Kuninkaansurmaaja

KTK-III (05/16), First Champion (05/17), Premier

Perustiedot

Virallinen nimi Kuninkaansurmaaja Maahantuoja Jenny VRL-12948, Riimuvaara
Rotu, sukupuoli Suomenpienhevonen, ori Omistaja Sanni VRL-14085, Sotamaalaus
Säkäkorkeus, väri 145 cm, hopeanruunikko (Ee/Aa/nZ) Koulutustaso Helppo A, 100 cm, helppo, noviisi
Syntynyt, ikä 29.03 2016, Suomi, 11-vuotias Rekisterinumero VH16-018-0882

Kuninkaansurmaaja on sarjaa niin jääräpäinen suomenhevosori kuin olla ja voi, eikä sen kanssa eläminen ole aina ruusuilla tanssimista. Tai siis ikinä. Surmis saa usein hoitajissa aikaan sen toivottoman reaktion, sellaisen jolloin harjat ja talikot lentelevät pitkin seiniä ja suusta kuuluu hirmuinen kiroaminen. Ori ei koskaan, siis ei koskaan, anna mitään ilmaiseksi ja sen kanssa täytyy aina kaikki tehdä vaikeimman kautta. Surmis tekee sitä todennäköisesti aivan vain tekemisen ilosta ja siitä, että saa jotain nautintoa hoitajiensa härkkimisestä. Ori osaa kaikki temput tilanteessa kuin tilanteessa: Se jumittuu aloilleen eikä hievahdakaan vaikka kuinka sitä tönisi, se riehaantuu täysin eikä pysy mitenkään käsissä, se näykkii, se potkii... Se on aivan mahdoton! On suorastaan ihme miten hyvä kilparatsu siitä on tullut hankalasta luonteesta huolimatta.

Hoidettaessa Surmis on kaikkea muuta kuin rauhallinen ja kiltti, se hyppii karsinan seinille ja tarvittaessa myös hoitajansa niskaan, eikä kunnioita tämän käskyjä ollenkaan. Täten karsinassa hoidettaessa ori on syytä pitää aina riimusta kiinni, jotta se ei pääse liiakseen tallomaan hoitajansa varpaita. Orin harjaaminen sujuu tyypillisesti niin, että hoitaja pyrkii vain suurinpiirtein ottamaan pahimmat mudat karvapeitteeltä pois Surmiksen heiluessa sivulta sivulle. Kavioiden puhdistus ei missään tapauksessa onnistu ilman hoitajan hikeä, sillä Surmis suorastaan vaatii hoitajaltaan kuntoilua siinä kohtaa eikä ihan pienestä kaviotaan ylös nosta. Varusteiden laitto tuottaa hoitajalle kasan harmaita hiuksia, eihän Surmis nyt ilman taistelua suostu varuisteita ylleen ottamaan. Satuloidessa se nostelee uhkaavasti takajalkojaan, tarvittaessa myös käyttää niitä, sekä näyttää “söpöä” hammasrivistöään hoitajalle. Suitsiessa vuorostaan pää nousee niin taivaisiin ettei ainakaan lyhyt hoitaja saa päätä alemmas, saatika sitten ujutettua kuolaimia suuhun asti. Surmis vaatii siis topakan hoitajan, joka ei pojan tyhmistä tempuista säikähdä.

Ratsastettaessa Surmis on melkoisen omalaatuinen, eikä kovin useat ratsastajat pääse koskaan sen ajatusmaailmaan kiinni. Aluksi ori tyypillisesti sählää ja tekee täysin omia kuvioitaan, se hyvä että tajuaa ratsastajan olevan edes selässä. Surmiksen onkin aluksi hyvä antaa säädellä omiaan ja vasta jonkin ajan kuluttua aloittaa kunnon alkuverkka jossa päästää orista kaikki höyryt pois. Se on tietenkin harmillista, että yleensä ratsastajan voimat loppuvat kesken ennen Surmiksen hyytymistä. Ori on tärkeää saada väsymään ennen kuin ratsastaja itse aloittaa edes tuntinsa, sillä näin se saadaan edes jotenkin hallintaan ja kuulolle. Ja mikäli orin saa hyvin kuulolle, on silloin jo ratsastaja jotenkin onnistunut. Tietysti se laittaa vastaan minkä vain kerkeää, mutta topakka ratsastaja pistää pojan hyvin ruotuun ja siitä se lyyti sitten lähtee kirjoittamaan. Orin saa hyvin kulkemaan eteen paino- ja pohjeavuilla, suustaan se on kamalan herkkä eikä siedä tasaista tuntumaa enempää painetta kuolaimelle. Mikään possujunahan Surmis ei myöskään missään tapauksessa ole, siltä löytyy vauhtia niin paljon kuin ratsastaja vain uskaltaa pyytää.

Kouluratsastus on yleispainotteisen Surmiksen huonompi puoli, vaikkakin se taittaa kaikki helpot luokat kuin vettä valuen halutessaan. Mutta koska ori ei ole kovin yhteistyökykyinen, on haastavien ja pikkutarkkojen tehtävien suorittaminen melkoisen vaikeaa. Lisäksi Surmiksella on tietysti vaikeuksia keskittymisen kanssa niin eikös asiat hankaloitu entisestään. Taitava ratsastaja laittaa kuitenkin pojan kulkemaan eteenpäin vaikka mikä olisi, ja näin Surmiksenkin on vain pakko tehdä töitä. Surmiksen saadessa työskennellä rennosti hyvän ratsastajan kanssa, saattaa se yllättää aika monet hienoilla takaosakäännöksillään sekä lisätyllä ravillaan. Kun orin saa vielä päälle kulkemaan oikein päin ja ryhdikkäässä muodossa eteen, voi ratsastaja sanoa onnistuneensa tämän hevosen kanssa, eikä se ole missään tapauksessa itsestäänselvyys. Esteillä Surmis on melkoinen tykki ja ruusukehai, joka käy selväksi jo nopealla vilkaisulla orin kilpakalenteriin. Jos hoitaja voisi sanoa Surmiksen rakastavan jotain, niin rakkaudenkohde on ehdottomasti esteet ja mitä suuremmat esteet, sen parempi. Pienestä koostaan huolimatta, tämä poika ei ole lainkaan arka hyppäämään, oli edessä este kuin este niin varmasti yli mennään vaikka korkeutta olisikin 130 cm. Rataesteitä Surmiksella hypätään 100 cm luokkia, mutta kotona voidaan todellakin hypätä vielä parikymmentä senttimetriä korkeampiakin. Vauhtihan pojalla tyypillisesti lisääntyy esteille päästessään ja sekös hieman vaikeuttaa taas ratsastajan tehtävää, sillä orille on jaeltava koko ajan puolipidätteitä. On kuitenkin esteillä huomattavasti yhteistyökykyisempi kuin kouluratsastuksessa, ja siksi myös ehkä miellyttävämpi ja pehmeämpi ratsastettava. Kun esteiden rakastamisen ja vauhdin lisäksi päälle laitetaan vielä ketteryys ja älykkyys, on Surmis aivan lyömätön esteratsu. Surmiksen vahvuus on ehdottomasti valjakkoajo, jossa siitä tulee lähes toinen hevonen. Kärryjen edessä ori on erittäin herkkä ja kuuliainen, jonka kanssa on vain ja ainoastaan ilo työskennellä. Surmis kuumuu maraton-osuuksilla todella helposti, mutta on silti edelleen loistava ajettavuudeltaan. Surmis on myös lähes lyömätön koulu- ja tarkkuuskoe tehtävissä, sen notkeutta saa suorastaan kadehtia, kärryistä huolimatta se tuntuu kääntyvän vaikka paikallaan ympäri. Surmis on parhaillaan kun sillä ajaa yksin, parivaljakossa ori lähtee helposti hieman ärsyttämään kaveria ja keskittyminen suoritukseen kärsii usein sitten molemmilla hevosilla. Vaikka Surmis toimii valjakossa paremmin kuin ratsain, tarvitsee se silti erittäin kokeneen ohjastajan.

Kilpailuihin tämän pojan kanssa lähteminen ei ole todellakaan mitään ihanaa puuhaa ja siksi kisahoitajaa saadaankin Surmikselle etsiä kissojen ja koirien kanssa. Aluksi ongelmia tulee jo kotipihassa, sillä eihän Surmis millään traileriin haluaisi mennä. Sitä täytyykin houkutella vaikka minkämoisella herkkupalalla ja joskus peräti myös tallin kiimaisilla tammoilla. Matkustessa Surmis on hyvin levoton, se kolistelee koppia minkä vain kerkeää eikä rauhoitu hetkeksikään aloilleen vaikka vieressä seisoisi toveri tai edessä iso kasa syötävää. Kilpapaikalla alkaa se hirveä häslääminen ja tammoille huutelu että oksat pois. Orin kanssa onkin syytä suunnata lähes samantien lämmittelypaikalle, jotta se kerkeää siellä väsyä riittävästi. Surmiksella kilpaillaan niin koulu-, este-, kenttä kuin myös valjakkoajokisoissa, ja jokaisessa tietysti aina sama virsi. Pojalla täytyy olla mukana kokenut ratsastaja kera hyvien hermojen ja Surmis on saatava vain väsymään ja väsymään. Itse startin onnistuminen on täysin tuurista kiinni, vaikkakin Surmiksen tulee olla kohtuullisen hyvällä tuulella, kentänreunalla ei saa olla liikaa häiriötekijöitä ja ratsastajankin on annettava vielä parastaan. Hyviä tuloksia saadaan silloin tällöin kilparadoilta, mutta jokainen sijoitus on melkoisen tuskan ja hien takana.

Luonnekuvaus © maahantuoja

Sukuselvitys

i. Kuninkaantekijä
sph, 148 cm, tummanruunikko
EVM
ii. Kruununvaltija
sph, 148 cm, musta
EVM
iii. Pronssisoturi
EVM
iie. Ritarineito
EVM
ie. Kuunmorsian
sph, 144 cm, punaruunikko
EVM
iei. Kuuhun kurkottaja
EVM
iee. Kuutar
EVM
e. Vainoaja
sph, 140 cm, hopeanpunaruunikko
EVM
ei. Ristiretki
sph, 143 cm, punarautias
EVM
eii. Rauhanturvaaja
EVM
eie. Sielunkerjuu
EVM
ee. Tervanoita
sph, 141 cm, musta
EVM
eei. Poika avaruudesta
EVM
eee. Rääsyläinen
EVM

i. Kuninkaantekijä on kuvankaunis suomenpienhevosori, joka omaa hyvän rakenteen, kauniin ruskean värityksen ja säkäkorkeutta vajaat 148 senttiä. Kunkku on luonteeltaan perinteinen oripoika, omaa tahtoa siltä löytyy siis äärettömyyksiin eikä se anna mitään hoitajalleen ilmaiseksi. Tältä suunnalta Kalle on itsekin luonteensa siis perinyt. Vaikka Kunkun luonne ei yleisesti ketään hurmaa, on se sen sijaan erittäin taitava ratsuhevonen ja vähintäänkin kilpakentällä sen nähdessään suu loksahtaa auki. Tältä yleispainotteiselta mieheltä riittää kapasiteetti kouluratsastuksessa vaativa B-tasolle, sekä rataesteillä 90 senttiin asti. Kunkku on aktiivisesti kilpaillut niin koulu-, este- kuin myös kenttäratsastuksen parissa, ja siten lajeista on keräynyt yhteensä 130 sijoitusta. Hyvän kilpailumenestyksen vuoksi Kunkkua on käytetty myös jalostukseen, tällä hetkellä orilta löytyy kuusi enemmän ja vähemmän kilpakentillä pärjännyttä jälkeläistä. Nykyään Kunkku viettelee eläkepäiviään omistajansa hoivissa kotitallillaan, jossa se on asunut koko elämänsä muutettuaan sinne varsana kasvattajaltaan.

ii. Kruununvaltija on Riikka Kososen kasvattama, musta, 148 senttinen pienhevosori. Valtija on erittäin hyväluontoinen ori, jonka kanssa harvoin törmää erimielisyyksiin sen ollessa niin nöyrä ihmisiä kohtaan. Valtija on yleispainotteinen hevonen, jolla kilpaillaan ahkerasti niin koulu- kuin myös esteratsastuksen parissa. Kapasiteettia kouluratsastuksessa sillä riittää vaativa B-tasolle saakka ja esteitä se ylittää parhaimmillaan 120cm luokkia, ja menestystähän molempien lajien parista on tullut. Lisäksi orilla on kilpailtu kenttäratsastuskilpailuissa, jonka saralta poika on ansainnut lähemmäs 40 sijoitusta. Kilpailujen ohella Valtija on myös jalostuskäytössä ja tällä hetkellä siltä löytyykin neljä kappaletta jälkeläisiä, joista kolme on menestynyt hyvin ratsastuskilpailuissa sekä laatuarvosteluissa. Tällä hetkellä Valtija viettää eläkepäiviään omistajansa hoivissa.

ie. Kuunmorsian on Lapissa asusteleva suomenpienhevostamma, jonka on kasvattanut Laura Nissinen. Tältä pieneltä, hyvärakenteiselta tammalta löytyy säkäkorkeutta vain 144cm ja väritykseltään se on punaruunikko. Luonteeltaan tamma on hieman ahne ja huomionkipeä, mutta siitä huolimatta erittäin mukava toveri oikeanlaiselle, topakalle ihmiselle. Koulupainotteinen Kuu on kilpaillut paljon painotuslajinsa parissa, tällä hetkellä siltä löytyy useita kymmeniä sijoituksia jopa vaativa B-luokista asti. Lisäksi tammalla on kilpailtu jonkin verran myös esteratsastuksen parissa, mutta siltä suunnalta ei hirveää menestystä ole tullut. Kuninkaantekijä on toistaiseksi emänsä ainoa jälkeläinen, mutta vanhetessaan Kuu tulee mitä luultavimmin saamaan vielä monen monta hienoa jälkeläistä.

e. Vainoaja on hieno, hopeanruunikko suomenpienhevostamma. Vainoaja tulee hienosta kenttäsuvusta ja siksi tästä hevosesta odotettiin jo pienestä pitäen myös loistavaa kenttähevosta. Valman päästyä nykyisen omistajansa, Erno Hulikkalan talleille ja siellä hetken kasvettuaan suunnattiinkin samantien kilparadoille koittamaan onnea, ja sehän kannatti! Yleispainotteinen tamma on kerännyt yli 140 sijoitusta koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa. Kapasiteettia Valmalla riittää kouluratsastuksessa helppo A-tasolle, sekä rataesteillä reiluun metriin. Luonteeltaan Valma on kiltti mutta hieman höperö, ja siksi se luokin ratsastettaessa melko jännittäviä tilanteita kaahaillessaan sinne tänne ja tehdessään arvaamattomia oikkuja. Väritykseltään Valma on hopeanruunikko kera tähtipään ja säkäkorkeutta siltä löytyy vain noin 140 senttimetriä. Toistaiseksi Vainoaja on jättänyt jälkeensä neljä jälkeläistä upeista oreista, ja tähän mennessä Kallen lisäksi vanhin jälkeläinen on päässyt esiintymään kilparadoilla, ja sekin erittäin menestyksekkäästi.

ei. Ristiretki oli komea suomenhevosori kasvattajanaan Raimo Takkula. Risto asusteli kasvattajansa hoivissa, jossa se oli aktiivisessa kilpa- ja jalostuskäytössä. Ori painottui kenttäratsastukseen, jossa se kilpaili CIC1-tasolla saakka. Kapasiteettia Ristolla kouluratsastuksessa riitti siis helppo A-tasolle sekä rataesteillä upeasti 120cm. Orilta löytyi niin kenttä-, este- kuin myös kouluratsastuksesta useita kymmeniä sijoituksia ja lisäksi haavissa myös useita sijoituksia maastoestekilpailuista. Luonteeltaan Risto oli herrasmiesmäinen ja mukava, mutta siltä kuitenkin löytyi se orimainen pilke silmäkulmasta ja siksi se vaati topakan käsittelijän. Luonteen sekä ratsastuskapasiteetin kruunasi vielä upea ulkonäkö, sillä Risto omasi hyvän rakenteen, punarautiaan värityksen ja piilottelevan hopeageenin. Säkäkorkeutta orilta löytyi 143cm. Hyvän rakenteen ansiosta Risto menestyi myös kohtuudella näyttelyissä, jossa paras sijoitus LKV2. Vainoaja oli isänsä neljäs jälkeläinen, ja tähän mennessä syntyneet jälkeläiset ovatkin kaikki pärjänneet Riston tavoin kilparadoilla. Risto lopetettiin jalkavaivan iskettyä marraskuussa 2015.

ee. Tervanoita, tutummin Teresa, oli hyväluontoinen mutta hyvin energinen suomenhevostamma. Kenttäratsastukseen painottuvalta Teresalta löytyi kapasiteettia kouluratsastuksessa helppo B-tasolle, sekä rataesteitä se ylitti hienosti 100cm luokkia. Tamma kilpaili aktiivisesti painotuslajinsa parissa keräten useita kymmeniä sijoituksia. Kenttäkilpailujen ohella Teresaa nähtiin myös erikseen este-, koulu ja maastoesteratsastuskilpailuissa, joissa menestystä on tietenkin tullut. Tältä kohtuullisen hyvärakenteiselta tammalta löytyi säkäkorkeutta vajaat 141cm ja väritykseltään se oli kaunis musta. Vainoaja oli Teresan neljäs ja myös viimeinen jälkeläinen. Ennestään syntyneistä jälkeläisistä vain yksi on päässyt kokemaan emänsä tavoin kenttäkilpailujen saloja. Teresan kasvatti Meri Petäjä, jonka hoivista tamma muutti Mikael Koskisen kilpatalleille. Teresa lopetettiin syksyllä 2015 vanhuuden oireisiin.

t. Huvitutin Ruu (e. Prinsessa Ruusunen)
t. Huvitutin Erviina (e. Siian Ehdollinen)
t. Sotamaalauksen Ruususurmaaja (e. Morsiusruusu)
t. Sotamaalauksen Kuin surmaisi satakielen (e. Sielunlintu)

Sijoitukset

12.05.16 ERJ, 100 cm Hortensia 4/40
13.05.16 ERJ, 100 cm Hortensia 6/40
14.05.16 ERJ, 100 cm Hortensia 3/40
24.05.16 ERJ, 100 cm Metsovaara 5/40
11.07.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 6/40
13.07.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 4/40
21.07.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 1/40
22.07.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 4/40
25.07.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 1/40
26.07.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 6/40
14.08.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 7/50
18.08.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 5/50
22.08.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 6/50
28.08.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 6/50
29.08.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 1/50
29.08.16 ERJ, 100 cm Ros Cirein 3/40
30.08.16 ERJ, 100 cm Ros Cirein 1/40
30.08.16 ERJ, 100 cm Huvitutti 6/50
01.01.18 ERJ, 100 cm Mörkövaara 3/30
01.01.18 ERJ, 100 cm Mörkövaara 5/30
02.01.18 ERJ, 100 cm Mörkövaara 2/30
12.01.18 ERJ, 100 cm Mörkövaara 1/30
13.01.18 ERJ, 100 cm Mörkövaara 4/30
15.01.18 ERJ, 100 cm Mörkövaara 5/30
19.01.18 ERJ, 100 cm Mörkövaara 4/30
29.01.18 ERJ, 100 cm Mörkövaara 3/30
01.02.18 ERJ, 100 cm Teilikorpi 6/40
02.02.18 ERJ, 100 cm Teilikorpi 5/40
06.02.18 ERJ, 100 cm Teilikorpi 4/40
20.02.18 ERJ, 100 cm Teilikorpi 1/40
02.05.16 KRJ, Helppo A Vanima 5/30
08.05.16 KRJ, Helppo A Ginger 4/30
14.05.16 KRJ, Helppo A Metsovaara 1/40
15.05.16 KRJ, Helppo A Metsovaara 4/40
19.05.16 KRJ, Helppo A Metsovaara 4/40
20.05.16 KRJ, Helppo A Ginger 3/30
21.05.16 KRJ, Helppo A Ginger 1/30
16.07.16 KRJ, Helppo A Huvitutti 3/40
17.07.16 KRJ, Helppo A Huvitutti 4/40
23.07.16 KRJ, Helppo A Huvitutti 5/40
25.07.16 KRJ, Helppo A Huvitutti 5/40
26.07.16 KRJ, Helppo A Huvitutti 4/40
19.08.16 KRJ, Helppo A Heljävirta 3/40
20.08.16 KRJ, Helppo A Heljävirta 2/40
22.12.17 KRJ, Helppo A Ruudin talli 5/40
24.12.17 KRJ, Helppo A Ruudin talli 1/40
03.01.18 KRJ, Helppo A Mörkövaara 4/30
04.01.18 KRJ, Helppo A Mörkövaara 5/30
06.01.18 KRJ, Helppo A Mörkövaara 2/30
13.01.18 KRJ, Helppo A Mörkövaara 5/30
15.01.18 KRJ, Helppo A Mörkövaara 3/30
18.01.18 KRJ, Helppo A Mörkövaara 5/30
21.01.18 KRJ, Helppo A Mörkövaara 1/30
23.01.18 KRJ, Helppo A Mörkövaara 2/30
26.01.18 KRJ, Helppo A Supernatural 2/50
27.01.18 KRJ, Helppo A Ardeal 3/15
01.02.18 KRJ, Helppo A Teilikorpi 3/40
06.02.18 KRJ, Helppo A Teilikorpi 2/40
06.02.18 KRJ, Helppo A Teilikorpi 6/40
09.02.18 KRJ, Helppo A Teilikorpi 5/40
09.02.18 KRJ, Helppo A Teilikorpi 6/40
01.05.16 KERJ, Helppo Metsovaara 5/40
02.05.16 KERJ, Helppo Huvitutti 3/30
02.05.16 KERJ, Helppo Metsovaara 4/40
06.05.16 KERJ, Helppo Huvitutti 2/30
07.05.16 KERJ, Helppo Huvitutti 3/30
08.05.16 KERJ, Helppo Huvitutti 2/30
09.05.16 KERJ, Helppo Metsovaara 4/40
09.05.16 KERJ, Helppo Kultahuisku 5/28
14.05.16 KERJ, Helppo Kultahuisku 3/28
19.07.16 KERJ, Helppo Huvitutti 5/30
20.07.16 KERJ, Helppo Huvitutti 4/30
21.07.16 KERJ, Helppo Metsovaara 4/40
22.07.16 KERJ, Helppo Huvitutti 1/30
23.07.16 KERJ, Helppo Huvitutti 2/30
24.07.16 KERJ, Helppo Huvitutti 5/30
27.07.16 KERJ, Helppo Huvitutti 4/30
29.07.16 KERJ, Helppo Metsovaara 4/40
02.08.16 KERJ, Helppo Mörkövaara 2/40
03.08.16 KERJ, Helppo Ros Cirein 2/40
15.08.16 KERJ, Helppo Mörkövaara 3/40
16.08.16 KERJ, Helppo Ros Cirein 1/40
26.08.16 KERJ, Helppo Oakhill 2/30
02.01.18 KERJ, Helppo Mörkövaara 3/30
04.01.18 KERJ, Helppo Gealán 4/50
05.01.18 KERJ, Helppo Mörkövaara 5/30
06.01.18 KERJ, Helppo Mörkövaara 5/30
07.01.18 KERJ, Helppo Gealán 6/50
16.01.18 KERJ, Helppo Mörkövaara 1/30
27.01.18 KERJ, Helppo Mörkövaara 5/30
02.02.18 KERJ, Helppo Stratocaster 5/40
07.02.18 KERJ, Helppo Stratocaster 5/40
12.02.18 KERJ, Helppo Kievarinkuja 2/40
12.02.18 KERJ, Helppo Gealán 2/50
15.02.18 KERJ, Helppo Kievarinkuja 1/40
17.02.18 KERJ, Helppo Kievarinkuja 6/40
01.05.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 5/30
02.05.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 3/30
04.05.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 1/30
04.05.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 4/30
08.05.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 4/30
09.05.16 VVJ, Noviisi Vanima 3/30
09.05.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 5/30
10.05.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 4/30
27.05.16 VVJ, Noviisi Metsovaara 4/40
30.05.16 VVJ, Noviisi Metsovaara 3/40
11.07.16 VVJ, Noviisi Metsovaara 3/49
13.07.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 3/30
14.07.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 5/30
16.07.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 2/30
16.07.16 VVJ, Noviisi Metsovaara 5/49
18.07.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 4/30
20.07.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 4/30
23.07.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 3/30
24.07.16 VVJ, Noviisi Metsovaara 4/30
26.07.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 1/30
27.07.16 VVJ, Noviisi Metsovaara 2/30
29.07.16 VVJ, Noviisi Huvitutti 5/30
29.07.16 VVJ, Noviisi Metsovaara 5/30
19.08.16 VVJ, Noviisi Ros Cirein 3/40
20.08.16 VVJ, Noviisi Ros Cirein 2/40
30.08.16 VVJ, Noviisi Ros Cirein 3/40
23.01.18 VVJ, Noviisi Breandan 3/40
24.01.18 VVJ, Noviisi Breandan 3/40
25.01.18 VVJ, Noviisi Mörkövaara 1/30
27.01.18 VVJ, Noviisi Mörkövaara 2/30
27.01.18 VVJ, Noviisi Mörkövaara 3/30
27.01.18 VVJ, Noviisi Breandan 3/40
04.02.18 VVJ, Noviisi Härdelli 2/30
06.02.18 VVJ, Noviisi Härdelli 5/30
07.02.18 VVJ, Noviisi Härdelli 4/30
11.02.18 VVJ, Noviisi Härdelli 5/30
12.02.18 VVJ, Noviisi Härdelli 3/30
16.02.18 VVJ, Noviisi Härdelli 3/30
18.02.18 VVJ, Noviisi Härdelli 2/30
19.02.18 VVJ, Noviisi Härdelli 3/30

Päiväkirja

12/2017 Kinkunsulatusvalmennus, kirjoittanut Iina
Sanni saapui tuuheaharjaisen suomenhevosorin, Surmiksen kanssa valmennukseen ovet paukkuen. Surmiksella oli virtaa vaikka muille jakaa, ja Sanni sai tosissaan tehdä töitä saadakseen ratsunsa kuulolle. Surmiksen keskittyminen oli koulukiemuroiden sijasta siirtynyt ympärillä hääräävien kavereiden kiusaamiseen ja tammojen perään kuolaamiseen. Sanni sai kerran näyttää orille taivaanmerkit, jonka jälkeen Surmis malttoi lähteä liikkeelle alkuravien merkeissä. Yhteistyötä ei voinut kyllä aivan saumattomaksi kutsua, sillä Surmis oli selvästi hyvin kovapäinen tapaus, eikä Sanninkään muuten niin rautaiset hermot näyttäneet jokaista orin tempausta kestävän. Milloin Surmis olikin keskellä kenttää paikalleen junttaamassa ja milloin juoksemassa maneesin päätyseinästä läpi. Lopulta Sanni päätti tehdä jokaisessa kulmassa voltin, jonka jälkeen vasta kääntää kolmikaariselle kiemurauralle taivuttelemaan ratsuaan. Näin Surmikseen sai edes jonkinsorttisen tuntuman, ja välillä itseasiassa ihan yllätyin kuinka matkaa voittavia ja pyöreitä askelia ori osasikin meille esitellä. Tallilaisemme Miro ei meinannut pysyä nahoissaan, sillä hän on yltiörakastunut kaikkiin ratsuihin, jotka saavat muut lähes hermoromahduksen partaalle. Kun Sanni aloitti suunnanvaihdosten tekemisen, alkoi Surmikseen saada parempaa tuntumaa. Mitä enemmän oli meneillään, sitä paremmin ori tuppasi keskittymään. Lisätyt liikkeet eivät sujuneet ihan nappiin, kunnes Sanni alkoi tehdä lisäyksiä ja kokoamisia aina samalla kun vaihtoi suuntaa, siinä olikin orille hieman enemmän sulateltavaa. Laukanvaihdot sujuivat kiemurauralla melko hyvin, vaikka paksunahkainen ori ei aina heti ensimmäisillä laukanvaihtoavuilla laukkaa vaihtanutkaan. Jälleen piti Sannin ratsastaa kulmiin voltit, jotta Surmiksella oli tarpeeksi tekemistä muiden ratsukoiden pyöriessä ympärillä. Loppuraveissa Surmis meni oikein sievästi kaulaansa pidentäen kohti tuntumaa. Ei Surmis ollutkaan sen hullumpi koulupolle, vaikka töiltä ei selvästikään voi tämän ratsun kanssa välttyä.