ratsastuksen lajeja, mutta päätyivät kilpailemaan enimmäkseen esteratsastuksessa. Silja asuu edelleen Peltomäkien tallilla, missä se viettää siitostamman leppoisia päiviä. Tähän mennessä Silja on saanut viisi jälkeläistä, joista neljä on tammoja ja yksi ori. Tamma on tallin maskotti ja emänsä tavoin suosittu niin tuttujen kuin vieraidenkin keskuudessa.

Sukuselvitys © kasvattaja

Sijoitukset

00.00.00 ERJ, 100 cm Järjestäjä 0/00
00.00.00 KRJ, Helppo A Järjestäjä 0/00
00.00.00 KERJ, Helppo Järjestäjä 0/00
00.00.00 VVJ, Noviisi Järjestäjä 0/00

Päiväkirja