Statuetka Ionnaja

Virallinen nimi: Statuetka Ionnaja, “Sasha, Tatti”
Rotu, sukupuoli: Terskinhevonen, tamma
Säkäkorkeus, väri: 156 cm, rautias (ee/aa)
Syntynyt, ikä: 11.05 2016, Venäjä, 6-vuotias 10.01 2019
Kasvattaja: Sirpa VRL-00329 & Virginia VRL-02702, Ionic
Omistaja, kotitalli: Valentina Aleksandrova VRL-14085, Hopiavuori
Vakituinen hoitaja: Fedora Orlova VRL-14085
Koulutustaso: Helppo B, re. 90 cm, tutustumisluokka, noviisi valjakko
Rekisterinumero: VH20-020-0009
→ Tsekkaa Tatin ja Fedoran päiväkirjat!

Aito venäläinen Statuetka on varsin pilalle hemmoteltu, kakaramainen hevonen, josta yritetään kovasti koulia kunnollista hevosta. Omistajansa Valentinan pilaama Sasha vaatii parempaa kaikkea; Parempaa käsittelyä, parempia varusteita, parempaa ruokaa, parempaa tarhaseuraa. Sashaa joutuukin käsittelemään lähinnä kuin silkkihansikkain, jos tamman kanssa haluaa minkäänlaista yhteistyötä tehdä. Sasha suosii tuttuja ja turvallisia ihmisiä, vieraiden ihmisten kanssa se on arempi ja jännittyneempi, joskin käsiteltävissä. Hevosseuransa suhteen se on melko nirso; Se pärjää aika lailla kaikkien kanssa, kunhan kaveri ei tule tamman personal spaceen. Ihastuneet oripojat on siis hyvä pitää loitolla!

Hoidettaessa rautias seisoskelee aloillaan vaihtelevalla menestyksellä. Ei se varsinaisesti pyöri tai muuta, mutta vaihtelee asentoaan vähän väliä, kopauttelee jalkojaan ja litistää toisinaan hoitajan varpaat. Muuten se kyllä on ihan nätisti, onhan arvokkaalla leidillä kuitenkin käytöstapoja! Jalat nousevat vaatimalla, mutta nousevat kuitenkin, ja yleensä ne pysyvät tovin ilmassakin. Se kuitenkin kutisee helposti turvasta varpaisiin asti, joten jaloista kannattaa pitää hyvin kiinni eikä vain hipsutella, ja kavio kannattaa putsata varmoin ottein. Sädekin Sashalla on kohtuullisen herkkä, ja se kavahtaa kyllä, jos menee liian lähelle kaviokoukun kanssa. Mikäli säde siis tarvitsee puhdistaa, se kannattaa tehdä varovasti sormin. Myös harjauksessa on hyvä muistaa, että Sasha on herkkä, ja etenkin jalkojen hipsuttelua se inhoaa. Kuten myös kastumista. Ja ötököitä. Ja noin tuhatta muuta asiaa... Ei se mahdoton hevonen kuitenkaan ole, ja paranee vähä vähältä! Varustettaessa Sasha jatkaa samalla radalla, seisoen aloillaan oman mielensä mukaan, välillä siirrellen jalkojaan enemmän ja vähemmän varoen. Korvat ovat toinen nou nou -alue, johon koskemista Sasha ei arvosta, joten niidenkin hipelöinti kannattaa jättää minimiin. Suojien tai pinteleiden laitto onkin sitten oma lukunsa, se kun sisältää jalkoihin koskemista ja toisinaan hipsuttelua... Niiden kanssa saa siis hakea tekniikkaa, joka saa suojat varmasti jalkaan, mutta ilman tamman kutittelua; Ei se kiusatakseen vedä jalkojaan pois, kun sitä kutittaa.

Sasha ei siis ole kaikkien lempiheppa, vaikka Fedora sitä jumaloikin. Satulaan ei kannata kiivetä, jos ei tiedä tai osaa vaatia haluamaansa; Sasha nimittäin tarvitsee päättäväisen ratsastajan, joka tarvittaessa näyttää kaapin paikan. Rautias on menevä ratsu omalla moottorilla eikä sen viallinen jarrupoljin pääsisi katsastuksesta läpi. Huimapään paras kaveri, turvallisuuspäällikön painajainen. Uuden ratsastajan on siis paras harjoitella hallintaa tyhjässä maneesissa tai kentällä, jossa hevonen ei pääse aiheuttamaan vaaratilanteita. Jo hieman harjaantunut ratsastaja löytää yleensä omat niksinsä hallita Sashaa, joten tamman voi hyvin laittaa vaikka maastoonkin, kun ratsastaja tuntee hevosen ja tietää mitä tekee. Energiatasoja on hyvä purkaa etukäteen joko juoksuttamalla, tai antamalla Sashan ulkoilla tarhassa muutaman tunnin ennen ratsastusta. Vaikka Fedora pitääkin Sashaa lähinnä harrastehevosena, se on osoittanut kovaa potentiaalia useammalle ratsastuslajille, loistaen erityisesti esteratsastuksessa. Tamma on innokas hyppääjä, joskin menee eteenpäin turhan kovaa, ja tarvitsee paljon apua ratsastajaltaan oikean vauhdin ja hyppykohdan löytämisessä. Se painaa niin rata- kuin maastoesteitä pelotta, kunhan rata ei ole mutainen; Luoja armahtakoon, jos Sasha menee ja hyppää tietämättään esteen toisella puolen odottavaan mutalätäkköön!

Sukutaulu

i. STARYE ATAGI ION
terskinhevonen, 158 cm, väri tuntematon
ii. ORBELIAN GA
terskinhevonen, 159 cm, ruunikonkimo
iii. DZHAMBAKURIAN GA
iie. NADYM GA
ie. POEMA GA
terskinhevonen, 158 cm, ruunikonkimo
iei. PRIORIT GA
iee. LIRIKA GA
e. GORANKA ION
terskinhevonen, 159 cm, rautiaankimo
ei. EGIDIJ ION
terskinhevonen, 160 cm, punarautias
eii. EDKIJ GA
eie. MOLODAJA GA
ee. GODELIKA ION
terskinhevonen, 157 cm, rautiaankimo
eei. ISKRA GA
eee. GOLUBIKA GA

Kilpailukalenteri

00.00.00 ERJ, Järjestäjä 0/00
00.00.00 KRJ, Järjestäjä 0/00
00.00.00 KERJ, Järjestäjä 0/00
00.00.00 VVJ, Noviisi Järjestäjä 0/00

Kuvagalleria

Varustekaappi

• Kilpailuihin korvahuppu ja valkoinen satulahuopa
• Ratsastettaessa suojat kaikkiin jalkoihin

• Ei ulos pesun jälkeen jos alle 15°C
• Pimeällä ratsastettaessa heijastimia!
• 10°C fleeceloimi
• 0°C toppaloimi
• -15°C ei ulos

• Ei kiinni karsinassa
• Ei herkkuja ilman lupaa

Omistaja

Fedora, niin kuin se hattu, 21. Kahdeksantoista vuotta sitten kuolleen isänsä puolelta venäläinen, mutta muuttanut 3-vuotiaana Helsinkiin suomalaisen Jasmin-äitinsä kanssa; Rahatilanteen vuoksi äiti ja tytär jatkoivat matkaa Helsingistä Seinäjoelle, kun Fedora oli 11-vuotias. Siitäpä vasta angstinjuurta saikin. Lapsena Fedora oli tukeva, lyhyt ja vaaleahiuksinen tyttö, ja onkin työskennellyt kovasti muuttaakseen ulkokuorensa vastaamaan villiä sydäntään.

Vaikka Fedoran ensimmäiset sanat olivat venäjää, nainen puhuu äidinkielenään suomea ja joutui opiskelemaan venäjän vieraana kielenä. Muita kieliä ovat erinomainen englanti, hyvä ruotsi, espanja ja saksa, sekä kohtuullinen ranska. Kielien ohessa hän opiskeli fysiikkaa, kemiaa, filosofiaa ja historiaa yliopistotasolla asti. Kunnianhimoinen opiskelu tuli keräämään verojaan hieman ennen Fedoran valmistumista, ja hän olikin burnoutin partaalla valmistuessaan.

Burnoutista toipuakseen Fedora laittoi jäihin unelmansa arvostetuista työpaikoista, joihin oli pätevöitynyt, ja päätyi siivoajaksi seinäjokelaiselle ala-asteelle. Toisinaan hän myös auttaa ala-asteen lapsia läksyjen kanssa, erityisesti opiskelemissaan aineissa sekä matematiikassa. Alkuunsa jonkin verran katkera Fedora on oppinut nauttimaan työstään ala-asteella, ja on oppinut myös paljon lapsirakkaammaksi, kuin mitä oli aloittaessaan. Töissä Fedora viettää vaihtelevia aikoja; Yleensä hän on iltatöissä, mutta satunnaisesti hän saa päivävuorojakin, ja muutamia kertoja vuodessa viikonloppuvuoroja.

Kiusaaminen alkoi jo silloin, kun Fedora itse kävi vielä ala-astetta, ja jatkui koko yläasteen. Lukiossa luokkakaverit alkoivat jo olla tarpeeksi kypsiä ollakseen kiusaamatta, ja venyttipä kasvupyrähdys naisen aina 170 senttimetrin korkeuteen asti, mutta Fedora tunsi itsensä edelleen ulkopuoliseksi. Menneisyydestä löytyy muun muassa masennus ja kamppailu seksuaalisuden kanssa; Fedora nimittäin tunnisti itsensä biseksuaaliksi jo aikaisessa teini-iässä.

Nyttemmin hän on enemmän sinut itsensä kanssa, masennuskin oireilee enää vain satunnaisina huonoina päivinä, ja Fedora yrittää ulkoistaa sisäisen olemuksensa. Tästä johtuvat lävistykset, tatuoinnit, villit hiusvärit ja kuri ruuan sekä urheilun suhteen; Hänen voisi kuitenkin sanoa pitävän vaa’an lukua turhankin tarkasti silmällä, mikä juontuu pääasiassa lapsuuden tukevasta muodosta.

Luonteeltaan Fedora on eloisa ja toisinaan yllytyshullu nuori nainen, ja pyrkii tekemään jokaisesta päivästään hyvän. Hän on työorientoitunut, vastuuntuntoinen ja luotettava, mutta tietää myös, kuinka pidetään hauskaa! Ystävilleen ja perheelleen Fedora on aina ollut liiankin lojaali, ja sietää kaksinaamaista hyväksikäyttöä rakkaimmiltaan ihmisiltä. Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin terävä kieli, musta huumori ja kytevä temperamentti; Ominaisuuksia, joita harva ymmärtää saatika arvostaa. Fedora myös turhautuu helposti, jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaisesti. Uusien ihmisten parissa hän on varuillaan, vaikka sitä ei hymyn ja small talkin lomasta aina meinaa huomata.

Vapaa-aikansa Fedora viettää Hopiavuoressa hoitamassa terskinhevostammaa Statuetkaa. Fedora on Sashan omistajan Valentina Aleksandrovan pikkuserkku, eikä missään nimessä Valentinan suosikkihenkilö. Sasha oli syntymäpäivälahja 16-vuotiaalle Valentinalle, mutta tamma unohtui, kun Valentina täytti 18 ja sai uuden hevosen, tällä kertaa hienon metallinhohtoisen akhal teken. Pilalle hemmoteltu Sasha jäi Hopiavuoreen asumaan vain ja ainoastaan siitä syystä, että Valentinan isä sääli tyttärensä köyhää, heppahullua Fedora-pikkuserkkua. Sasha on siis edelleen Valentinan omistuksessa ja asuu Valentinan isän rahoilla, mutta Fedora osallistuu kuluihin parhaansa mukaan ja hoitaa hevosta täysiaikaisesti.

Ratsastajana Fedora on samanaikaisesti sekä täydellinen, että huonoin mahdollinen kombo Sashan kanssa; Nainen on akateemisesti älykäs, mutta maalaisjärki jää toisinaan naulakkoon roikkumaan. Vaikka Fedora ei olekaan vuosiin enää ollut itsetuhoinen, ei hänelle ole siunaantunut juurikaan itsesuojeluvaistoa. Menee eikä meinaa, ja sehän sopii katastrofiheppa-Sashalle! Fedora ei kuitenkaan missään nimessä ole välinpitämätön, mitä tulee muihin ratsastajiin sekä kaikkien turvallisuuteen. Joten vaikka parivaljakon meno välillä nostattaa hiuksia ja saa järsimään kynsiä, voivat muut aina luottaa siihen, että Fedora ottaa muutkin huomioon!

Fedoran & Tatin varusteet tarjoaa Equestrian PRO, Hemsbury Saddlery ja Mestyn Varuste