Halavattu

Virallinen nimi Halavattu
Rotu, sukupuoli Suomenpienhevonen, ori
Säkäkorkeus, väri 145 cm, punarautias (ee/aa)
Syntynyt, ikä 16.08 2019, Suomi, 4-vuotias
Kasvattaja Raija Kauppinen
Maahantuoja Sage (VRL-08682)
Omistaja Sanni (VRL-14085), Sotamaalaus
Koulutustaso Helppo B, 110 cm, helppo kenttäratsastus
Rekisterinumero VH20-018-0284
Meriitit Ei meriittejä

Sukuselvitys

i. Hittolainen
sh, 149 cm, sysirautias
EVM
ii. Voi-Juku
sh, 149 cm, musta
EVM
iii. Presiis
EVM
iie. Sulon Pirre
EVM
ie. Malviina
sph, 148 cm, vaaleanpunarautias
EVM
iei. Aarrejahti
EVM
iee. Komentoora
EVM
e. Liirumlaarum
sh, 151 cm, tummanrautias
EVM
ei. Topaasi
sh, 150 cm, punarautias
EVM
eii. Tosi-Toimi
EVM
eie. Lanttuloora
EVM
ee. Rakkaaslaalu
sh, 150 cm, rautias
EVM
eei. Höveli
EVM
eee. Lellu
EVM

o. Sotamaalauksen Kellonsoittaja
t. Sotamaalauksen Helheim

Vatun isä Hittolainen oli oikein syvänruskean värinen ori, jonka nimi sopi sille kuin nenä päähän. Hittolaisella oli iso ego, eikä se ollut kenen tahansa käsiteltävissä orimaisen luonteensa vuoksi. Siitä huolimatta rautias menestyi kenttäkisoissa, etenkin estepuolella. Sileäpuolella reaktiivinen luonne ei kuitenkaan ollut eduksi - ori kyllästyi nopeasti saman tehtävän hinkkaamiseen, ja saattoi sen johdosta keksiä itselleen jos jonkinmoista viihdykettä aina maneesin peilien pelkäämisestä pukkilaukkashow’hun. Hittolaisella oli hyvät, matkaavoittavat askellajit, joista erityisesti hyvin pyörivä laukka oli sen vahvuus. Niitä se periytti myös useille jälkeläisilleen siirryttyään kisauran jälkeen täysipainoisesti jalostuskäyttöön. Ori asui läpi elämänsä Pääkaupunkiseudun alueella kahden eri suomenhevoskasvattajan omistuksessa, kunnes se menehtyi 20-vuotiaana ähkyyn.

Hittolaisen isä Voi-Juku oli pieni, musta, ärsyttäväksikin haukuttu tyypillinen suomenhevonen. Se oli perinyt isältään jäärän luonteen - sillä oli kivat liikkeet ja se kyllä osasi yhtä sun toista, kunhan vähän viitsi poistua mukavuusalueeltaan. Jukulla kilpailtiin pääasiassa esteratsastuksessa, vaikka tuli sillä muutamat koulukisatkin kierrettyä. Ori oli elämänsä aikana muutamassakin eri kodissa, jossa se oli lähinnä harrastehevosen virassa. Sukunsa puolesta sillä oli kysyntää myös jalostusmarkkinoilla ja kyllähän Jukua käytettiinkin jalostukseen reilun kymmenen varsan verran. Juku kuoli erään kevätyön aikana omassa karsinassaan vanhuuteen 24-vuotiaana, johon saakka se oli pysynyt varsin vetreässä kunnossa.

Hittolaisen emä Malviina polveutui osittain ravisukuisesta linjasta, minkä ansiosta sillä kokeiltiinkin elämänsä aikana oikeastaan vähän kaikkea - ravuria siitä ei tullut, mutta muuten se toimi ihan hyvin ajollakin. Tamma myytiin kasvattajalta seitsemän ikävuoden paikkeilla Kittilästä aina Pohjois-Karjalan alueelle saakka. Koko elämänsä se toimi sellaisena äiti-tytärhevosena, jolla käytiin välillä pyörähtämässä helpon tason koulukisoissa ja välillä taas kokeiltiin kevyitä työhevosen hommia. Koska Malviina oli luonteeltaan hyvin kuuliainen ja käyttöominaisuuksiltaan monipuolinen, haluttiin sille pyöräyttää parit varsatkin. Kaksi meni myyntiin, yksi jäi samaan perheeseen asumaan. Malviina lopetettiin 19-vuotiaana pitkään jatkuneiden jalkavaivojen vuoksi.

“No liirumlaarum vaan sullekin”, totesi sittemmin Vatun emän, Liirumlaarumiksi nimetyn tamman kasvattaja, kun näki kolmannen kasvattinsa lentävän ensimmäistä kertaa laitumella pyrstölleen. Raudikko ei varsinaisesti ollut mikään rakennekukkanen - maitovarsana sillä oli kierot jalat ja suoraan sanottuna ruma se oli vielä vuotiaanakin. Siitä huolimatta sillä oli maailman kultaisin luonne - tamma oli hyvin kiltti, mutta kuitenkin vauhdikas ja hyvän työmoraalin omaava. Se menestyi lopulta upeasti kouluradoilla ja myöhemmin tamma pääsi loistamaan upeine liikkeineen kenttäradoillekin. Ihan nättikin siitä lopulta tuli ja Liirumlaarum kantakirjattiinkin toiselle palkinnolle ratsusuunnalle. Ja varmasti on sanomattakin selvää, että tamma pääsi jalostuskäyttöönkin ennen kuin se siirtyi viettämään leppoisia eläkepäiviä läheisen ratsastuskoulun laitumelle. Siellä sillä maastoiltiin aina siihen saakka, kunnes tamma lopetettiin yleiskunnon heikentymisen takia 18-vuotiaana.

Liirumlaarumin isä Topaasi oli ehkä tylsän näköinen, merkitön punarautias, mutta luonteeltaan ja käyttöominaisuuksiltaan priimaa. Aikoinaan viisivuotias ori myytiin kasvattajalta eteenpäin viisinumeroisella summalla ja ihan syystä. Ori oli oiva kenttäpeli, joka menestyi myös arvokisoissa keräten omistajan olohuoneen hyllyt täyteen ties minkälaista ruusuketta ja pokaalia. Liikkeet olivat elastiset ja reippaat, eikä rakenteessakaan ollut pahemmin moitittavaa. Topaasi jätti useita hienoja jälkeläisiä maailmaan ennen kuin se ruunattiin. Sen myötä Topaasi muutti vielä hevosopiston tiloihin pariksi vuodeksi opetusmestariksi, vaikka se virallisesti olikin yhä pitkäaikaisen omistajansa hevonen. Iän myötä jalkoihin alkoi tulla kuitenkin kulumaa ja lopulta Topaasi lopetettiinkin jalkavaivojen vuoksi.

Liirumlaarumin emä Rakkaaslaalu ei koskaan ollut käyttöominaisuuksiltaan mikään kovin kummoinen tapaus. Toki se suoriutui helpoista kouluradoista ja matalista esteistäkin, mutta se oli aika raskas kädelle ja hidas reagoimaan, joku taisi joskus sanoa pystyynkuolleeksikin. Sen sijaan tamma oli ulkomuotonsa puolesta hieno ilmestys. Tavalliseen rautiaaseen väriin kontrastia toivat isot valkoiset merkit ja herasilmät. Raudikko kantakirjattiinkin ykköspalkinnolle, vaikka käyttöpuoli ei priimaa ollutkaan. Näyttelymenestys ja hyvä suku nostivat kuitenkin tamman jalostusarvoa ja Rakkaaslaalu saikin kuusi jälkeläistä. Jälkikasvustaan se oli melko tarkka ja välillä jopa äkäinenkin lähelle tultaessa, mutta varsansa se kasvatti siitä huolimatta hyvin. Tamma nukkui ikiuneen kahdenkymmenen ikävuoden tienoilla.

Sukuselvitys © Hazel

Sijoitukset

07.08.20 ERJ, 110 cm Viljalehto 4/28
00.00.00 ERJ, 110 cm Järjestäjä 0/00
20.07.20 KRJ, Helppo B Koistila 5/48
23.07.20 KRJ, Helppo B Koistila 1/48
01.08.20 KRJ, Helppo B Lindgård 3/19
02.08.20 KRJ, Helppo B Lindgård 1/19
04.08.20 KRJ, Helppo B Lindgård 3/19
04.08.20 KRJ, Helppo B Lindgård 4/19
04.08.20 KRJ, Helppo B Escorant 4/50
08.08.20 KRJ, Helppo B Escorant 7/50
08.08.20 KRJ, Helppo B Mitar 7/50
11.08.20 KRJ, Helppo B Mitar 6/50
15.08.20 KRJ, Helppo B Mitar 1/50
17.08.20 KRJ, Helppo B Mitar 6/50
17.08.20 KRJ, Helppo B Mitar 7/50
19.08.20 KRJ, Helppo B Escorant 6/50
20.08.20 KRJ, Helppo B Escorant 7/50
21.08.20 KRJ, Helppo B Escorant 7/50
23.08.20 KRJ, Helppo B Mitar 5/50
24.08.20 KRJ, Helppo B Escorant 2/50
27.08.20 KRJ, Helppo B Escorant 4/50
30.08.20 KRJ, Helppo B Escorant 5/50
00.00.00 KRJ, Helppo B Järjestäjä 0/00
00.00.00 KERJ, Helppo Järjestäjä 0/00
00.00.00 KERJ, Helppo Järjestäjä 0/00

Päiväkirja

03/20 Myynti-ilmoitus, kirjoittanut Sage
Se näyttää ponilta ja käyttäytyy kuin poni. Sillä on jatkuvasti pilkettä silmäkulmassa, ja jos naapurin tiluksilla sattuisi olemaan tulppaanipelto, voisi joku erehtyä luulemaan sarjakuvien Pollea oikeaksi. Ei liene siis yllätys, että ruoka jos jokin motivoi Halavattua. Kauralaarien läheisyydestä ori ei karkaa, mutta liian anteliaan ruokkijan luona ylipaino voi olla realistinen uhkakuva. Halavattu on pohjattoman vatsansa lisäksi erinomainen rehunkäyttäjä, joten vapaalle heinälle siitä ei ole.

Selkään on helppo kiivetä, mutta yhtälailla sieltä on helppo tulla alas: kevyttä takapäätään Halavattu heittelee erityisesti vapaapäivien jälkeen. Huolestunut kasvattaja on tutkituttanut orin kipujen varalta eläinlääkärissä, mutta diagnoosi paljastui “persoonaksi”. Elämäniloa, sitä se on. Halavattu on ponimaailman ferrari, joka ei turhaan jarruttele mutkiin. Kiihtyykin aika kivasti. Sillä voisi olla tulevaisuutta aikaluokkien näppäränä ruusukehaina, mikäli uusi omistaja haluaa estekentät valloittaa! Pienuudestaan huolimatta Halavatulla on nimittäin laadukas hyppy.

Kasvattaja myy tämän valloittavan persoonan ajanpuutteen vuoksi, ja toivoo löytävänsä sille loppuelämän kodin. Olisiko se sinun luonasi?

Tule katsomaan ja ihastumaan!