Hukanhelmen Sudenkallonkerääjä

Virallinen nimi Hukanhelmen Sudenkallonkerääjä
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus, väri 162 cm, musta (Ee/aa)
Syntynyt, ikä 13.06 2018, Suomi, 6-vuotias
Kasvattaja eepu (VRL-03745), Hukanhelmi
Omistaja Sanni (VRL-14085), Sotamaalaus
Koulutustaso Helppo A, 100 cm, helppo
Rekisterinumero VH18-018-1626
Meriitit Ei meriittejä

Sukuselvitys

i. Luunkerääjä
sh, 165 cm, kulomusta
Ei meriittejä
ii. Luunmurskaaja
sh, 164 cm, punaruunikko
EVM
iii. Luurankomies
EVM
iie. Murskan Muru
EVM
ie. Kevätkehrääjä
sh, 162 cm, punarautias
EVM
iei. Hehku-Poika
EVM
iee. Kehrätär
EVM
e. Sudensuukko
sh, 163 cm, musta
Ei meriittejä
ei. Susilapsi
sh, 163 cm, musta
EVM
eii. Hurjasusi
EVM
eie. Iki-Ipana
EVM
ee. Vappusuukko
sh, 154 cm, tummanrautias
EVM
eei. Suukkovaras
EVM
eee. Helinän Vappu
EVM

t. Sotamaalauksen Sudenhetki

ii. Luunmurskaaja oli 164-senttinen punaruunikko ori, joka tiedettiin hankalana käsitellä sekä maasta että selästä. Koulupainotteinen ori periytti taitojaan ja liikettään myös varsoille, mutta valitettavasti pakettiin kuului myös ripaus temperamenttia. Murskaajalta jäi ongelmistaan huolimatta hyvän suvun turvin parikymmentä jälkeläistä, joista suurin osa on tummia väritykseltään, joskin isäänsä paljon pienempiä. Rakenteeltaan ori ei ollut mikään huippu, mutta pääsi kuitenkin rimaa hipoen kantakirjaan kisatulosten riittäessä takuuksi. Koulukilpailuista ori ehtikin sopivan tomeran ratsastajan kanssa kerätä muutamia sijoituksia elämänsä varrella.

iii. Luurankomies oli punarautias 166-senttinen ori, joka kilpaili helpoissa kenttäluokissa. Sille kertyi varsinkin nuoruusvuosina useita sijoituksia ja vanhempana oriina se kilpaili ainoastaan näkyvyyden vuoksi satunnaisesti isommissa kilpailuissa. Vanhemmalla iällä sijoittumiset olivat huonommin saatavilla, mutta kyllä sieltä pari arvokisamitaliakin kotiin saatiin tuomisiksi. Rakenteeltaan Luke ei ollut kovinkaan charmantti tai raamikas, mutta hyvä suku ja kilpailutulosten riittävyys takasivat siitokseen kysynnän ja orilta jäi kymmenkunta jälkeläistä. Näistä suuri osa kilpaili kenttäratsuna tai yksittäin eri lajeissa. Myös Luke oli luonteeltaan haastava, jota se periytti varsoille.

iie. Murskan Muru oli punarautias 161cm korkea tammamainen tamma, joka yhdessä temperamenttisen orivalinnan kanssa saattoi periyttää huomattavan vaikeita käsiteltäviä. Muru oli yhden ihmisen hevonen, joka kuitenkin luottamuksen saatuaan osoittautui kyvykkääksi kouluhevoseksi, jota se myös periytti. Tamma palkittiin kantakirjassa III-palkinnolla, vaikka suorituskoe jouduttiinkin hylkäämään tammamaisten oikkujen vuoksi. Onneksi se ei silloinkaan ollut tammoille pakollinen, vaikka merkintähän siitä tottakai papereihin saatiin. Murun kahdeksasta varsasta kolme on myös kantakirjakolmosen palkittuja ja samaiset kaverit myös erinomaisesti kilpailuissa pärjänneitä.

ie. Kevätkehrääjä oli punaraudikko 162-senttinen yleispainotteinen tamma, joka kilpaili monipuolisesti esteillä, koulussa, kenttäratsuna sekä myös valjakkoajossa vaativalla tasolla. Sen kilpailusaavutukset olivat tasaisia ja mukaan mahtui sekä ylä- että alamäkiä pärjäämisen suhteen. Kouluratsastukseen tamma kuitenkin sopi parhaiten tasapainoisesti liikkuvana, helppona koota ja nopeaoppisena kivana ratsuna. Tamma sijoittui kolmessa suurkilpailuissa kouluratsuna mukaanlukien suomenhevosmestaruudet 7-vuotiaana. Kevätkehrääjä oli myös rakenteeltaan korrekti, sillä se palkittiin Ipalkinnolla odotetusti. Jälkeläisiä tammalta jäi neljä kappaletta, joista jokainen hauskasti kilpaili painostuslajissa, joista niille jokaiselle tuli emältä yksi. Kevätkehrääjä lopetettiin 25-vuotiaana, jolloin siltä alkoi jo puhti loppumaan.

iei. Hehku-Poika eli Poika oli upea tummanpunarautias ori, joka periytti varsoille hyvää rakennetta. Lähes kaikki oriin 30 jälkeläisestä on orin tavoin kantakirjattu vähintään III palkinnolle (useimmat tammat jopa ykkösellä) ja ne ovat lisäksi perineet isän tumman värityksen. Sukunsa puolesta Poika oli kysyttyä tavaraa siitoksessa, etenkin kun ori omasi rauhallinen, leppoisan ja yhteistyöhaluisen asenteen elämään. 163-senttinen ori pärjäsi hienosti esteurallaan kilpaillen metrin luokissa. Hyppääjänä ori oli uuttera työntekijä, joka ei antanut periksi vaikeillakaan tehtävillä ja ylitti rohkeasti myös maastoesteet, vaikka ei niitä kilpaillutkaan. Pojan varsoista sen sijaan muutamat ovat kilpailleet kenttää maastoesteineen. Poika kantakirjattiin II-palkinnolle ja lisäksi se palkittiin estelaatuarvostelussa niin ikään kakkospalkinnolla. Poika eli ja kilpaili koko ikänsä kasvattajallaan, jossa se myös lopetettiin 28-vuotiaana.

iee. Kehrätär oli musta 157-senttinen koulupainotteinen tamma, jonka uravalintaa tukivat näyttävät askellajit sekä kuuliainen luonne. Tamma pääsi kilpailemaan useissa suurkilpailuissa ja sijoittui muutamia kertoja myös suomenhevosten omissa mestaruuksissa vaativalla tasolla. Taitoja ja liikettä tammalla olisi varmasti riittänyt pidemmällekin, mikäli suomenhevosella olisi saanut vaativa B luokkaa vaikeampia kilpailla. Kehrän kasvattaja ja omistaja oli Suomen aikansa tunnetuimpia kilparatsastajia, joten ei liene ihme, että tammasta tuli myös tunnettu osa suomenhevoskasvatusta ja haluttu siitostamma kisauransa päätettyään. Aktiivisen kilpailemisen vuoksi tamma ei käynyt näyttelyissä tai kantakirjassa, mutta kisatulostensa turvin sitä käytettiin kyllä ahkerasti siitoksessa ja varsoja siunaantui kuusi. Näistä neljä on kilpaillut emän tavoin kouluratsuina ja kaksi yleispainotteisesti useampaakin lajia isäehdokkaan tuoman kapasiteetin turvin.

ei. Susilapsi oli kisahevonen, joka kilpaili kansallisissa luokissa asti esteitä ja koulua kokeillen myös muutaman kenttäluokan. Musta ori kilpaili pääasiassa kasvattajansa omistuksessa, koska oli arka perusluonteeltaan, toisin kuin varsansa. Supi tai Lapanen, kuten oria joskus kutsuttiin vaati pitkän ajan tottuakseen uusiin ihmisiin, etenkin ratsastajiin, jonka vuoksi oli helppoa pitää sama kilpailija koko oriin uran ajan. Esteillä harkitseva ja arka ori kuitenkin kiisi läpi ratojen ja ylitti rohkeasti tukea saadessaan myös maastoesteet, vaikkei niitä kisannutkaan. Kouluratsuksi hidas ja rauhalliseen työskentelyyn mukautuva ori sopi erinomaisesti ja tekikin hyvää tulosta vaativissa luokissa. 163-senttinen ori oli arkuutensa lisäksi kengittäjän ja eläinlääkärin kauhu huonojen kokemusten vuoksi ja rauhoitettiin lähes jokaiseen toimenpiteeseen. Orin viisi jälkeläistä eivät onneksi perineet oriin arkoja puolia sekä ongelmia. Lapanen lopetettiin infektion heikentämänä 26-vuotiaana.

eii. Hurjasusi oli raamikas ja isoeleinen (=egoinen) ori, jonka tummaa karvaa koristivat piirto ja lyhyet sukat. 165-senttinen Hurja kilpaili kenttäratsuna ja omatoimisena orina viihtyi kotonakin parhaiten yksinään. Erakkona tunnettu ori tuli kuitenkin toimeen toisten hevosten kanssa esimerkiksi kisapaikoilla ja näyttelyissä. Näyttelykehässä orin tulikin kierrettyä champion-arvonimen verran ja lisäksi se kantakirjattiin, vaikkakin tulokset jäivät paljolti odotetusta... Hurjalta jäi kahdeksan varsaa hyvien kisatulosten ja suvun turvin. Hurja itse pärjäsi kenttäluokissa oikein mallikkaasti ja starttasi myös muutaman CIC1 luokan. Hurjan vanhemmat olivat kenttähevosia ja etenkin isältä löytyi myös liikettä ja taitoa kouluradoilla. Ori lopetettiin hammasongelmien vuoksi 21-vuotiaana.

eie. Iki-Ipana on valtion kasvattama menestyksekkäästä suvusta tuleva rautias tamma, joka on periyttänyt varsoilleen hyvää rakennetta ja pärjännyt hyvin monipuolisesti eri lajeissa. 159-senttinen tamma myytiin nuorena kenttäratsastajalle, joka etsi vanhan kisahevosen oheen uutta kilpailtavaa. Inka miellytti uutta omistajaa jo kokeilukerralla ja niin tamma pakattiin matkaan kohti uutta kotia Kotkassa. Myös Inkan varsat menivät kuumille kiville harvinaisen suvun vuoksi ja tamman omat kisatulokset siivittivät myyntejä. Kovin montaa varsaa se ei aktiivisen kisauransa vuoksi saanut, mutta kaikki viisi varsaa saivat hyvät kilpakodit. Tamman rauhallinen luonne ihastutti ja se periytti sitä useimmille varsoistaan, vaikka orivarsat saattoivatkin olla hieman hitaanlaisia ajatuksen juoksultaan. Kaikki varsat ovat myös toimineet siitoksessa sukuaan jatkaen. Inka viettelee kisaajallaan lokoisia eläkepäiviä.

eei. Suukkovaras on hyvää tulosta jälkeläisten ja siitoksen osalta tehnyt rautiaankimo ori, joka ei kuitenkaan ole toistaiseksi kimoa väritystään periyttänyt, koska emävaihtoehto on aina ollut muuta väriä. 157-senttinen ori kilpaili pitkän uran kouluratsuna, mutta ei ole sijoittunut kovinkaan varmalla tasaisuudella, meni vuosiakin välillä ettei sijoituksia juuri kertynyt. Kaikkiaan niitä on kyllä pitkällä aikavälillä kertynyt se nelisenkymmentä ja oria tarjottiin laatuarvosteluun, jossa se juuri ja juuri palkittiin III palkinnolle. Suukkovaras eli Vaakku periytyy kimosta vanhemmasta, mutta muuten sen suvussa ei juuri kimoutta esiinny parin polven jälkeen enää. Vaakun luonteen on kerrottu orista kertovien lehtijuttujen perusteella olevan ihan kohtuullinen, vaikka se omaakin kilpahevosen lyhyet hermot. Vaakulta on tähän mennessä jäänyt varsoja kymmenkunta, jatkosta ei ole tietoa, onko ori vielä käytössä, mutta viimeisimmän jälkeläisen syntymästä on kulunut jo pari vuotta. Ehkäpä pojat ovat ajaneet isänsä ohi siitosmarkkinoilla.

eee. Helinän Vappu on Helinän Tilan, kasvattajansa, ylpeydenaihe. Etenkin, koska tamman emä on tilan kantatamma - josta se on saanutkin nimensä - ja Vandan varsavuodet eivät olleet helpoimmasta päästä sen sairastaessa maitovarsasta asti paljon. Pikkuhiljaa kuitenkin hoito ja huolenpito kannattivat, sillä tummanraudikko tamma ilmestyi kuin ilmestyikin kisaradoille ja valloitti kouluratsastusareenat kautta maan kisaten ja sijoittuen vaativalla tasolla. Tamma kokeili myös esteillä kilpailua 80cm luokissa ja sijoittuikin jokusen kerran, vaikkei mikään estetykki ollutkaan. 153-senttinen tamma hurmasi paitsi luonteellaan myös hyvällä rakenteella ja sopusuhtaisella linjalla jälkeläisten laadun suhteen. Jälkeläisiä tammalle ei myöhään alkaneen kisauran vuoksi jäänyt kuin viisi, mutta kaikki olivat hienoja ja kilpailivat omassa lajissaan menestyen, kaikki kuitenkin koulupuolellakin tulosta tehden. Vanda viettelee kasvattajallaan eläkepäiviä, eikä ole sieltä kuulemma lähdössä kuin kuoppaan sitten aikanaan, kasvattaja vastaa tottuneesti myyntikyselyihin.

Sukuselvitys © Jannica

Sijoitukset

00.00.00 ERJ, 100 cm Järjestäjä 0/00
00.00.00 ERJ, 100 cm Järjestäjä 0/00
07.09.18 KRJ, Helppo A Villahaka 4/50
00.00.00 KRJ, Helppo A Järjestäjä 0/00
00.00.00 KERJ, Helppo Järjestäjä 0/00
00.00.00 KERJ, Helppo Järjestäjä 0/00

Päiväkirja