MESKHENET DE WINTER

Perustiedot

Virallinen nimi Meskhenet de Winter Kasvattaja Nikki VRL-14085, Winterbourne Court
Rotu, sukupuoli Amerikanpuoliverinen, tamma Maahantuoja Ei maahantuontihistoriaa
Säkäkorkeus, väri 166 cm, ruunivoikko (Ee/Aa/nCr) Omistaja Nikki VRL-14085, Winterbourne Court
Syntynyt, ikä 05.01 2020, Yhdysvallat, 1-vuotias Koulutustaso Helppo A, re. 140 cm, CIC2
Rekisterinumero VH20-155-0005 Painotuslaji Kenttäratsastus

Ankh oli yksi Winterbournen parhaita siitostammoja, ja kohtalaisen suosittukin; Neljäntenä varsana syntynyt Meskhenet oli ensimmäinen, joka jäi kotiin. Mesan ruunivoikko väritys oli ihastuttava yllätys, ja sitkeäluontoiseksi osoittautuva tammavarsa nousi nopeasti pitkille jaloilleen. Se otti hoipertavia askelia ja löysi emänsä nisille ilman avustusta. Sellainen hevonen siitä myös kasvoi; Päättäväinen, itsenäinen, älykäs ja nopea oppija.

Meskhenet on egyptiläisessä mytologiassa syntymisen jumalatar ja hengittää jokaiseen syntyneeseen kan, palan sielua. Luonteeltaan Mesa on kipakkaa emäänsä rauhallisempi, järkevä ja luotettava hevonen. Sen kanssa on helppo ja kiva tehdä, sillä Mesa on hyvin yritteliäs ja pyrkii miellyttämään. Mikään automaatti tai laiskamato Mesa ei kuitenkaan ole, vaan sillä on matkaatavoittava, energinen meno, eikä sen kanssa kannata lähteä tätejä ajeluttamaan; Heikoimpia saattaa hirvittää. Laumassa Mesa tulee hyvin toimeen, mutta ei suostu kynnysmaton rooliin, joten uhittelevat nuoret hevoset se ajaa nopeasti tiehensä.

Tarhasta tamma tulee helposti; Viheltelemällä ja kutsumalla se ilmestyy luokse ennemmin tai myöhemmin; Erityisesti ruoka-aikaan se tulee ennemmin. Taluttaessa Mesa kulkee vierellä vaikka ilman narujakin, eikä sillä ole tapana karkailla edes ruohontupsujen perään, mitä se nyt saattaa puskasta muutaman lehden napata ohikulkumatkalla. Hoidettaessa Mesa on hyvätapainen ja kärsivällinen. Se on oppinut seisomaan paikallaan ja malttaa pysyä aloillaan sen kummempia väittämättä vastaan. Jalat nousevat hyvin, joskaan eivät aina meinaa pysyä ylhäällä, eikä se ei aristele mistään vaan sitä voi huoletta koskea. Pesemistä Mesa ei kauheasti rakasta, mutta ongelmilta vältytään, kunhan sitä nyt ei jää pyykkäämään tuntikaupalla. Nopea suihkutus sujunee kuin tanssi. Mesa jatkaa varustettaessa samalla rauhallisella linjallaan; Korvat ovat todennäköisesti lepäilleet rentoina tähän asti, mutta nyt ne singahtavat eteenpäin ja Mesan kullanvärinen pää nousee ylös, kun se tajuaa, että pääsee töihin. Satula vöineen kiristyy pullistelematta, jos sellaisen haluaa selkään heittää, mutta kuolainten kanssa saa toisinaan hieman neuvotella. Maustetut taikka tipalla hunajaa vuoratut kuolaimet menevät huomattavasti helpommin, mutta vähän kun maanittelee, niin aukeaa se suu ihan tavallisillekin kuolaimille.

Mesan selkään pääsee aloittelevakin ratsastaja helposti penkin avulla, eikä tammalla ole mikään kiire minnekään sillä välin. Sinne myös kiipeää mielellään, sillä Mesa on ratsuna aivan ihastuttava. Se kulkee kuuliaisesti niin sileillä kuin esteillä, ja vaikka tamman luonnostaan reipas vauhti saattaa huimata, ei sen kanssa tarvitse hetkeäkään pelätä, etteikö se pysyisi hallinnassa koko ajan. Suustaan ja avuille Mesa on melko herkkä, joten kovaotteisen ratsastajan alle se ei sovi. Kun yhteispeli lähtee sujumaan, saa Mesan taipumaan melkeinpä mihin vain. Sileällä työskennellessä Mesa kulkee reippaasti eteenpäin ja taipuu suuntaan jos toiseenkin, eikä se ole vaikea saada kulkemaan oikeinpäin. Muotoon se tarvitsee toisinaan hieman enemmän apua, sillä Mesalla on tapana kulkea pää korkealla, ja hitaampaa tempoa sen kanssa saa edelleen harjoitella runsaasti. Esteratsastuksessa se onkin vahvemmalla pohjalla, joskin tempovaihtelua saa hieman hakea tässäkin lajissa. Mesa kulkee kuitenkin hyvässä tahdissa eteenpäin ja hyppää hyvällä tyylillä kulmasta kuin kulmasta. Kieltäytymiseen tarvitaankin siis jo jonkin sortin mustaa magiaa ja aivan nurinkurin olevat tähdet, Mesa kun yrittää melkeinpä aina ylittää esteen, vaikka olisi kuinka huono kulma tai lähestyminen. Tammaa voisi siis nimittää hieman tyhmänrohkeaksikin, vaikka se fiksu hevonen onkin; Ratsastajan on siis hyvä kaikesta huolimatta pysyä valppaana.

Sukuselvitys

i. Exitus Spiritus KTK-III, PP MVA, Fn, YLA2
amwb, 168 cm, tummanruunikko sabino
ii. Finis Heros EVM
sgsh, 169 cm, musta sabino
iii. Casurus EVM
iie. Engel I.S. EVM
ie. Gottlieb EVM
trak, 167 cm, tummanruunikko
iei. Mystisch EVM
iee. Gottschalk EVM
e. Ankh KTK-II, VIR MVA Ch
amwb, 169 cm, mustanvoikko
ei. Horus EVM
egypt, 163 cm, voikko
eii. Anubis EVM
eie. Isis EVM
ee. Little Runaway EVM
amwb, 167 cm, vaaleanruunikko
eei. Only Lovers Left Alive EVM
eee. Wild Thing EVM

ii. Finis Heros on komea mustankirjava ori: voimakas esteratsu on sekä lennokkailta liikkeiltään että väriltään huomiota herättävä, sillä muutamia valkoisia laikkuja lukuunottamatta se on kokonaan musta, silmät jäisen harmaat ja jouhet pitkät ja puoliveriseksi todella paksut. Vaikka rakenteeltaan Finis Heros onkin esteratsuksi massiivinen, niin koollaan ja lihaksillaan se kompensoi paljon puuttuvaa ketteryyttä. Ori kisasi 140 cm luokissa, ja nyt 25-vuotiaanakin se vielä viikottain hyppää ilomielin, toki pienemmässä koossa. Jälkeläisiä se on jättänyt suuren liudan, joista suurin osa on perinyt isänsä koon ja rakenteen. Tässä mielessä Sirius on siis hieman suvun musta lammas, sillä vaikka korkeutta onkin niin massiivisuudessa se häviää Finis Herosille.

ie. Gottlieb on taasen Siriuksen siron rakenteen takana, sillä tamma itsekin on hyvin kevyt. Sen suvussa on takana paljon täyttä verta, mikä näkyy rakenteen lisäksi myös reaktiivisuutena ja nopeina liikkeinä. Vaikka puoliverisuku onkin taittanut säpäkkyydestä sen pahimman kärjen, ei Gottlieb silti mitenkään erityisen rauhallinen tai hidas ole. Se menestyi aikanaan todella hyvin 150 cm radoille asti ja sai kiitosta nopeista ajoista ja tehokkaista radoista, eikä meno ole eläkevuosina vielä hyytynyt: läsipäinen tummanruunikko kantaa edelleen tallin salamaponin titteliä. Varsoja se ei ole vauhdikkaan uransa aikana ehtinyt tekemään kuin kaksi Siriuksen lisäksi, ja nyt se on jo moiseen liian vanha. Gottlieb viettelee eläkepäiviään harrasteratsuna kotimaassaan Saksassa.

iii. Casurus oli suuri, suorastaan järkälemäinen musta hannover-ori. Säkäkorkeutta ei kylläkään ollut mitenkään liialti (167 cm), mutta orilla oli massiivinen ja vahva kouluhevosen kroppa. Arvosteluissa sitä monesti rokotettiin ruumiinrakenteestaan, mutta simpsakampien tammojen kanssa Casurus jätti varsin tehokkaita varsoja, varsinkin jos ne jäivät isänsä tapaan kouluratsastuksen taitajiksi. Kun Casurus kuoli 19-vuotiaana sydämenpysähdykseen, se oli ehtinyt jättää jo lähemmäs 70 jälkeläistä, joista iso osa vaikuttaa vanhempiensa tavoin Saksassa.

iie. Engel I.S. oli korkea ja huomiota herättävä tamma mustankirjavalla värillään ja sinisillä silmillään. Paint-veri näkyi siinä selvästi ketterinä liikkeinä ja pitkinä jouhina, joita ei 130 cm tasolla kisaavilla ratsuilla yleensä enää ihan käytännön syistä näe. Liekö se sitten oli syynä, mutta keskinkertaisesti menestyneen Engelin varsat suorastaan revittiin käsistä, eikä kuudesta varsasta jäänyt kuin yksi kasvattajansa hoiviin. Engel kuoli 25-vuotiaana vanhuuttaan.

iei. Mystisch ei ollut ulkonäöltään erityinen, mutta esteradoilla siitä ei voinut irroittaa katsettaan: ori kiiti kuin ohjus, kasaten juuri sen verran kuin oli pakko, linkosi itsensä esteen yli hurjalla voimalla ja jatkoi sen jälkeen tanner tömisten seuraavalle esteelle. Sotanorsumainen taktiikka toi hyvää tulosta aikaratsastusluokissa aina 150 cm asti, ja muutamissa Mystischin 18:sta jälkeläisissä on havaittavissa samaa taipumusta. 170 cm korkuinen hevonen kuoli kuten elikin: kesken radan ori lyyhistyi maahan eikä enää noussut. Ruumiinavauskaan ei paljastanut mihin 15-vuotias tykki kuoli, mutta poistuminen kävi ainakin tyylille uskollisena.

iee. Gotsschalk kuoli liikenneottemuudessa jo 10-vuotiaana, eikä se ehtinyt jättää Gottliebin lisäksi muita varsoja. Lyhyen elämänsä aikana tamma kisasi 130 cm luokkia, ja vaikkei se rakenteellisesti ollutkaan mikään ihannetrakehner niin ratsunominaisuuksiltaan se oli täysi kymppi.

Sukuselvitys © Pölhö

ei. Horus on yksi Egyptin menestyneimpiä kilpahevosia ja suosittu jalostusori Lähi-Idässä. Ori syntyi Luxor Sporthorsesin tiloissa Babu El Sayedin Isis-tammalle ja oli kasvattajansa omistuksessa aina tämän traagiseen kuolemaan asti. Luxor Sporthorsesissa Horus kilpaili kenttäratsastuksessa ja näyttelyissä, sekä sai kolme jälkeläistä Egyptissä ja kaksi Euroopassa. Kasvattajansa kuoltua Horus muutti ensin toiselle egyptiläiselle tallille, mutta myytiin sieltä vuoden sisällä Santa Rosaan, La Pampan maakuntaan Argentiinaan. Argentiinassa Horus jatkoi kilpailemista ja sai vielä yhden jälkeläisen, ennen kuin se pääsi eläkkeelle. Nykyään ori viettää eläkepäiviään samaisella argentiinalaistallilla.

eii. Anubis oli voitokas ja hieno hevonen, joka kohtasi valitettavan tragedian. Se syntyi Luxor Sporthorsesiin yhtenä Babu El Sayedin ensimmäisistä kasvateista ja oli nuoresta iästä asti utelias, mutta hyvätapainen ja luotettava hevonen. Se kilpaili kasvattajansa kanssa ahkerasti kansainvälisillä kenttäradoilla ja toi kotiin mainetta sekä palkintoja, saaden kotimaassaan paljon kiitosta. Anubiksen oli tarkoitus jäädä kilpauransa jälkeen jalostusoriksi, mutta sai vain kaksi jälkeläistä, Horuksen ja Sethin. Anubis ja kaksi muuta hevosta menehtyi radikaalimuslimien hyökätessä Luxor Sporthorsesiin loppukesästä 2016. Tallin tilalla lepää nykyään muistomerkki Babu El Sayedille ja hänen hevosilleen.

Jälkeläiset

Jälkeläinen Syntynyt Isä Omistaja

Kilpakalenteri

00.00 0000 KERJ, CIC4 Järjestäjä 0/00
00.00 0000 KERJ, CIC4 Järjestäjä 0/00

Päiväkirja