Haljakanvaara
Hautavaara
Hiisivaara
Hirttivaara
Kaihovaara
Kelovaara
Lehtovaara
Mimmivaara
Naalisvaara
Ruskavaara
Vadelmavaara
Lue Haivaaran päiväkirjaa!
“Tervetuloo, ookko eksyksissä? Aijaa, meil tän Ruhoo löyetää ylen vaan vahinkon...”
Lieksasta vielä kivenheiton verran lähempänä itärajaa sijaitsee virtuaalinen Ruhonniemi; Niin supisuomalainen pieni kylä, että melkein itkettää. Ruhonniemeä voisi kutsua ankkalammeksi, ja vielä kovinkin pieneksi sellaiseksi. Täällä asuu vain muutama sata ihmistä, kaikki tuntevat toisensa ja hädässä ystävä tunntaan, mutta tuntemattomia kasvoja täällä katsotaan hieman nenänvartta pitkin. Tänne ei tulla, tänne synnytään, ja jos täältä päästään pois niin takaisinhan ei tulla. Tämä on niin pieni ja eristäytynyt kylä, että täällä esiintyy murresanoja, joita muu Suomi ei tunne, eikä ulkopuolinen välttämättä saa ruhonniemeläisen puheesta selvää ilman tulkkia. Jos Ruhonniemeen kuitenkin vahingossa eksyy, sen säilynyt suomalainen luonto ja yksinkertainen, tuttavallinen elämäntapa vie helposti mennessään.
Ruhonjärven rannalla sijaitsee Haivaaran torppa ja pientalli. Nimensä Haivaara saa ruhonniemeläisestä urbaanilegendasta, joka syntyi 1970-luvulla Tappajahai-elokuvan julkaisun jälkeen. Haimanian kourissa yksi jos toinenkin ruhonniemeläinen vannoi, yleensä viikonloppujuomaa nautittuaan paikallisessa kapakassa, että oli nähnyt selkäevän Ruhonjärvessä, tai osunut veden alla johonkin, mikä oli liian suuri ollakseen mikään Suomessa tunnettu kalalaji. Rannalle pystytettiin puolitosissaan kyltti haivaarasta ja siellä se edelleen seisoo rantaan lyötynä, joskin hyvin ruosteisena, ja se on tuskin luettavissakaan enää. Ei niitä haita ole tähän päivään mennessä näkynyt yhtäkään, mutta joka kesä kylällä kuulee jonkun kysyvän, että jottakos nähtäisiin vihdoinkin hai.
Tänä päivänä Haivaaraa emännöivät Kalmarin serkukset, Ruut ja Henna. 31-vuotias Ruut on serkuksista vanhempi ja tämän laivan kapteeni. Ruutilla on helmenvalkea mohikaani, korvat täynnä rautaa ja suuri leijonansydän. Luonteeltaan Ruut on aina ollut rohkea ja elämäniloinen omantiensäkulkija. Hän on Aatos Kalmarin ja Pilvi Vennamon ainoa lapsi. Kaksi vuotta nuorempi Henna on Osmon, Aatoksen veljen, ja Iiris Arvilan ensimmäinen lapsi, ja hänellä on neljä vuotta nuorempi pikkuveli Anselmi. Henna ei ole yhtään sen valtavirranmukaisempi kuin Ruut, mutta hän on enempi taivaanrannanmaalari siinä, missä Sini menee eikä meinaa. Henna pitää Haivaaran laivan perää, mutta serkut omistavat Haivaaran puoliksi, joten paperilla Henna on yhtä oikeutettu Haivaaraan, kuin Ruut. Serkut ovat lapsesta asti olleet kuin paita ja peppu, mutta koska ei kahta ilman kolmatta, Haivaaran tallimestarin virkaa kantaa Ruutin ja Hennan pikkuserkku, Hertta Rautaneva. Hertta on 28-vuotias ja porukan nuorin, mutta hän on roikkunut Ruutin ja Hennan mukana varhaislapsuudestaan asti. Kalmarit ovat sukua Hertalle Kalmareiden isien äidin kautta, ja kaikki ovat kasvaneet piskuisella Ruhonniemellä yhdessä.
Serkkusopan lisäksi Haivaaran torpan tiluksilla - joka on nykyään kasvanut yhdestä torpasta ja ulkohuussista kahdeksi asuintaloksi, joissa on sähköt ja juokseva vesi, useammaksi varastorakennukseksi, kanalaksi ja pihattotalliksi - asuu Ruutin vanhemmat, Hennan vanhemmat ja pikkuveli, Hertta, sekä lemmikkieläimet; Dalmatialaisuros Doni, kultainen noutajauros Hessu, jackrussellinterrierinarttu Pokka ja kesyvuohet Lumikki ja Tuhkimo. Haivaara painottuu suomenhevosten kasvattamiseen, joita mahtuu pihattoon kahdeksan kappaletta. Haivaarassa ei eläinmäärästä huolimatta kasvatateta muita eläimiä, vaikka Henna ja Hertta haaveilevat pienistä vuohilapsista. Lemmiksiksi voisi kutsua myös Kalmareiden maataloustraktoria, punaista Massey Fergusonia, eli Masia.
VIISAUDENLÄHDE
Suomenpienhevonen, tamma
Evm-sukuinen
HUIHAI VIISAUS EI ASU MEISSÄ
Suomenhevonen, ori
1-polvinen